Ως θεσμική παρεκτροπή χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές την άρνηση της Νέας Δημοκρατίας να συμβάλει στη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) κατηγορώντας το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πως μπλοκάρει συνειδητά τη δυνατότητα να μπει τάξη στην ασυδοσία του τηλεοπτικού τοπίου.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, «η συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης είναι συνταγματική υποχρέωση των κομμάτων. Η διαρκής μέχρι σήμερα άρνηση της ΝΔ να συμβάλει στη συγκρότησή του, αποτελεί θεσμική παρεκτροπή. Ιδιαίτερα τώρα μετά και την απόφαση του ΣτΕ ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες πρέπει να γίνει αποκλειστικά από το ΕΣΡ, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία κωλυσιεργίας».  

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές «όσοι επιμείνουν να αρνούνται να συμβάλουν στη συγκρότησή του, σημαίνει ότι μπλοκάρουν συνειδητά οποιαδήποτε δυνατότητα να μπει τάξη στην ασυδοσία του τηλεοπτικού τοπίου».

Συνάντηση Τσίπρα με τον προτεινόμενο πρόεδρο του ΕΣΡ

Ο πρωθυπουργός θα έχει στις 12 συνάντηση με το πρόσωπο που θα προτείνει για την προεδρία του ΕΣΡ.

Όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου ότι την ερχόμενη Δευτέρα τα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, έχοντας σαφή πρόθεση τη συναινετική συγκρότηση του ΕΣΡ, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, θα προτείνουν στη διάσκεψη των προέδρων της Δευτέρας πρόσωπο για την θέση του Προέδρου, το οποίο η ΝΔ δύσκολα θα μπορούσε να απορρίψει.  

«Έτσι λοιπόν τη Δευτέρα ο ελληνικός λαός θα βγάλει τελεσίδικα τα συμπεράσματά του για το αν ο πραγματικός στόχος της ΝΔ είναι η συνταγματική ορθότητα ή η διαρκής θεσμική αυθαιρεσία με στόχο την οριστική υπονόμευση οποιουδήποτε διαγωνισμού» καταλήγουν οι κυβερνητικές πηγές.