Σε ρυθμούς... προεδρικούς θα αρχίσει να κινείται σταδιακά η Αθήνα, καθώς η προγραμματισμένη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να φέρει αναστάτωση στην πρωτεύουσα, όπως, άλλωστε, γίνεται και κάθε φορά που ένας Αμερικανός πρόεδρος έρχεται στην Ελλάδα.

Και η αλήθεια είναι ότι για μια μικρή χώρα της Μεσογείου, όπως η δική μας 4 επισκέψεις Αμερικανών ηγετών μέσα σε 60 χρόνια δεν είναι καθόλου αμελητέα ποσότητα, καταδεικνύοντας την στρατηγική σημασία που έχει διαχρονικά. 

Βέβαια, από την πρώτη επίσκεψη του Ντουάιτ Αϊζενχάουερ το 1959, μέχρι την επικείμενη του Ομπάμα, τα προβλήματα της Ελλάδας έχουν αλλάξει κατά πολύ, όχι όμως και τα μέτρα ασφαλείας, που από τότε ήταν δρακόντεια. 

Η πρώτη, λοιπόν, επίσκεψη Αμερικανού Προέδρου στην Ελλάδα ήταν αυτού του Αϊζενχάουερ, ο οποίος, μετά της συζύγου, είχε φτάσει στην Αθήνα στις 14 Δεκεμβρίου του 1959, με τον τότε Βασιλέα Παύλο, πατέρα του Κωνσταντίνου Γλίξμπουργκ, και την σύζυγό του την Φρειδερίκη να τον υποδέχονται, σε ένα... ημιτελές αεροδρόμιο, το οποίο ο μύθος θέλει να...επεκτάθηκε ακόμα περισσότερο για να προσγειωθεί το τεράστιο, για την εποχή, αεροπλάνο. 

Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε, μάλιστα, βόλτα με ανοιχτό αυτοκίνητο στην Αθήνα.

Αρκετά χρόνια μετά, την δεκαετία του 90', η Αμερική στην Ελλάδα είχε την τιμητική της, καθώς δύο αμερικανοί πρόεδροι επισκέφθηκαν την χώρα μας, ο ένας στις αρχές και ο άλλος στο τέλος της.

Το καλοκαίρι του 1991, ο Τζώρτζ Μπους ο πρεσβύτερος έρχεται στη χώρα μας, με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να βρίσκονται επί της υποδοχής. 

Ο Μπους, βέβαια, δεν σταμάτησε στη μία επίσκεψη, καθώς οι στενοί του δεσμοί με την οικογένεια Μητσοτάκη τον έφεραν αρκετές ακόμα φορές στη χώρα μας, όπου έκανε και αρκετά συχνά τις διακοπές του. 

Οκτώ χρόνια αργότερα, η Αθήνα βρίσκεται και πάλι στην ατζέντα ενός Αμερικανού προέδρου: Φθινόπωρο του 1999 και ο πλανητάρχης Μπιλ Κλίντον έρχεται στην Αθήνα μαζί με την σύζυγό του Χίλαρι, με Σημίτη πρωθυπουργό και Στεφανόπουλο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είχε προηγηθεί δύο χρόνια πριν μια επίσκεψη της Χίλαρι μόνη της μαζί με την κόρη της Τσέλσι, κατά την διάρκεια της οποίας, είχαν πάει και στην Ακρόπολη. 

Παροιμιώδη ήταν και τότε τα μέτρα ασφαλείας: Η Αθήνα για χάρη των Κλίντον μετατρέπεται σε φρούριο, οι διαδηλώσεις δίνουν και παίρνουν, ενώ εντύπωση έκανε τότε το δείπνο της Χίλαρι Κλίντον σε ένα εστιατόριο σε ένα στενάκι των Αμπελοκήπων, το περίφημο ''Αρχοντικό'', το οποίο είχε επιλέξει η ίδια. 

Σήμερα, 26 χρόνια μετά, ο Μπαράκ Ομπάμα έρχεται στην Ελλάδα-χωρίς τη σύζυγό του Μισέλ- με βαριά ατζέντα και φέρνοντας μαζί του ''μπουκέτο'' επιχειρηματιών. 

Η Αθήνα θα γίνει για μια ακόμα φορά ''απόρθητο'' φρούριο και ο Ομπάμα θα ζήσει κάποιες από τις τελευταίες του στιγμές ως πρόεδρος, καθώς θα μετρά αντίστροφα μέχρι το τέλος του χρόνου, όπου και θα παραδώσει την θέση του στον νεοεκλεγέντα Ντόναλντ Τραμπ.