Ο ισχυρότερος, μετά τον Αλέξη Τσίπρα, υπουργός της κυβέρνησης μοιάζει να μετατρέπεται, σταδιακά, σε αδύναμο κρίκο της κυβερνητικής αλυσίδας. Και σε αυτό τον ασθενή κρίκο επικεντρώνει τις αντιπολιτευτικές της προσπάθειες η Νέα Δημοκρατία.

Οι χειρισμοί στο ζήτημα του ΕΣΡ μετά την απόφαση – ράπισμα από το ΣτΕ, η διάρκειας 48 ωρών υποψηφιότητα Πολύδωρα (σ.σ. έστω κι αν ο κ. Παππάς φέρεται να είχε διατυπώσει επιφυλάξεις), οι τεταμένες σχέσεις με συγκροτήματα ΜΜΕ που μέχρι πρότινος στήριζαν την κυβέρνηση αλλά και οι αποκαλύψεις για τις σχέσεις με τον κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου και τα ταξίδια στη Βενεζουέλα προκειμένου, όπως είπε ο ίδιος ο κ. Παππάς, «να διερευνηθεί η δυνατότητα αγοράς προϊόντων αγροτικών από τα κρατικά σούπερ μάρκετ της Βενεζουέλας» δημιουργούν συνθήκες αποδυνάμωσης του υπουργού Επικρατείας, που η Ν.Δ. δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει ανεκμετάλλευτες.

Ειδικά για το θέμα Αρτεμίου, η Ν.Δ. θα επιμείνει, όπως κατέδειξε και η χθεσινή μαζική ερώτηση που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος προς τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς Επικρατείας και Δικαιοσύνης. Στο παρασκήνιο είναι πολλά αυτά που συζητούνται, εκτός από τις επαγγελματικές δραστηριότητες του κ. Αρτεμίου, ενώ στις μεταξύ γαλάζιων συζητήσεις επανέρχεται και μία παλαιά είδηση σχετικά με την οικονομική στήριξη που φέρεται να παρείχε η κυβέρνηση Μαδούρο στους ισπανούς Podemos.

Ο ίδιος ο κ. Παππάς έσπευσε να χαρακτηρίσει τα σχετικά δημοσιεύματα ως προσωπικές επιθέσεις εξαιτίας των πρωτοβουλιών του στο τηλεοπτικό τοπίο, πλην όμως στην Πειραιώς εκτιμούν ότι η επικοινωνιακή και πολιτική ομπρέλα του υπουργού Επικρατείας δεν θα τον κρατά για πάντα στεγνό.

Σκληρή γραμμή για ΕΣΡ

Παρά τους τακτικισμούς, που είχαν ως αποτέλεσμα να συναινέσουν ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι στη χθεσινή πρόταση Βούτση για το ΕΣΡ, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή να ακολουθηθεί σκληρή γραμμή: δηλαδή πρώτα απόσυρση των διατάξεων του νόμου Παππά και, εν συνεχεία, συζήτηση για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το Συμβούλιο. Την ίδια γραμμή κράτησαν χθες όλα τα στελέχη της Ν.Δ. στη διάσκεψη των Προέδρων, μεταξύ αυτών και ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης.

Επί της ουσίας, η αντιπαράθεση είναι πλέον σε επίπεδο επικοινωνίας. Η κυβερνητική πλευρά δεν ακυρώνει, αλλά μόνον αναστέλλει το νόμο, σε μία προσπάθεια να κρατήσει ένα φύλλο συκής αλλά παράλληλα να «στριμώξει» τη Ν.Δ. ότι, δήθεν, αρνείται τη συγκρότηση του Συμβουλίου. Στον αντίποδα, η γαλάζια ηγετική ομάδα γνωρίζει ότι, με την τροπή που πήραν τα πράγματα και το ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι να έχουν ήδη συμφωνήσει, οι επιλογές είναι δύο:

  • είτε η Ν.Δ. επιμένει (αν όχι στην άμεση κατάργηση του νόμου Παππά) στην πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα τον ακυρώσει μόλις καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ και ότι παράλληλα θα απέχει από κάθε άλλη ενέργεια παραβίασης της συνταγματικής νομιμότητας («μεταβατικές» άδειες)
  • είτε, συναινεί στην επόμενη διάσκεψη των Προέδρων στη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Όλα δείχνουν ότι η επιλογή της γαλάζιας ηγεσίας θα είναι η πρώτη («δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη» υπογράμμιζαν τα γαλάζια στελέχη χθες στη Βουλή). Κι αυτό διότι στην Πειραιώς εκτιμούν ότι η κυβέρνηση, στην αδυναμία της, είναι έτοιμη και για νέες υποχωρήσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, βέβαια, η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να δει ένα θέμα που, μέχρι σήμερα, έχει εξελιχθεί με τον καλύτερο γι αυτήν τρόπο, αυτό των αδειών και του ΕΣΡ, να γυρνάει μπούμερανγκ.