Να αναλάβει «τις ευθύνες της» σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση του ΕΣΡ καλεί την Νέα Δημοκρατία η κυβέρνηση μετά και τη σημερινή άκαρπη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Όπως σημειώνει σε σχετική του ανακοίνωση το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού «η ευρεία πλειοψηφία στην διάσκεψη των Προέδρων, υποχρεώνει την ΝΔ να αναλάβει τις ευθύνες της».

Για πρώτη φορά, σήμερα, μετά από 5 συνεδριάσεις, διαμορφώθηκε, στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ευρεία πλειοψηφία, πολύ κοντά στην συνταγματικά απαιτούμενη των 4/5.

Διαμορφώνονται, έτσι, ισχυρές τάσεις συναίνεσης για την άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ, που αποτελεί συνταγματική υποχρέωση, υπογραμμίζει το Μαξίμου και καταλήγει:

Η νέα αυτή πραγματικότητα υποχρεώνει την ηγεσία της ΝΔ, να μετακινηθεί, επιτέλους, στην επόμενη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, από την ανοιχτή υπονόμευση σε θέση ευθύνης.

Για  «προσχηματικές δικαιολογίες» εκ μέρους της ΝΔ έκανε λόγο η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου σχολιάζοντας μετά το αποτέλεσμα της πέμπτης κατά σειρά άκαρπης διάσκεψης για το ΕΣΡ ότι «απομονωμενη η ΝΔ, με προσχηματικες δικαιολογίες, εδειξε για μια ακομα φορά ότι υπονομεύει τους θεσμούς για να υπηρετήσει τη διαπλοκήi».

Για «προσχηματικές δικαιολογίες» εκ μέρους της ΝΔ έκανε λόγο η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου σχολιάζοντας μετά το αποτέλεσμα της πέμπτης κατά σειρά άκαρπης διάσκεψης για το ΕΣΡ ότι «απομονωμενη η ΝΔ, με προσχηματικες δικαιολογίες, εδειξε για μια ακομη φορά ότι υπονομεύει τους θεσμούς για να υπηρετήσει τη διαπλοκήi».

Επί του θέματος της διάσκεψης σχολίασε και ο υπουργός Επικρατείας , Νίκος Παππάς μέσω δυο αναρτήσεων του στο Τwitter. Στην πρώτη εστίασε στη ΝΔ, τονίζοντας ότι το «ΠΑΡΩΝ» πρέπει να γίνει «ΝΑΙ», δηλώνοντας: «Στη διάσκεψη προέδρων έγιναν σημαντικά βήματα.Η προσπάθεια για λύση στο ΕΣΡ πρέπει να συνεχιστεί. Η ΝΔ να πάει από "ΠΑΡΩΝ" σε "ΝΑΙ"» και στη δεύτερη: Τα κόμματα του ΝΑΙ στη σημερινή διάσκεψη προέδρων είναι αυτά που ψήφισαν όλα ή πολλά από τα άρθρα του ν.4339».