Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται τις τελευταίες ημέρες η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας, στον απόηχο της απόφασης του ΣτΕ για τον νόμο Παππά.

Η κόντρα παίζεται και μεταξύ κυβέρνησης και δικαστών αφού η κυβέρνηση καυτηρίασε δια στόματος Όλγας Γεροβασίλη την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με τους δικαστικούς να κάνουν λόγο από την πλευρά τους για «αδικαιολόγητες επιθέσεις της κυβέρνησης κατά της Δικαιοσύνης, πρώτη φορά όμως τόσο έντονες».

Τώρα η σύγκρουση συνεχίζεται σχετικά με τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, αφού μετά την απόφαση που ακυρώνει τον νόμο Παππά, και ενώ ο ίδιος έχει προαναγγείλει νομοθετική «πρωτοβουλία-γέφυρα» μέχρι να γίνει νέος διαγωνισμός από το ΕΣΡ, ο Νίκος Βούτσης αναλαμβάνει ακόμη μια προσπάθεια συγκρότησης της Ανεξάρτητης Αρχής.

Συγκεκριμένα, με εντολή του πρωθυπουργού ο πρόεδρος της Βουλής συγκαλεί εκ νέου τη Δευτέρα τη διάσκεψη των προέδρων με σκοπό την συγκρότηση του ΕΣΡ, κάτι για το οποίο είναι απαραίτητη η συναίνεση της ΝΔ, αφού απαιτείται διευρυμένη πλειοψηφία 4/5.

Και εδώ όμως τα πράγματα δεν είναι αυτονόητα για το αν θα καταλήξουν τη Δευτέρα κάπου. Η Νέα Δημοκρατία με σημερινή ανακοίνωσή του Γιώργου Κουμουτσάκου σημειώνει ότι αφού μεταφερθούν όλες οι αρμοδιότητες για την αδειοδότηση και την εποπτεία των καναλιών στο ΕΣΡ «τότε μπορεί να πραγματοποιηθεί η διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση ενός ΕΣΡ με το κύρος που αρμόζει στην αποστολή του, όπως αυτή προβλέπεται από το Σύνταγμα».

Απαντώντας το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού πετάει το μπαλάκι στο γήπεδο της Νέας Δημοκρατίας σχολιάζοντας ότι «οι υπεκφυγές και τα προσχήματα έχουν τελειώσει» και πως «την Δευτέρα θα γίνει σαφές αν η ΝΔ ενδιαφέρεται για την συγκρότηση του ΕΣΡ, ή για την διαιώνιση της αυθαιρεσίας».

Στο μεταξύ η Νέα Δημοκρατία έχει προαναγγείλει πρόταση νόμου για τα τηλεοπτικά, κάτι για το οποίο εισέπραξε όπως ήταν αναμενόμενο καυστικά σχόλια περί καθυστέρησης.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση συγκεντρώνει πυρά από σύσσωμη την αντιπολίτευση αλλά και από τους δικαστικούς για τις ευθείες βολές της κυβερνητικής εκπροσώπου κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας, αμέσως μετά την ανακοίνωση της επίμαχης απόφασης για τον νόμο Παππά.

Κριτική στη δικαιοσύνη βέβαια δεν άσκησε μόνο η εκπρόσωπος της κυβέρνησης αλλά και άλλα στελέχη της με πρώτο τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, ο οποίος επίσης κατέκρινε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας λέγοντας ότι: «Οι δικαστές κρίθηκαν να αποφασίσουν υπό το βάρος των τηλεοπτικών πιέσεων».

Για «δικαστικό πραξικόπημα» έκανε λόγο ο αναπλ. υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ενώ και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης μίλησε για «επέμβαση της δικαστικής στην εκτελεστική εξουσία» και ο Νίκος Βούτσης χαρακτήρισε «πολιτική» την απόφαση του ΣτΕ.

Οι δηλώσεις ειδικά της Όλγας Γεροβασίλη έγιναν «κόκκινο πανί» με την ΝΔ να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «γίνεται επικίνδυνη για την ίδια τη Δημοκρατία μπαίνοντας σε έναν πολύ ολισθηρό δρόμο εκτροπής από την δημοκρατική τάξη και τη συνταγματική ομαλότητα» και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να τη χαρακτηρίζει «θεσμικά χυδαία, αυταρχικά πεισματική και πολιτικά αυτοκτονική». «Έκπληκτος από τις δηλώσεις της Όλγας Γεροβασίλη και του Νίκου Παππά» δήλωσε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ενώ αντίστοιχες ήταν και πολλές άλλες αντιδράσεις.

Τη δική της απάντηση έδωσε και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, κάνοντας λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να εντάξει τη δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της σε πολιτική αντιπαράθεση και χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητες τις κυβερνητικές επιθέσεις μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ.

Σκέλος της πολιτικής αντιπαράθεσης αποτελεί και η ανακοίνωση Παππά για νομοθετική πρωτοβουλία - γέφυρα, για τις τηλεοπτικές άδειες, με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να σχολιάζει ότι «η κυβέρνηση δεν έχει διδαχτεί σε τίποτα από τα λάθη της» αλλά και δικαστικές πηγές να σχολιάζουν πως «το γεγονός ότι η κυβέρνηση σπεύδει να φέρει νέα νομοθετική ρύθμιση πριν ακόμα  δημοσιοποιηθεί η απόφαση του ΣτΕ δείχνει την πρόθεση της εκτελεστικής εξουσίας να προσπεράσει την  κρίση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου».