current views are: 4

30 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση07:38

Προς νέο αδιέξοδο για την συγκρότηση ΕΣΡ – Σκληρή αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Αδιέξοδο διαφαίνεται προς το παρόν στην προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκροτήσει άμεσα ΕΣΡ, μετά την πρόταση ως προέδρου του πρώην υπουργού Βύρωνα Πολύδωρα, στην οποία τα κόμματα της αντιπολίτευσης διατύπωσαν την αντίθεσή τους.

 

Δημοσίευση 07:38’

Αδιέξοδο διαφαίνεται προς το παρόν στην προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκροτήσει άμεσα ΕΣΡ, μετά την πρόταση ως προέδρου του πρώην υπουργού Βύρωνα Πολύδωρα, στην οποία τα κόμματα της αντιπολίτευσης διατύπωσαν την αντίθεσή τους.

 

Αδιέξοδο διαφαίνεται προς το παρόν στην προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκροτήσει άμεσα ΕΣΡ, μετά την πρόταση ως προέδρου του πρώην υπουργού Βύρωνα Πολύδωρα, στην οποία τα κόμματα της αντιπολίτευσης διατύπωσαν την αντίθεσή τους.

Με δύο κινήσεις, την επιλογή του Βύρωνα Πολύδωρα για την προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και την διάταξη που θα προβλέπει την μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων για τα κανάλια στο ΕΣΡ, η κυβέρνηση χθες πετάξε το μπαλάκι στη Νέα Δημοκρατία προκειμένου να την εμποδίσει να παρακωλύσει τη διαδικασία για συγκρότηση του Συμβουλίου.

Στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου, ο κ. Πολύδωρας πέρασε το κατώφλι του Μαξίμου όπου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και του προτάθηκε η προεδρία του ΕΣΡ. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Πολύδωρας έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους τονίζοντας την πρόθεσή του να συμβάλει στην θεσμική εξομάλυνση της κατάστασης που επικρατεί.

“Για το θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ όπως ξέρετε η κατάσταση στο θέμα αυτό είναι σε ένα βραχυκύκλωμα και θεωρώ την πρόταση που μου έγινε να αναλάβω πρόεδρος ως τιμητική αλλά και ως πρόταση για μια θέση ευθύνης. Αυτό που εξέθεσα στον κ. Τσίπρα είναι ότι με συνταγματική συμπεριφορά δεχόμαστε την απόφαση του ΣτΕ και εννοούμε ότι το καίριο σημείο είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ με ότι προβλέπεται από το Σύνταγμα. Αυτή είναι η νέα θέση για την πρόταση συγκρότησης του ΕΣΡ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι η ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια ο κ. Πολύδωρας απάντησε ότι ”δεν κάνω επικοινωνιακά τεχνάσματα, δεν είδα κάτι τέτοιο κατά τη συνάντηση είδα τάση για συναίνεση. Δεν ξέρω τι κάνει η ΝΔ, εκτίνεται στην ανάληψη της πρωτοβουλίας μου να επικοινωνήσω με όλους τους αρχηγούς, να εκθέσω τις σκέψεις μου και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας με με πνεύμα συνεναινετικο. Δεν πάει άλλο το αδιέξοδο. Θέλω να συμβάλω στη θεσμική εξομάλυνση. Μέχρι και την ένταση με τη Δικαιοσύνη δεν την εννοώ, θέλω να είμαι παράγων εξομάλυνσης θεσμικής και νομικής αξίας, ο τόπος έχει προβλήματα”.

Την Δευτέρα η διάταξη για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ – ”Δεν τον ψηφίζουμε” λένε τα κόμματα

Το δεύτερο χαρτί που έριξε στο τραπέζι η κυβέρνηση είναι η απόφαση να φέρει την Δευτέρα διάταξη που θα προβλέπει τη μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων για τα κανάλια στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Την ίδια στιγμή, την πλήρη αντίθεσή τους για την επιλογή του Βύρωνα Πολύδωρα ως προέδρου του ΕΣΡ εξέφρασαν σήμερα τα κόμματα με ανακοινώσεις τους, τονίζοντας ότι ”δεν πληροί τις προϋποθέσεις”, ενώ προσθέτουν ότι ”δεν θα τον ψηφίσουν για αυτή τη θέση”. 

Η ΝΔ, καταρχάς, επισημαίνει ότι ”δεν πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτεί ο θεσμός”, ενώ σύμφωνα με παράγοντες της ΝΔ, “ο Βύρων Πολύδωρας με δηλώσεις του στο παρελθόν είχε στηρίξει το νόμο Παππά άρα δεν είναι το κατάλληλο πρόσωπο για αυτή την θέση. Επίσης είναι ο άνθρωπος που είχε προτείνει τη συνεργασία της ΝΔ με την Χρυσή Αυγή, πράγμα αδιανόητο για τη ΝΔ”, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Για αποπροσανατολισμό κατηγορεί τόσο την κυβέρνηση όσο και τη Νέα Δημοκρατία το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών. 

Δεν θα ψηφίσει τον Βύρων Πολύδωρα για πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης το Ποτάμι όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση.

“To Ποτάμι δεν παίζει με τους θεσμούς και δεν πρόκειται να συναινέσει στον ευτελισμό των ανεξάρτητων αρχών. Δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο του ΕΣΡ ένα πρόσωπο από το βαθύ παρελθόν της Ελλάδας της χρεοκοπίας… Δεν πρόκειται να γίνει συνεργός στον κατήφορο που ακολουθεί η κυβέρνηση” αναφέρει.

”Όχι στον Πολύδωρα και από την Δημοκρατική Συμπαράταξη: Ο προτεινόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ ως υποψήφιος Πρόεδρος κ Βύρων Πολύδωρας δεν ικανοποιεί  τα κριτήρια που έχουμε θέσει. Η πρόταση του εξυπηρετεί απλά τα γνωστά πολιτικά παιχνίδια των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με την συντηρητική παράταξη , με αντάλλαγμα την πολιτική ασυλία της καταστροφικης -για τη χώρα- περιόδου 2004/2009.

Όπως τονίζει:

Εξυπακούεται οτι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα ψηφίσει τον “Υπουργό της ζαρντινιέρας”. Αυτόν που είχε προτείνει τη συνεργασία του πολιτικού του χώρου, με την Χρυσή Αυγή.


σχετικα αρθρα