Μετά τη χθεσινή αποτυχημένη προσπάθεια της Διάσκεψης των προέδρων της Βουλής να συγκροτήσουν το νέο ΕΣΡ, οι σημερινές πληροφορίες θέλουν τη νέα συνεδρίαση να λαμβάνει χώρα την Πέμπτη. 

Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά από σύσκεψη, κρίθηκε καλύτερο να μην επισπευσθεί η νομοθετική ρύθμιση για το προσωρινό καθεστώς αδειοδότησης των καναλιών, αλλά να συγκληθεί εκ νέου η Διάσκεψη των Προέδρων, με την ίδια πρόταση για τα πρόσωπα, με την Πέμπτη να ορίζεται ως η ημέρα για την πραγματοποίησή της.

Η πρόταση του κ. Βούτση ήταν η εξής:

-        Ο Ροδόλφος Μορώνης για τη θέση του Προέδρου
-        Ο Νίκος Κιάος για τη θέση του αντιπροέδρου
-        Η Πόπη Διαμαντάκου για τη θέση του μέλους
-        Ο Βασίλης Καραποστόλης για τη θέση του μέλους
-        Η Λίλιαν Μήτρου για τη θέση του μέλους
-        Ο Βασίλης Μουλόπουλος για τη θέση του μέλους
-        Η Δήμητρα Παπαδοπούλου για τη θέση του μέλους
-        Η Αγγελική Σγόρα για τη θέση του μέλους
-        Και ο Γιάννης Τζαννετάκος για τη θέση του μέλους

Σημειώνεται ότι από τα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι τάχθηκαν υπέρ της πρότασης του κ. Βούτση, ΝΔ και ΚΚΕ δήλωσαν «παρών», ενώ καταψήφισε η ΕΚ, διαφωνώντας επί της διαδικασίας.

Το χρονικό του χθεσινού «ναυαγίου»

Αυτή τη φορά οι διαθέσεις των κομμάτων φάνηκαν διαφορετικές γεγονός που αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες σε επόμενη συνεδρίαση να βρεθεί τελικά η χρυσή τομή και να υπάρξει συμφωνία και συναίνεση.

Και αυτό γιατί στη συνεδρίαση η πρόταση του προέδρου, Νίκου Βούτση, έφτασε κοντά στο να αγγίξει την πλειοψηφία (απορρίφθηκε με 16 ψήφους υπέρ έναντι των 19 που απαιτούνται). 

Βέβαια για να συμβεί αυτό χρειάστηκε ο πρόεδρος να προχωρήσει σε μια εντυπωσιακή ρελάνς, επαναφέροντας στο τραπέζι της διαβούλευσης το πρόσωπο του κ. Ροδόλφου Μορώνη για τη θέση του Προέδρου, απορρίπτοντας ο ίδιος την υποψηφιότητα του κ. Πολύδωρα. 

Όταν δε ο κ. Βούτσης αποδέχθηκε τη προϋπόθεση των Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι για την τοποθέτηση του κ. Κιάου στη θέση του αντιπροέδρου έναντι του κ. Μουλόπουλο, διαμορφώθηκε ίσως για πρώτη φορά μια σχετική πλειοψηφία.

Η αλλαγή αυτή στάσης των δύο κομμάτων της κεντροαριστεράς φάνηκε να ενοχλεί τη ΝΔ (δήλωσε παρών, επιβεβαιώνοντας πως η λύση βρίσκεται κοντά), με τον κ.ε. του κόμματος Νίκο Δένδια να αφήνει αιχμές για συνεννοήσεις μεταξύ των τριών κομμάτων. Η αξιωματική αντιπολίτευση πάντως, δήλωσε πως δεν πρόκειται να ψηφίσει τη πρόταση αυτή αλλά ούτε και καμία άλλη μέχρι να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κομμάτων για το περιεχόμενο των αλλαγών στο νόμο Παππά που έρχονται ως συμμόρφωση της κυβέρνησης στις αποφάσεις του ΣτΕ.  

Σε κάθε περίπτωση στη μαραθώνια συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι συγκρότησαν τελικά μέτωπο και τελικά εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα θεωρώντας πως αποκόμισαν ο καθένας τα δικά του οφέλη. Στην πλειοψηφία θεωρούν πως με τη πρόταση- έκπληξη του κ. Βούτση απομονώθηκε  η ΝΔ και φάνηκε πως στην πραγματικότητα δεν επιθυμούσε τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Στα δε στρατόπεδα των άλλων δύο κομμάτων υπάρχει ικανοποίηση γιατί εκτιμούν πως με τη στάση τους απέδειξαν πως δεν είναι «ουρά κανενός», καταφέρνοντας έτσι να στείλουν μήνυμα και στο εκλογικό τους κοινό.

Αντιδράσεις για την ''αναστολή'' και όχι ''κατάργηση

Αξίζει να επισημανθεί πως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξε έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης για φράση της τροπολογίας που έφερε η κυβέρνηση για τα κανάλια επειδή υπήρχε αναφορά σε «αναστολή» και όχι «κατάργηση» του άρθρου 2Α του νόμου Παππά που κρίθηκε αντισυνταγματικός.

Ωστόσο, μετά από διαβεβαιώσεις του κ. Βούτση, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι άλλαξαν στάση με τη ΝΔ να επιμένει πως χρειάζεται διακομματική συνεννόηση για οποιαδήποτε παρέμβαση στο νόμο.