current views are: 10

1 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση12:58

Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ στην Αλβανία για τις κατεδαφίσεις σπιτιών Ελλήνων στη Χειμάρρα

Για “σχέδιο καταστρατήγησης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας” κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικων, απαντώντας στις προκλήσεις της Αλβανίας, oι οποίες έχουν ξεκινήσει από τα σχέδια κατεδάφισης σπιτιών ομογενών στην Χειμάρρα. 

Δημοσίευση 12:58’

Για “σχέδιο καταστρατήγησης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας” κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικων, απαντώντας στις προκλήσεις της Αλβανίας, oι οποίες έχουν ξεκινήσει από τα σχέδια κατεδάφισης σπιτιών ομογενών στην Χειμάρρα. 

Για “σχέδιο καταστρατήγησης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας” κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικων, απαντώντας στις προκλήσεις της Αλβανίας, oι οποίες έχουν ξεκινήσει από τα σχέδια κατεδάφισης σπιτιών ομογενών στην Χειμάρρα. 

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωση του, τονίζει: “Οι επίσημοι αλβανικοί φορείς δεν μπορούν να διατείνονται urbi et orbi ότι τα μειονοτικά δικαιώματα είναι σεβαστά σε όλη την αλβανική επικράτεια, την ίδια στιγμή που τα παραβιάζουν στην πράξη, ναρκοθετώντας την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας τους.

Tα γεγονότα μιλούν από μόνα τους: τα ειδοποιητήρια για την κατεδάφιση κτηρίων, στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπλασης της Χειμάρρας εστάλησαν σε άτομα, που ήταν όλα ελληνικής καταγωγής. Πρόκειται για μία μεθόδευση που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σχέδιο καταστρατήγησης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας“.

Τονίζεται πως “οι σχετικές χθεσινές δηλώσεις Αλβανών αξιωματούχων παραπέμπουν σε παρωχημένες συλλογιστικές, οι οποίες έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα ισχύοντα πρότυπα προστασίας μειονοτικών δικαιωμάτων σε σύγχρονα, δημοκρατικά και ευρωπαϊκά κράτη. Η αλβανική ηγεσία συγχέει την εσφαλμένη αντίληψη που έχει για την ιστορία με τις δεσμεύσεις της Αλβανίας, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, για την προστασία την Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας που είναι γηγενής με κατοχυρωμένα δικαιώματα”.

Οι αλβανικές προκλήσεις 

Υπενθυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα, απαντώντας σε προηγούμενη δήλωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, αντέδρασε με προσβλητικό για τη χώρα. Ο Έντι Ράμα δήλωσε ότι  η Ακρόπολη διασώθηκε από έναν Αλβανό και υποστήριξε ότι η Αθήνα κατοικείτο από αλβανόφωνους, θέλοντας έτσι να στηρίξει την ακραία θεωρία του αλβανικού εθνικισμού και μεγαλοϊδεατισμού ότι κάθε …Αρβανίτης είναι μέλος αλβανικής μειονότητας! Ο Αλβανός Πρωθυπουργός δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο Facebook, μια γκραβούρα που απεικονίζει την Αθήνα του 1670, υποστηρίζοντας ότι η Ακρόπολη στέκεται ακόμη όρθια χάρη στον Αλβανό Αρχιεπίσκοπο της Αθήνας, Γεώργιο Δούσμανη, ο οποίος ζήτησε από τους βενετσιάνους να μην βομβαρδίσουν την Αθήνα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, μάλιστα, είχε απαντήσει στο ελληνικό υπουργείο, υποστηρίζοντας: «Η Αλβανία δεν κάνει διακρίσεις σε σχέση με τις αρχές του κράτους Δικαίου. Oι νομικές διαδικασίες που ακολουθούνται από το Δήμο Χειμάρρας, οι οποίες επικεντρώνονται στην μεταμόρφωση της πόλης σε ένα ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό, είναι διαφανείς και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ομογενών 

Χθες, έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, από ομογενείς, σήμερα στη Χειμάρρα, εναντία στην απόφαση της δημοτικής αρχής για την κατεδάφιση των σπιτιών 19 οικογενειών, που ανήκουν στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα στο πλαίσιο σχεδίου ανάπλασης του οικισμού. Οι συγκεντρωμένοι ομογενείς έσκισαν συμβολικά τα ειδοποιητήρια, με τα οποία η δημοτική αρχή έδινε στις οικογένειες προθεσμία πέντε ημερών να αδειάσουν και να εγκαταλείψουν τα σπίτια, ώστε αυτά να κατεδαφιστούν από συνεργεία της πολεοδομίας.Δήλωσαν ακόμα πως όχι μόνο δεν θα παραδώσουν τα σπίτια και τις περιουσίες αλλά δεν θα αποδεχθούν ούτε τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις. 

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωση του, την Κυριακή, είχε αντιδράσει στα σχέδια κατεδάφισης 19 σπιτιών ομογενών, απο τη δημοτική αρχή στη Χειμάρρα, τονίζοντας πως:”η προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων και δη των μειονοτικών δικαιωμάτων αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των 5 προϋποθέσεων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως εκ τούτου, εφόσον η Αλβανία ειλικρινά επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι λειτουργεί ως κράτος Δικαίου προστατεύοντας από αυθαιρεσίες και παρανομίες τα δικαιώματα όλων των κατοίκων της ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής και προελεύσεως”.


σχετικα αρθρα