“Οι Ευρωπαίοι φίλοι μας ξέρουν πολύ καλά ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζει μια τέτοια κατάσταση. Τους τρομάζει, λοιπόν, το γεγονός ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα τέτοιο ενδεχόμενο που δεν ξέρουν ούτε πως θα το αντιμετωπίσουν ούτε πως θα εξελιχθεί. Και σπεύδω να σας πω ότι με όλη την προσπάθεια που κάνουν να μας βοηθήσουν διαπιστώνουν και οι ίδιοι, άλλο αν δεν θέλουν να το παραδεχτούν - και εκεί εγώ στέκομαι - ότι ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούν να μας βοηθήσουν είναι λαθεμένος. Εγώ δεν πιστεύω σε αυτή τη συνταγή.” Αυτό δήλωσε, μεταξύ των άλλων, σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα ο βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος στην εκπομπή του Βασίλη Χιώτη και του Σωτήρη Ξενάκη στον Βήμα 99.5 FM.

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

Για το κλίμα που επικρατεί και τη στάση της κυβέρνησης

"Βλέπω δυο πράγματα: Βλέπω τους συμπολίτες μας οι οποίοι, φυσικό είναι, αισθάνονται μεγάλη ανησυχία και αβεβαιότητα για το δικό τους το μέλλον κυρίως αλλά βεβαίως και για το μέλλον της χώρας καθώς έρχονται αντιμέτωποι με μια σειρά μέτρων τα οποία εγώ, με ήπια διατύπωση, θα έλεγα αψυχολόγητα. Και από την άλλη μεριά βλέπω μια κυβέρνηση που βρίσκεται σε μια κατάσταση πανικού, μεγάλης αβεβαιότητας για το πως θα εξελιχθούν οι επόμενες μέρες και κάνει πράγματα που μου προκαλούν μεγάλη αμφιβολία για την ευθυκρισία τους".

Για την πιθανότητα καταψήφισης του Μεσοπρόθεσμου

"Πάντα υπάρχει αυτή η πιθανότητα σε ψηφοφορίες. Πιστεύω ότι - αν καταψηφιστεί - θα δημιουργηθεί μια ειδική κατάσταση γιατί οι Ευρωπαίοι θα σπεύσουν να αναλύσουν τι ακριβώς συμβαίνει και δεν αποκλείω να καταλάβουν ότι αυτά τα οποία προσπαθούν να φορέσουν σαν καινούριο κουστούμι στους Έλληνες πολίτες δεν είναι δυνατόν να περάσουν ούτε καν για το δικό τους συμφέρον. Εγώ σε αυτό εστιάζω την προσοχή μου. Θα πρέπει και οι ίδιοι να αντιληφθούν ότι αυτά τα οποία έχουν συνεννοηθεί με τη σημερινή Ελληνική κυβέρνηση – διότι δεν μας έχουν επιβάλλει μέτρα συγκεκριμένα, μας έχουν επιβάλλει στόχευση όπου πρέπει να φτάσουμε – δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Αυτή είναι η δική μου ένσταση. Δηλαδή ότι οι Έλληνες πολίτες δεν έχουν, θα λέγαμε τεχνικά, αυτή τη φοροδοτική ικανότητα, δηλαδή δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν αυτούς τους καινούριους φόρους τους οποίους τους ζητάνε αυτή τη στιγμή από την πλευρά της κυβέρνησης να πληρώσουν. Τους παίρνουν και το ξύγκι. Αυτή είναι η δική μου ανησυχία..."

"...Θα σας απαντήσω με μια ερώτηση. Είναι τυχαίο που μας πιέζουν τόσο πολύ να το υπερψηφίσουμε; Δεν θέλω να κάνω τον προφήτη αλλά θα το θέσω λίγο διαφορετικά: Οι Ευρωπαίοι φίλοι μας ξέρουν πολύ καλά ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζει μια τέτοια κατάσταση. Τους τρομάζει, λοιπόν, το γεγονός ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο που δεν ξέρουν ούτε πως θα το αντιμετωπίσουν ούτε πως θα εξελιχθεί. Και σπεύδω να σας πω ότι με όλη την προσπάθεια που κάνουν να μας βοηθήσουν διαπιστώνουν και οι ίδιοι, άλλο αν δεν θέλουν να το παραδεχτούν, και εκεί εγώ στέκομαι, ότι ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούν να μας βοηθήσουν είναι λαθεμένος. Εγώ δεν πιστεύω σε αυτή τη συνταγή. Πιστεύω ότι η συνταγή αυτή την οποία προσπαθούν να μας φορέσουν σαν κουστουμάκι και μας το αλλάζουνε κάθε τρεις μήνες, τέσσερις μήνες, ένα χρόνο οδηγεί σε αδιέξοδο. Πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Και για το δικό μας συμφέρον, βεβαίως, πρέπει να κάνουμε τεράστιες αλλαγές. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας. Πρέπει να ξοδεύουμε λιγότερα χρήματα. Πρέπει να απασχολούμε πιο αποτελεσματικά όλους τους ανθρώπους που εργάζονται κάπου. Συμφέρει όμως και εκείνους, τους Ευρωπαίους. Και αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο αυτή τη στιγμή".

