Η ψήφιση του τελευταίου εκλογικού νόμου από την κυβερνητική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εκτός από την απλή αναλογική στη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση, έδωσε το δικαίωμα ψήφου στους 17αρηδες μόλις στηθούν οι επόμενες κάλπες. Η κίνηση αυτή δεν ήταν καθόλου τυχαία, αρκεί να μελετήσει κανείς τα επίσημα δημογραφικά στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Η γενιά των 18αρηδων, που μεγάλωσαν μέσα στη μνημονιακή περίοδο είναι 273.941 άτομα, ενώ φέτος έχουν εγγραφεί 105.033, με τον αριθμό αυτό στα χρόνια της κρίσης να κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα κατ΄ έτος. Αν ληφθεί υπόψη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθήνας, τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, εξασφάλισε στις τελευταίες εκλογές 17 έδρες με 314.376 ψήφους, δεν χρειάζεται περισσότερη ανάλυση για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Υπό τα δεδομένα αυτά δεν είναι τυχαία επίσης και η στροφή του ενδιαφέροντος της ΝΔ προς τους νέους. Η ανανέωση του κόμματος είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, βασικό στοιχείο της γαλάζιας στρατηγικής, με κύριο στόχο, όπως σημείωνε στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, την ενίσχυση της απήχησης της ΝΔ σε νεότερες ηλικίες καθώς το ξεδίπλωμα της πολιτικής πρότασής της σε αυτά τα στρώματα θα έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο περιλαμβάνεται και η διαδικασία Επανίδρυσης της ΟΝΝΕΔ, η οποία, όπως εκτιμούν από την οδό Πειραιώς ήταν επιτυχής. Κατά τη διάρκεια του τριήμερου Συνεδρίου της Οργάνωσης, ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε στους νέους ασκώντας σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση και μιλώντας για τις προκλήσεις της σημερινής εποχής.  

«Η σημερινή Ελλάδα δεν είναι αυτή που σας αξίζει, δεν είναι αυτή που θέλετε.  Έχετε δικαίωμα σε δουλειές. Νέες δουλειές. Σε δουλειές με προοπτική. Έχετε δικαίωμα σε καλύτερη Παιδεία. Έχετε δικαίωμα σε αποτελεσματικότερο κράτος. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περιορίζει μεθοδικά τις επιλογές που γεννούν ευκαιρίες. Και για αυτό στραγγαλίζει τη νέα γενιά. Από τους πολιτικούς που κυβέρνησαν τη χώρα δεν υπήρξε ποτέ μεγαλύτερος εχθρός της νέας γενιάς από τον κ. Τσίπρα. Που είναι και ο νεότερος πρωθυπουργός. Με την πιο γερασμένη νοοτροπία όμως», είπε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένη στόχευση

Επίσης από την ίδια εκδήλωση, τα στελέχη της οδού Πειραιώς επεσήμαναν ακόμη τρία στοιχεία: πρώτον ότι στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε στοχευμένες αναφορές σε συγκεκριμένες ομάδες νέων που αποτελούν πολιτική και στρατηγική προτεραιότητα της ΝΔ: «στους νέους στα Πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ, τις σχολές μαθητείας, στους νέους που εργάζονται σκληρά, σε δύσκολες συνθήκες, αλλά με φιλότιμο και ευσυνειδησία, σε όσους τολμούν να ξεκινήσουν τα δικά τους εγχειρήματα, παρά το δυσμενές περιβάλλον, στα παιδιά που εργάζονται σε γραφεία, σε συνεργεία, σε χωράφια, σε οικοδομές, στα κορίτσια και τα αγόρια που βιώνουν τον εφιάλτη της ανεργίας και στους νέους επιστήμονες που παλεύουν να σταθούν στα πόδια τους. Σε εκείνους που αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν και σε όσους αδυνατούν να κάνουν δική τους οικογένεια και ζουν εξαρτώμενοι από γονείς και παππούδες.»

Το δεύτερο στοιχείο έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν προσήλθε μαζί με κομματικούς παράγοντες και βουλευτές να βρίσκονται στις πρώτες σειρές των καθισμάτων, αλλά προτίμησε να βρεθεί ανάμεσα στους νέους ανθρώπους. Στόχος ήταν να δείξει ότι θέλει να έχει απευθείας σχέση με τη νέα γενιά.

Το τρίτο στοιχείο αφορά τη διαδικασίας της ψηφοφορίας για τον νέο Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, την νέα 100μελή Κεντρική Επιτροπή και τους εκπροσώπους της ΟΝΝΕΔ στην Π.Ε της ΝΔ. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Οργάνωσης και μετά από κοινό αίτημα των δύο υποψηφίων προέδρων, πραγματοποιήθηκε ανοικτή καταμέτρηση, ορατή σε όλους τους συνέδρους και παρατηρητές, γεγονός που ενίσχυσε τη διαφάνεια και την αξιοπιστία των διαδικασιών. Νέος Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ εξελέγη ο Κώστας Δέρβος με ποσοστό 75,84% έναντι 22,04% που συγκέντρωσε ο Ανδρέας Καρασαρίνης.  

Συμπερασματικά, λένε από την οδό Πειραιώς, η ΟΝΝΕΔ κέρδισε όλα τα μεγάλα στοιχήματα: Ανέκτησε την χαμένη της αξιοπιστία, ενέπνευσε αξιοσημείωτο αριθμό μελών (και πολλών νέων, συνολικά ενεγράφησαν 32.000 νέα μέλη, από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό), επανέφερε στο προσκήνιο την παραγωγή ουσιαστικής πολιτικής και, βέβαια, τελείωσε μία και καλή με «ομαδάρχες», «καμαρίλα» και αιώνιους «διαπραγματευτές» του παρασκηνίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι 1 στους 3 νέους συμμετείχε για πρώτη φορά σε πολιτική νεολαία και το 56% ήταν κάτω από 23 ετών και 83 από τα 100 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής εκλέχτηκαν για πρώτη φορά, με το μέσο όρο ηλικίας να είναι 27 χρονών.