current views are: 4

29 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση15:01

Kατά της υποψηφιότητας Πολύδωρα στο ΕΣΡ η αντιπολίτευση: «Δεν ικανοποιεί τα κριτήρια- Δεν θα τον ψηφίσουμε»

Την πλήρη αντίθεσή τους για την επιλογή του Βύρωνα Πολύδωρα ως προέδρου του ΕΣΡ εξέφρασαν σήμερα τα κόμματα με ανακοινώσεις τους, τονίζοντας ότι ”δεν πληροί τις προϋποθέσεις”, ενώ προσθέτουν ότι ”δεν θα τον ψηφίσουν για αυτή τη θέση”. 

Δημοσίευση 15:01’

Την πλήρη αντίθεσή τους για την επιλογή του Βύρωνα Πολύδωρα ως προέδρου του ΕΣΡ εξέφρασαν σήμερα τα κόμματα με ανακοινώσεις τους, τονίζοντας ότι ”δεν πληροί τις προϋποθέσεις”, ενώ προσθέτουν ότι ”δεν θα τον ψηφίσουν για αυτή τη θέση”. 

Την πλήρη αντίθεσή τους για την επιλογή του Βύρωνα Πολύδωρα ως προέδρου του ΕΣΡ εξέφρασαν σήμερα τα κόμματα με ανακοινώσεις τους, τονίζοντας ότι ”δεν πληροί τις προϋποθέσεις”, ενώ προσθέτουν ότι ”δεν θα τον ψηφίσουν για αυτή τη θέση”. 

Η ΝΔ, καταρχάς, επισημαίνει ότι ”Δεν πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτεί ο θεσμός”, ενώ σύμφωνα με παράγοντες της ΝΔ, “ο Βύρων Πολύδωρας με δηλώσεις του στο παρελθόν είχε στηρίξει το νόμο Παππά άρα δεν είναι το κατάλληλο πρόσωπο για αυτή την θέση. Επίσης είναι ο άνθρωπος που είχε προτείνει τη συνεργασία της ΝΔ με την Χρυσή Αυγή, πράγμα αδιανόητο για τη ΝΔ“, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Στην ανακοίνωσή του το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης καλεί εκ νέου την κυβέρνηση να μην παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια και τονίζει ότι απαιτείται αμέσως νομοθετική ρύθμιση, την οποία η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή, για να επιστραφούν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οι αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα. 

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η Κυβέρνηση, εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε, δείχνει ότι βρίσκεται σε απελπισία. Οφείλει να προσαρμοστεί στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά, αντί να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν αφορούσε στα πρόσωπα που συνθέτουν το Ε.Σ.Ρ., αλλά στην αντισυνταγματική μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Ε.Σ.Ρ. στον κ. Παππά.  

Απαιτείται αμέσως νομοθετική ρύθμιση, την οποία η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή, για να επιστραφούν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οι αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα.  

Η στελέχωση του Ε.Σ.Ρ. με πρόσωπα εγνωσμένου κύρους θα ακολουθήσει αμέσως μετά.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι γνωρίζουν, ότι το πρόσωπο του κ. Βύρωνα Πολύδωρα, που προτείνεται από τον κ. Τσίπρα για την προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, δεν πληροί τις προϋποθέσεις που ο θεσμός απαιτεί».

Σημειώνεται ότι το θέμα του προέδρου του ΕΣΡ θα συζητήσει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στην συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

ΚΚΕ: Ο αποπροσανατολισμός καλά κρατεί

Για αποπροσανατολισμό κατηγορεί τόσο την κυβέρνηση όσο και τη Νέα Δημοκρατία το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών. 

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν αναγορεύσει σε “μητέρα των μαχών” της μεταξύ τους αντιπαράθεσης το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και της συγκρότησης του ΕΣΡ, για να κρύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση σε όλα τα άλλα σοβαρά και κρίσιμα ζητήματα που επιδεινώνουν τη ζωή του λαού.

Το ΚΚΕ αναφέρει ότι δεν θα πάρει μέρος σε παζάρια και παιχνίδια με στόχο την αναδιανομή της πίτας στα ΜΜΕ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Ο αποπροσανατολισμός καλά κρατεί. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν αναγορεύσει σε “μητέρα των μαχών” της μεταξύ τους αντιπαράθεσης το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και της συγκρότησης του ΕΣΡ, για να κρύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση σε όλα τα άλλα σοβαρά και κρίσιμα ζητήματα που επιδεινώνουν τη ζωή του λαού. Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε παζάρια και παιχνίδια που έχουν ως κύριο στόχο την αναδιανομή της πίτας στα ΜΜΕ και το ποιος θα επικρατήσει σε αυτή την αναδιανομή».