Για τις αντιδράσεις στο ΕΛΚ

"Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι πρώτον, υπήρχαν και πρωθυπουργοί εκεί μέσα οι οποίοι εξέφρασαν και άλλες απόψεις. Δεύτερον, πολλά από αυτά που λέγονται σε δύσκολες διαπραγματεύσεις απευθύνονται από τους Πρωθυπουργούς, είτε είναι η Γερμανίδα Καγκελάριος, είτε είναι ο Ολλανδός Πρωθυπουργός, είτε οποιοσδήποτε άλλος και στο δικό τους κοινό. Και είναι φυσικό να γίνονται όλα αυτά στο στάδιο μιας διαπραγμάτευσης. Μια διαπραγμάτευση – σε αυτό μάλιστα το επίπεδο και με αυτό το αντικείμενο – είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία. Εγώ χαίρομαι ιδιαίτερα και το τονίζω , γιατί δεν είχα και καμία αμφιβολία άλλωστε, ότι ο κ. Σαμαράς με τη μεγάλη εμπειρία που διαθέτει και ως πρώην Υπουργός Εξωτερικών στάθηκε και τα αντιμετώπισε με μεγάλη επιτυχία. Αλίμονο αν κάτω από την πίεση τη λεκτική ή όποια άλλη και αν είναι να υποχωρείς από τις θέσεις που έχεις εφόσον βεβαίως είσαι πεπεισμένος ότι αυτές οι θέσεις είναι σωστές.

Εμένα το κόμμα μου έχει ξεκάθαρη γραμμή. Η δική μου η γραμμή είναι επίσης ξεκάθαρη και σε αυτή τη γραμμή θα μείνω πιστός. Εμένα το πατριωτικό μου καθήκον, όπως το αντιλαμβάνομαι, είναι να έχω ξεκάθαρη θέση. Αυτό έχω πει και σε καμιά εικοσαριά συνεντεύξεις που έχω δώσει το τελευταίο δεκαήμερο σε ξένα μέσα ενημέρωσης: Κοιτάξτε – λέω στους ξένους συνομιλητές - τι προσπαθείτε να επιβάλλετε σε εμάς τους Έλληνες, διότι έτσι δεν εξυπηρετείτε ούτε τα δικά σας καν συμφέροντα. Δηλαδή εάν μας επιβάλλετε μέτρα στα οποία δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε μέσα στους χρόνους που προσπαθείτε να μας τα επιβάλλετε – πιστεύω ότι ο χρόνος έχει πολύ μεγάλη σημασία – τότε ασφαλώς θα δυσκολευτείτε να πάρετε τα λεφτά σας πίσω. Εμείς θέλουμε να αποπληρώσουμε τα χρήματα που μας δανείζουν οι φίλοι μας, οι εταίροι μας, όσοι προστρέχουν σε βοήθειά μας μέχρι το τελευταίο ευρώ και με τους τόκους που έχουμε δεσμευτεί να πληρώσουμε. Και το Ελληνικό κράτος και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν υπογραμμίσει κατ' επανάληψη ότι οι δανειακές συμβάσεις είναι απολύτως σεβαστές. Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία είναι αξιόπιστη. Και πρέπει να μείνει αξιόπιστη. Για αυτό ακριβώς πρέπει και όλα τα μέρα που εφαρμόζονται να έχουν το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και της δυνατότητας εφαρμογής τους".

Για τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου που αφορούν την αντιπολίτευση

"Όλα αυτά τα θεωρώ υπερβολικά. Τείνουν προς τον εντυπωσιασμό. Άλλο όμως το τι γράφει ένας Γερμανός, Εγγλέζος, Βέλγος, Ολλανδός δημοσιογράφος που ενδεχομένως έρχεται για πρώτη, δεύτερη ή και τρίτη φορά στην Ελλάδα και δεν ξέρει καλά τι γίνεται και αποδίδει στον αρχηγό ή στα κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης προθέσεις που δεν έχουν σε καμία περίπτωση. Και άλλο να βγαίνει ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κι αντί να κοιτάξει να φέρει σε πέρας αυτά που του έχει αναθέσει η κυβέρνησή του και ο πρωθυπουργός – τα οποία δεν τα φέρνει σε πέρας – να λέει πράγματα για το τι μέλει γενέσθαι τα οποία μας φέρνουν πολλά χρόνια πίσω και εν πάση περιπτώσει δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα".

Για τις δηλώσεις Πάγκαλου

"Διάβασα ό,τι μεταδόθηκε από τα Μέσα Ενημέρωσης... Κατά καιρούς με καλούσαν – ως Κυβερνητικό Εκπρόσωπο - να σχολιάσω δηλώσεις που έκανε ο κ. Πάγκαλος όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Και βεβαίως βρισκόμουν σε ιδιαίτερα λεπτή θέση όταν ο κ. Πάγκαλος – Υπουργός προηγουμένων κυβερνήσεων, κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως προέδρου της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου – έκανε διάφορες δηλώσεις που μας έφερναν σε δύσκολη θέση. Ο κ. Πάγκαλος είτε από φυσική ροπή, είτε από πρόθεση, λέει πράγματα που, νομίζω, ξεπερνούν τα εσκαμμένα. Μπορεί ο ίδιος βέβαια να νομίζει ότι λέει τις αλήθειες που άλλοι δεν τολμούν να εκστομίσουν. Στην προκειμένη όμως περίπτωση έχω την αίσθηση ότι μην μπορώντας να αντιμετωπίσει τα δικά του προσωπικά και πολιτικά αδιέξοδα λέει πράγματα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Και η κυβέρνηση αυτή δια του κ. Πάγκαλου, εξακολουθεί να λέει προς τα έξω πράγματα τα οποία δεν είναι υποστηρικτικά για την ελληνική οικονομία και τη γραμμή την οποία θέλουμε όλοι να ακολουθήσουμε".