ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκορδάς για δάνεια ΝΔ: «Είναι απολύτως νόμιμα και δεν έχουν παραβιαστεί κανονισμοί»

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 1 Νοεμβρίου 2016, 15:33 / Ανανεώθηκε 1 Νοεμβρίου 2016, 15:42
Σκορδάς για δάνεια ΝΔ: «Είναι απολύτως νόμιμα και δεν έχουν παραβιαστεί κανονισμοί»
Facebook Twitter Whatsapp

Την άποψη πως τα δάνεια της ΝΔ είναι απολύτως νόμιμα και οι συμβάσεις δεν έχουν παραβιάσει τους κανονισμούς πιστοδοτήσεων ούτε έχουν συναφθεί στα κρυφά, εξέφρασε ο πρώην οικονομικής διευθυντής της ΝΔ, Θανάσης Σκορδάς. 

Την άποψη πως τα δάνεια της ΝΔ είναι απολύτως νόμιμα και οι συμβάσεις δεν έχουν παραβιάσει τους κανονισμούς πιστοδοτήσεων ούτε έχουν συναφθεί στα κρυφά, εξέφρασε ο πρώην οικονομικής διευθυντής της ΝΔ, Θανάσης Σκορδάς.

Μιλώντας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, ο κ. Σκορδάς, υπερασπίστηκε τις οικονομικές δραστηριότητες του κόμματός, ανέλυσε τις προσωπικές του κινήσεις και πρότεινε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει την χρηματοδότηση των κομμάτων προς την κατεύθυνση του να επιτρέπεται η ιδιωτική επιχορήγηση προκειμένου όπως είπε τα χρήματα που οφείλονται στις τράπεζες να μπορούν να αποπληρωθούν.

Σημείωσε δε πως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν μεγάλος ύψος δανεισμού για λόγους ιστορικότητας και μαζικότητας, υπογραμμίζοντας πως το κόμμα του κατέβαλε στο ακέραιο τις εισφορές των εργαζομένων στο δημόσιο. «Ήταν τα δυο πιο δύσκολα χρόνια της ζωής μου γιατί χρειάστηκε να γίνω δυσάρεστος σε ανθρώπους που ήμασταν μαζί σε ανθρώπους 30 χρόνια. Έπρεπε να μαζέψουμε τα έξοδα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο στην επιτροπή υπήρξε έντονη συζήτηση αναφορικά με το περίφημο πόρισμα Καλούδη που ο κ. Σκορδάς παραπέμπεται ως κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία σε κακουργηματική απιστία σε βάρος του δημοσίου και το οποίο - σύμφωνα με την πλειοψηφία- τέθηκε στο αρχείο μετά από τη τότε νομοθετική παρέμβαση (τροπολογία τριών βουλευτών).

Εκεί πάντως, ο κ. Σκορδάς αρνήθηκε την ύπαρξη του πορίσματος λέγοντας πως αν υπήρχε θα έπρεπε να είχε συσταθεί από τους οικονομικούς εισαγγελείς και μόνο. Μάλιστα, επανέλαβε την άποψη που είχε εκφράσει και ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, πως η τροπολογία δεν αφορούσε τα κόμματα γιατί τα τελευταία δεν είναι απλά νομικά πρόσωπα.

Ακόμα, οι βουλευτές της πλειοψηφίας κατηγόρησαν τον οικονομικό διευθυντή της ΝΔ, πως το κόμμα του είχε εκχωρήσει την κρατική επιχορήγηση του 2019 σε τρεις τράπεζες (ΑΤΕ, ΕΤΕ και Eurobank) παρά το γεγονός πως κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται.