Ρίχνει το γάντι στην ΝΔ το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, με δύο πρωτοβουλίες προς την επίσπευση των διαδικασιών για τη συγκρότηση του ΕΣΡ και την κατάθεση του νομοσχεδίου.

Ειδικότερα, έπειτα από επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ορίστηκε για τις 17:00 της Δευτέρας η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, όπου θα επιχειρηθεί να βρεθεί η αναγκαία πλειοψηφία των 4/5 ώστε να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και να προχωρήσει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το τέλος της συνεδρίασης και βράδυ της Δευτέρας ή πρωί της Τρίτης αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο που θα παρέχει τις προσωρινές βεβαιώσεις λειτουργίας στους τηλεοπτικούς σταθμούς που ήδη εκπέμπουν.

«Η Κυβέρνηση δεσμεύεται από τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ανεξάρτητα αν συμφωνεί η όχι με αυτές. Γι αυτό και σπεύδει για μια ακόμα φορά στην συγκρότηση ΕΣΡ, προκειμένου να είναι αυτό που θα διεξαγάγει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, που σύμφωνα με πληροφορίες το ορίζει ως αρμόδιο» είπε μετά τη σύσκεψη για ταο θέμα στο Μέγαρο Μαξίμου η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και πρόσθεσε:

Απομένει να φανεί αν και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης θα αρθούν στο ύψος των συνταγματικών τους υποχρεώσεων η για ακόμα μία φορά θα επιμείνουν να υπονομεύουν την συγκρότηση του ΕΣΡ, προκειμένου να διαιωνίζεται η ασυδοσία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Και αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει απολύτως καμία προσχηματική δικαιολογία.

Οι δηλώσεις έγιναν μετά από σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος, Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, και Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλος, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, καθώς και συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

Απαντώντας, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος επεσήμανε πως «η ΝΔ υποστηρίζει σταθερά την ανάγκη συγκρότησης και λειτουργίας του ΕΣΡ με πλήρεις τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά να διασφαλισθεί, δηλαδή, ότι μεταφέρονται όλες οι αρμοδιότητες για την αδειοδότηση και την εποπτεία των καναλιών στο ΕΣΡ.

«Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, τότε μπορεί να πραγματοποιηθεί η διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση ενός ΕΣΡ με το κύρος που αρμόζει στην αποστολή του, όπως αυτή προβλέπεται από το Σύνταγμα», προσέθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Άμεση ήταν η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου,που σε ανακοίνωσή του τονίζει πως «οι υπεκφυγές και τα προσχήματα για το ΣτΕ έχουν τελειώσει». «Την Δευτέρα θα γίνει σαφές αν η Ν.Δ. ενδιαφέρεται για την συγκρότηση του ΕΣΡ, ή για την διαιώνιση της αυθαιρεσίας», προσθέτει σε ανακοίνωσή του το πρωθυπουργικό γραφείο.

Όπως σημειώνει το Μέγαρο Μαξίμου, «αν πράγματι η Ν.Δ. υποστηρίζει πραγματικά την ανάγκη συγκρότησης και λειτουργίας του ΕΣΡ με τις πλήρεις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα, δεν έχει παρά να σταματήσει το κρυφτό με τους θεσμούς και να προσέλθει, την Δευτέρα στις 5 μ.μ. στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με διάθεση να συμβάλει στην συγκρότησή του». 

«Παγώνει» ο ανασχηματισμός

Την ίδια ώρα, οι πολιτικές εξελίξεις μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας βάζουν στον «πάγο» τον ανασχηματισμό.  Η κυβέρνηση εκ των πραγμάτων έχει βρεθεί σε μια δύσκολη θέση και θα επιχειρήσει να περάσει στην αντεπίθεση, με άγνωστα ακόμη αποτελέσματα. Αυτό προϋποθέτει στρατόπεδο αρραγές και όλους (από την πλειοψηφία) στην πρώτη γραμμή της πολιτική μάχης, χωρίς «ναι μεν αλλά».

Όπως, άλλωστε σημείωναν κυβερνητικές πηγές, «δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης ο ανασχηματισμός», πολλώ δε μάλλον που, «αυτή τη στιγμή υπάρχουν θεσμικά ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν».

Αφού, λοιπόν, ο ανασχηματισμός αναβάλλεται, πότε θα γίνει;, είναι το επόμενο ερώτημα. Το πιθανότερο είναι ότι ο ανασχηματισμός θα πραγματοποιηθεί μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, εκτιμούν συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα. Με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ταχύτητα με την οποία θα κινηθεί το παρόν υπουργικό  σχήμα…