current views are: 8

31 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση13:33

Όλα δείχνουν «ναυάγιο» και στη νέα απόπειρα συγκρότησης του ΕΣΡ

Τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης επιχειρεί εκ νέου σήμερα στις 17:00 η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, εν μέσω σφοδρής αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με αφορμή και την υποψηφιότητα του Βύρωνα Πολύδωρα για τη θέση του προέδρου της ανεξάρτητης αρχής. 

Δημοσίευση 13:33’

Τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης επιχειρεί εκ νέου σήμερα στις 17:00 η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, εν μέσω σφοδρής αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με αφορμή και την υποψηφιότητα του Βύρωνα Πολύδωρα για τη θέση του προέδρου της ανεξάρτητης αρχής. 

Αγεφύρωτες φαίνεται πως είναι οι διαφορές κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, όσον αφορά τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Εν μέσω σφοδρής αντιπαράθεσης, με αφορμή τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ, το νομοσχέδιο-γέφυρα για τις άδειες και τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την ανεξάρτητη αρχή, συνεδριάζει σήμερα στις 17:00 η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, επιχειρώντας εκ νέου τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Παρά τη φημολογία που αναπτύχθηκε τις τελευταίες ώρες περί απόσυρσης της υποψηφιότητας, μετά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν και εντός του ΣΥΡΙΖΑ, τελικά η Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί κανονικά, καθώς όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Πολύδωρας δεν παραιτείται.

Παράλληλα, η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει τάχιστα σε μια νομοθετική παρέμβαση, η οποία θα καλύπτει το νομικό κενό μη αδειοδότησης και μη συγκρότησης του ΕΣΡ από τώρα μέχρι και τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, ενώ όπως προανήγγειλε ο Νίκος Παππάς, η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή διάταξη που καταργεί το άρθρο 2Α του νόμου 4339/15, το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες από το ΕΣΡ στην κυβέρνηση. 

Με τη διάταξη αυτή, όλες οι αρμοδιότητες καθώς και αυτή του διαγωνισμού και των λεπτομερειών του θα επανέλθουν στο ΕΣΡ. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης,  υπογράμμισε την ανάγκη συναίνεσης στην Διάσκεψη των Προέδρων, αλλιώς -όπως είπε- «θα υπάρξει θεσμικό κενό και ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του».

«Το βράδυ θα ξέρουμε τι θα γίνει» σχολίασε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ενώ όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος στη Διάσκεψη «θα φανεί αν υπάρχει συναίνεση στο θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ».

Την ίδια ώρα πάντως, η αντιπολίτευση ζητά την κατάργηση του νόμου Παππά στο σύνολό του και απορρίπτει την υποψηφιότητα Πολύδωρα.

Πώς πάνε στη Διάσκεψη των Προέδρων τα κόμματα

«Να αποδείξει ότι έχει τη στοιχειώδη αίσθηση συνταγματικής ευθύνης και να συμβάλει στη συγκρότηση του ΕΣΡ», τόνισε ο υπουργός Επικρατεία, Νίκος Παππάς, την ώρα που ΝΔ και ελάσσονα αντιπολίτευση λένε «όχι» στο πρόσωπο του κ. Πολύδωρα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν δικαιολογίες για τη ΝΔ, και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει άμεσα νομοθετική παρέμβαση που θα καλύπτει και «το νομικό κενό μη αδειοδότησης και μη συγκρότησης του ΕΣΡ από τώρα μέχρι και τη διεξαγωγή του διαγωνισμού».

Από την πλευρά της, η ΝΔ προσέρχεται στη Διάσκεψη των Προέδρων με βασική και απαραβίαστη προϋπόθεση την ακύρωση των επίμαχων άρθρων του νόμου Παππά και την επιστροφή του συνόλου των αρμοδιοτήτων για την αδειοδότηση των καναλιών στο ΕΣΡ. Παράλληλα, η ΝΔ κατέθεσε δική της νομοθετική πρόταση για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Όπως έγραφε νωρίτερα το newpost.gr, στην οδό Πειραιώς αν και «έκαψαν» από νωρίς το ενδεχόμενο στήριξης της υποψηφιότητας Πολύδωρα, επικεντρώνονται πλέον στα μείζονα που δεν είναι άλλα από την ενεργοποίηση του ΕΣΡ και την πλήρη απόσυρση κάθε σεναρίου νέας παρέμβασης της κυβέρνησης στο τηλεοπτικό τοπίο. Αυτό σημαίνει πως η ΝΔ θα απαιτήσει όχι μόνον ο διαγωνισμός για τις άδειες αλλά και η διαδικασία – γέφυρα για την προσωρινή αδειοδότηση των σταθμών να δρομολογηθεί από το ΕΣΡ και μόνον, το οποίο θα έχει τον τελικό λόγο και για τον αριθμό των αδειών που θα χορηγηθούν.

Όσον αφορά την πρόταση της κυβέρνησης για τον Βύρωνα Πολύδωρα, πηγές της ΝΔ ανέγνωσαν τη διάθεση του κ. Τσίπρα να προκαλέσει εσωκομματικό ζήτημα στην κεντροδεξιά.

«Σταθερή στη θέση της για την ανάγκη άμεσης ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου» και στην «ανάγκη συγκρότησης του ΕΣΡ το συντομότερο δυνατόν» παραμένει η Δημοκρατική Συμπαράταξη. «Η καθυστέρηση που γίνεται με ευθύνη των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και της ΝΔ, δεν πρέπει να συνεχισθεί», αναφέρει σε ανακοίνωσή της και προσθέτει:

Είναι αυτονόητο ότι πριν τη Διάσκεψη των Προέδρων, η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία, με την οποία να συμμορφώνεται με το πλαίσιο της απόφασης του ΣτΕ.

Για την πρόταση Πολύδωρα, η Δημοκρατική Συμπαράταξη σημειώνει ότι «τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ΕΣΡ πρέπει να έχουν την ευρεία αποδοχή των πολιτικών κομμάτων (σύμφωνα με το Σύνταγμα). Επομένως είναι δεδομένη η αρνητική θέση μας για το πρόσωπο του κ. Πολύδωρα, πρόσωπο που τελείως διαφορετικές λογικές σηματοδοτεί και άλλες σκοπιμότητες εξυπηρετεί». «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε πραγματικά συναινετικές προτάσεις για τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν το ΕΣΡ», τονίζει ακόμα.

Το Ποτάμι, σύμφωνα με ανακοινώσή του, απορρίπτει την πρόταση για τον Βύρωνα Πολύδωρα και βάζει επίσημα στο τραπέζι το όνομα του Γιάννη Τζανετάκου, τονίζοντας ότι δεν θεωρεί ως κατάλληλη βάση για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου τον νόμο Παππά.

Το ΚΚΕ, από την πλευρά του, σημείωσε ότι «δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε παζάρια και παιχνίδια που έχουν ως κύριο στόχο την αναδιανομή της πίττας στα ΜΜΕ».

Η Ένωση Κεντρώων ζήτησε την αναβολή της σημερινής Διάσκεψης των Προέδρων και πρότεινε για πρόεδρο του ΕΣΡ τον Σταύρο Δήμα, ενώ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 fm» ο Βασίλης Λεβέντης τόνισε ότι είναι αναγκαίο να παρθεί πίσω ο νόμος Παππά και στη συνέχεια να ζητηθεί από τη ΝΔ να πει ένα όνομα.


σχετικα αρθρα