Πήγε ή δεν πήγε ο Παππάς στη Βενεζουέλα, με τον Αρτεμίου; Κι αν πήγε (ο ίδιος λέει πως πήγε), τότε τι έκανε;  Είναι αλήθεια αυτά που λέει ότι έκανε; Αυτά και άλλα πολλά απασχολούν τον «πόλεμο»  ανακοινώσεων και δηλώσεων, με αφορμή το δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», για το ταξίδι που φέρεται να πραγματοποίησαν ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, και ο Κύπριος δικηγόρος, «έμπειρος σε ζητήματα offshore» (όπως γράφει η εφημερίδα), Αρτέμης Αρτεμίου.

Η  Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωση της ζήτησε εξηγήσεις για το ταξίδι (τον Αύγουστο του 2013) και το περιεχόμενο του.

Ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας, με συνέντευξη του στον Real fm, παραδέχτηκε πως έγινε ταξίδι στη Βενεζουέλα, «συνοδεία και άλλων ατόμων», για να διερευνηθεί, μεταξύ άλλων,  «η αγορά προϊόντων από τα κρατικά σούπερ μάρκετ της Βενεζουέλας εκείνον τον καιρό».

Το Μαξίμου μίλησε για «ανοησίες» της ΝΔ, η οποία νομίζει πως έτσι «θα απαλλάξει τον εαυτό της από τις ευθύνες για την διαπλοκή δεκαετιών».

Η Νέα Δημοκρατία ανταπάντησε με δύο ανακοινώσεις, όπου υποστήριζε ότι ο Ν.Παππάς «σήμερα παραδέχθηκε ότι, όχι μόνο γνωρίζονται, αλλά και ότι τον Αύγουστο του 2013 βρέθηκαν μαζί στη Βενεζουέλα του κ. Μαδούρο». Όπως ανέφερε, δε, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Παππάς είναι ζαλισμένοι από τις αποκαλύψεις. 

«Οι κ. Τσίπρας και Παππάς είναι ζαλισμένοι από τις ανακοινώσεις».  

Τι έγραψε ο Ελεύθερος Τύπος

Ας πάρουμε, όμως, λίγο τα πράγματα από την αρχή. Ο Ελεύθερος Τύπος, με πρωτοσέλιδο, αναφέρθηκε στο ταξίδι του υπουργού Επικρατείας με τον Αρτεμίου. Έγραψε για έναν δικηγόρο (τον Αρτεμίου) «ο οποίος στις 10 Οκτωβρίου εντοπίστηκε να βγαίνει από την πλαϊνή είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου λίγες ώρες πριν αρχίσει στη Βουλή η συζήτηση για τη διαπλοκή». Πρόκειται, γράφει η εφημερίδα, για τον άνθρωπο που το «όνομα του οποίου περιλαμβάνεται στα περίφημα Panama Papers ως εκπρόσωπος offshore εταιριών με έδρα τον Παναμά, τις Σεϊχέλες και τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, τις οποίες διαχειρίζεται από την Κύπρο». Επίσης, κάνει λόγο για χρόνια στενές σχέσεις με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αντίδραση της ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία είχε άμεση αντίδραση στο δημοσίευμα και, σε ανακοίνωση της, σημείωσε, μεταξύ άλλων:

«Μετά και το σημερινό, νέο δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθερος Τυπος" δεν μπορούν να κρύβονται. Ο κ. Παππάς οφείλει σήμερα να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις αν πράγματι βρέθηκε στη Βενεζουέλα τον Αύγουστο του 2013 μαζί με τον κ. Αρτεμίου, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα και για ποιο λόγο».

Η δήλωση του Παππά για το ταξίδι στη Βενεζουέλα

Ο υπουργός Επικρατείας, όπως αναφέραμε, παραδέχτηκε το ταξίδι, στη συνέντευξη του στον Real fm και υποστήριξε, μεταξύ άλλων μίλησε για προσπάθεια της ΝΔ «να δημιουργήσει εντυπώσεις».

Ο Νίκος Παππάς είπε ότι «όντως έγινε αυτό ταξίδι, συνοδεία και άλλων ατόμων, καθώς υπήρχε μια διερεύνηση αν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να επισκεφθεί τη χώρα. Και εξετάστηκε η αγορά προϊόντων από τα κρατικά σούπερ μάρκετ της Βενεζουέλας εκείνο τον καιρό».

Τόνισε, δε, πως πρόκειται για προσπάθεια αλλαγής συζήτησης. Μάλιστα, αντεπιτέθηκε δηλώνοντας: «Οποιος αφήνει τέτοια υπονοούμενα, καλά θα κάνει να σκεφτεί γιατί οι βουλευτές της ΝΔ έτρεχαν πανικοβλητοι όταν πέρασε η διάταξη για μη εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε εταιρείες εξωτερικού».

Το Μέγαρο Μαξίμου

Το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε: «Η ΝΔ νομίζει ότι με ανοησίες θα απαλλάξει τον εαυτό της από τις ευθύνες για την διαπλοκή δεκαετιών». Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «το αφήγημα περί διαπλοκής που προσπαθεί να στήσει η Νέα Δημοκρατία, δίνοντας, μάλιστα και διεθνείς διαστάσεις, είναι τόσο γελοίο που δεν επιδέχεται οποιασδήποτε συζήτησης».

 «Γίνεται όμως ακόμα πιο γελοίο», συμπλήρωσε το Μαξίμου, «όταν τα σενάρια αυτά, τα επεξεργάζεται και τα προωθεί η ΝΔ, το κόμμα της Siemens, του κ. Χριστοφοράκου, του κ. Παπασταύρου, των θαλασσοδανείων».

Νέες ανακοινώσεις της ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία με δύο ανακοινώσεις ανταπάντησε:

«Ο κ. Παππάς οφείλει να πει στον ελληνικό λαό όλη την αλήθεια για την πραγματική σχέση του με το δικηγόρο των offshore  και των Panama Papers»,  σημείωσε. Συμπήρωσε δε ότι «από εκεί που επί μία εβδομάδα δεν απαντούσε στο ερώτημα για το αν συναντήθηκε στις 10 Οκτωβρίου με τον δικηγόρο των offshore και των Panama Papers κ. Αρτεμίου, σήμερα παραδέχθηκε ότι, όχι μόνο γνωρίζονται, αλλά και ότι τον Αύγουστο του 2013 βρέθηκαν μαζί στη Βενεζουέλα του κ. Μαδούρο» για «να προετοιμάσουν ενδεχόμενη επίσκεψη του "συντρόφου" Τσίπρα στη Βενεζουέλα, προκειμένου η Ελλάδα να προμηθευτεί προϊόντα από τα κρατικά σούπερ μάρκετ της Βενεζουέλας!». Μιλά, δε, για ομολογία πολύχρονης σχέσης συνεργασίας Παππά - Αρτεμίου. 

Νωρίτερα είχε σημειώσει, σε άλλη ανακοίνωση: «Είναι προφανές ότι οι κ. Τσίπρας και Παππάς ζαλισμένοι από τις αποκαλύψεις για τις σχέσεις τους με το δικηγόρο των offshore και των Panama Papers κ. Αρτεμίου, δεν θέλουν να καταλάβουν την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου».

Και μάλλον έπεται συνέχεια…