Ποτάμι: Δεν θα ψηφίσουμε τον Πολύδωρα για πρόεδρο του ΕΣΡ

Δεν θα ψηφίσει τον Βύρων Πολύδωρα για πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης το Ποτάμι όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση.

“To Ποτάμι δεν παίζει με τους θεσμούς και δεν πρόκειται να συναινέσει στον ευτελισμό των ανεξάρτητων αρχών. Δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο του ΕΣΡ ένα πρόσωπο από το βαθύ παρελθόν της Ελλάδας της χρεοκοπίας… Δεν πρόκειται να γίνει συνεργός στον κατήφορο που ακολουθεί η κυβέρνηση” αναφέρει.

To Ποτάμι δεν παίζει με τους θεσμούς και δεν πρόκειται να συναινέσει στον ευτελισμό των ανεξάρτητων αρχών. Δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο του ΕΣΡ ένα πρόσωπο από το βαθύ παρελθόν της Ελλάδας της χρεοκοπίας… Δεν πρόκειται να γίνει συνεργός στον κατήφορο που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό το tweet του επικεφαλής της παράταξης Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος υπογραμμίζει:

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Υπουργός της ”ζαρντινιέρας – Δεν ικανοποιεί τα κριτήρια που έχουμε θέσει

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη παραμένει σταθερή στην θέση της, οτι θα συμβάλλει θετικά στην συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης ,ώστε να υπάρξει σωστή ρύθμιση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση “τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν την ανεξάρτητη αρχή -και ιδιαίτερα αυτό του Προέδρου- επιβάλλεται να πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις ώστε και συμβολικά και  ουσιαστικά να μπορούν να αναταποκριθούν στις αυξημένες ευθύνες αλά και να συγκεντρώνουν  την ευρύτερη αποδοχή. Αυτό εξάλλου είναι και το πνεύμα του Συνταγματικού νομοθέτη όπως αποτυπώθηκε ρητά στις διατάξεις του Συντάγματος ,που προβλέπουν την αποδοχή των 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.

Ο προτεινόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ ως υποψήφιος Πρόεδρος κ Βύρων Πολύδωρας δεν ικανοποιεί  τα κριτήρια που έχουμε θέσει. Η πρόταση του εξυπηρετεί απλά τα γνωστά πολιτικά παιχνίδια των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με την συντηρητική παράταξη , με αντάλλαγμα την πολιτική ασυλία της καταστροφικης -για τη χώρα- περιόδου 2004/2009.

Εξυπακούεται οτι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα ψηφίσει τον “Υπουργό της ζαρντινιέρας”. Αυτόν που είχε προτείνει τη συνεργασία του πολιτικού του χώρου, με την Χρυσή Αυγή.

Περιμένουμε πραγματικά συναινετικές προτάσεις ώστε να συγκροτηθεί αξιόπιστο και αποδεκτό ΕΣΡ”.

Ένωση δικαστών: Η οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στην αντίστοιχη εξουσία

Η οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει αποκλειστικά στη αντίστοιχη εξουσία, έλεγαν δικαστικές πηγές σχολιάζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη λήψη νέων νομοθετικών πρωτοβουλιών σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του τηλεοπτικού τοπίου την επόμενη μέρα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές συμπλήρωναν με νόημα ότι όσο δεδομένη και συνταγματικά αδιαμφιβήτητη είναι οποιαδήποτε πρωτοβουλία σε νομοθετικό επίπεδο, άλλο τόσο δεδομένος οφείλει να είναι για την εκάστοτε νομοευθετικη εξουσία ο σεβασμός των δικαστικών αποφάσεων.

Ίσως γι αυτό κατά τις ίδιες πηγές, θα ήταν προτιμότερο να μην επιχειρηθεί να προσπεραστεί η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ ιδιαίτερα πριν τη δημοσίευση της οπότε θα είναι σε θέση όλοι οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν με ακρίβεια το σκεπτικό της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας της Ολομέλειας του ανωτάτου δικαστηρίου και να σταθμίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Σε κάθε περίπτωση, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν ανώτατοι δικαστές, η προαναγγελία νομοθετικών πρωτοβουλιών λίγες ώρες μετά τη λήξη της διάσκεψης του  ΣτΕ έχει και έναν συμβολικό χαρακτήρα. Αυτο σε συνδυασμό με τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών που προκάλεσαν την οργή και την καταδίκη των δικαστικών ενώσεων αποτελούν ένα πρωτόγνωρο μήνυμα προς τους δικαστές.


σχετικα αρθρα