Σε διάψευση των πληροφοριών περί επικείμενου ανασχηματισμού και δημιουργίας νέων υπουργείων με αφορμή τη δημοσιοποίηση σχεδίων προεδρικού διατάγματος, προχώρησαν απόψε κυβερνητικές πηγές.

Όπως σημείωναν «δεν υπάρχουν Προεδρικά Διατάγματα σχετικά με αλλαγές στην δομή της Κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα, πρόκειται περί σχεδίων, που εδώ και αρκετές ημέρες έχουν υποβληθεί στο ΣτΕ για έλεγχο νομιμότητας, δεν έχουν προωθηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατά κανέναν τρόπο δεν δεσμεύουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό».

Παράλληλα οι ίδιες πηγές εξέφραζαν την ενόχλησή τους για την διαρροή αυτή, καθώς όπως σχολίαζαν «η διαρροή τους δεν συνάδει με την διαδικασία, την  οποία, όλοι οι εμπλεκόμενοι οφείλουν να σέβονται».

Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, «όπως έχει δηλώσει και η κυβερνητική εκπρόσωπος, ο ανασχηματισμός, αυτή την στιγμή δεν αποτελεί προτεραιότητα του πρωθυπουργού».

Τι προβλέπουν τα σχέδια προεδρικών διαταγμάτων

Όπως έγραψε νωρίτερα το newpost.gr, σύμφωνα με πληροφορίες οι γνωμοδοτήσεις του ΣτΕ εκδόθηκαν την περασμένη εβδομάδα αλλά δεν προχώρησαν, δηλαδή δεν υπεγράφησαν από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και δεν δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, καθώς ο ανασχηματισμός δεν έγινε.

Με βάση πάντως με τα δύο σχέδια προεδρικού διατάγματος προβλέπεται αυτόνομο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπως επίσης σύσταση υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής,  υπουργείου Ενέργειας και υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, καθώς και ανασύσταση του υπουργείου Τουρισμού  και μετονομασία υπουργείων.

Το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο και εισηγητή τον Πάρεδρο Χρήστο Παπανικολάου, έκρινε νόμιμα με ισάριθμες γνωμοδοτήσεις του τα σχέδια προεδρικού διατάγματος.

«Δρομολογούνται δομικές αλλαγές»

Στο μεταξύ, ερωτηθείσα από το ΑΠΕ -ΜΠΕ κυβερνητική πηγή για το εάν η κατάθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας των Προεδρικών Διαταγμάτων για την ανασυγκρότηση της δομής των υπουργείων, συνεπάγεται και επίσπευση των αλλαγών (ανασχηματισμός), θύμιζε ότι: Όπως έχει κατ' επανάληψιν πει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα είναι και δομικές. Ως εκ τούτου με τα Προεδρικά Διατάγματα που εστάλησαν προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, δρομολογούνται οι δομικές αλλαγές.

Ας σημειωθεί επίσης ότι, όπως σημείωνε η ίδια πηγή, τα Π.Δ. εστάλησαν στο ΣτΕ εδώ και μία εβδομάδα τουλάχιστον και πάντως πριν την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες.

Μετά την έγκριση των Διαταγμάτων, διευκρίνιζε η ίδια πηγή, δίδεται η δυνατότητα στον πρωθυπουργό να προχωρήσει στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης στο χρόνο που εκείνος επιλέξει.