current views are: 4

28 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση15:11

Τηλεοπτικές άδειες: Θα πέσουν οι… μάσκες;

Τι θα ισχύσει τελικά για τις τηλεοπτικές άδειες, θα πέσουν οι μάσκες;

Δημοσίευση 15:11’

Τι θα ισχύσει τελικά για τις τηλεοπτικές άδειες, θα πέσουν οι μάσκες;

Της Αμαλίας Κάτζου

«Εδώ σε θέλω κάβουρα να περπατάς στα κάρβουνα». Και η συγκεκριμένη παροιμία αφορά και την κυβέρνηση αλλά και την αντιπολίτευση. Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας περί αντισυνταγματικότητας του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, η τράπουλα ανακατεύεται και τα δεδομένα αλλάζουν . Και το ερώτημα είναι εάν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας συνειδητοποιήσουν πως δεν μπορεί να συνεχιστεί η ανομία στο τηλεοπτικό τοπίο, συμφωνώντας για την επανασύσταση του ΕΣΡ. Γιατί καλή και θεμιτή είναι η κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση στους χειρισμούς της κυβέρνησης σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες, ωστόσο δεν μπορεί να συνεχιστεί το στρεβλό σκηνικό που επικρατεί για 27 χρόνια στην τηλεοπτική αγορά.

Και ήρθε η ώρα η αντιπολίτευση να αναλάβει τις ευθύνες της.  Οι κορώνες που εξαπολύει όλες αυτές τις ημέρες κυρίως η Νέα Δημοκρατία, η οποία επιμένει να ζητά την παραίτηση του Νίκου Παππά, το οποίο θεωρεί υπεύθυνο για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών είναι σε ένα μεγάλο μέρος για επικοινωνιακούς λόγους, αλλά αυτό που επιβάλει η κοινή λογική είναι η αξιωματική αντιπολίτευση να συμφωνήσει σε αυτό που έχει κάνει «σημαία»: ότι το μόνο αρμόδιο όργανο για να πραγματοποιήσει τη διαδικασία της αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών είναι το ΕΣΡ. Επομένως επιβάλλεται να συμφωνήσει στην επανασύστασή του, αλλιώς θα αποδεχθεί πως η Νέα Δημοκρατία για μικροπολιτικές σκοπιμότητες το μόνο που  κάνει είναι ζητά το κεφάλι του υπουργού Επικρατείας επί πίνακι. Και εδώ δημιουργείται ένα ερώτημα; Τι μεμπτό έκανε ο Νίκος Παππάς και βγάζει τέτοιο μένος η αντιπολίτευση εναντίον του; Και γιατί ζητά από τον κ. Τσίπρα να τον εκδιώξει από του υπουργείο Επικρατείας;

Είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να «αδειάσει» τον άνθρωπο που τα έβαλε με τη διαπλοκή και δεν  φοβήθηκε να τα βάλει με ισχυρά εκδοτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα; Άλλο είναι να ασκείται κριτική στον κ. Παππά για συγκεκριμένους χειρισμούς και να εκφράζονται διαφωνίες για τον τρόπο που πραγματοποίησε το διαγωνισμό, ο οποίος αποτελεί κοινή ομολογία ότι ήταν αδιάβλητος κι άλλο είναι η αήθης προσωπική επίθεση που κάνουν κάποιοι και που έχει ως στόχο να πλήξει τη γενικότερη εικόνα της κυβέρνησης. Διότι ας μην γελιόμαστε τα κόμματα της αντιπολίτευσης γνωρίζουν πως «χτυπώντας» τον Παππά, χτυπούν εμμέσως τον Αλέξη Τσίπρα. Και όλοι αναγνωρίζουν πως ο υπουργός Επικρατείας ακολούθησε τη γραμμή της κυβέρνησης στο πόλεμο κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς. Ακόμα και τώρα που θα μπορούσε εύκολα να βγει από το… κάδρο, ο Νίκος Παππάς φέρνει άλλη ρύθμιση στη Βουλή, αποδεικνύοντας πως θέλει να βάλει τέλος στην ανομία που επικρατεί στην τηλεοπτική αγορά. Και σε αυτό τα αγώνα που δίνει, που βεβαίως και μπορούμε να τον κρίνουμε για το πώς χειρίζεται το όλο θέμα, έχει ανθρώπους δίπλα του που τον στηρίζουν. Ο γενικός γραμματέας ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος είναι ένας από αυτούς, που ακόμα και όταν συγκεκριμένα κέντρα τον στοχοποίησαν και έφτασαν και στο σημείο να πουν πως θα έρθει αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη, εκείνος όχι μόνο δεν φοβήθηκε αλλά και μετά την απόφαση του ΣτΕ βγαίνε δημοσίως και υποστηρίζει και τον τρόπο που έγινε ο διαγωνισμός αλλά και το ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο.

Και μπορεί οι αφορισμοί και οι προσωπικές επιθέσεις  να «πουλάνε» στην κοινωνία, ωστόσο η ώρα της αλήθειας πλησιάζει για όλους. Και για την κυβέρνηση εάν θα μπορέσει να διαχειριστεί το κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση του ΣτΕ να κηρύξει αντισυνταγματικό τα νόμο Παππά για τα κανάλια αλλά και την αντιπολίτευση, εάν θέλει πραγματικά μετά από 27 χρόνια να γίνει διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές συχνότητες που είναι δημόσιο αγαθό, για το οποίο κανείς δεν έχει πληρώσει. Οι… μάσκες σύντομα θα πέσουν και τότε όλοι θα βρεθούν προ των ευθυνών τους… 


σχετικα αρθρα