current views are: 7

1 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση17:42

Νέος γύρος προτάσεων για το ΕΣΡ και οι όροι της ΝΔ

Δύο νέες προτάσεις για πρόεδρο του ΕΣΡ έπεσαν σήμερα στο τραπέζι από ΝΔ και Ποτάμι, μετά την χθεσινή άκαρπη διάσκεψη των προέδρων και ενώ θα συγκληθεί εκ νέου την Πέμπτη.

 

Δημοσίευση 17:42’

Δύο νέες προτάσεις για πρόεδρο του ΕΣΡ έπεσαν σήμερα στο τραπέζι από ΝΔ και Ποτάμι, μετά την χθεσινή άκαρπη διάσκεψη των προέδρων και ενώ θα συγκληθεί εκ νέου την Πέμπτη.

 

Δύο νέες προτάσεις για πρόεδρο του ΕΣΡ έπεσαν σήμερα στο τραπέζι από ΝΔ και Ποτάμι, μετά την χθεσινή άκαρπη διάσκεψη των προέδρων και ενώ θα συγκληθεί εκ νέου την Πέμπτη.

Παρά τη διαφαινόμενη αλλαγή συσχετισμών στη χθεσινή μαραθώνια διάσκεψη, όπου για πρώτη φορά υπήρξε ευρεία πλειοψηφία καθώς ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι υπερψήφισαν την αναθεωρημένη πρόταση Βούτση, από την πλευρά της ΝΔ βάζει τους δικούς της όρους.

Έτσι σήμερα η ΝΔ πρότεινε για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ τον τέως πρόεδρο του Αρείου Πάγου Αθανάσιο Κουτρομάνο και επιμένει στην πρότασή της συνολικά για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

«Η πρόταση Νόμου που παρουσιάσαμε η οποία καταργεί το νόμο Παππά και η υποψηφιότητα του κ. Κουτρομάνου επιβεβαιώνουν έμπρακτα τη συμβολή της Νέας Δημοκρατίας για λύση», δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος και σημείωσε ότι: «Είναι η προϋπόθεση για να μπει οριστικό τέλος στη σημερινή νοσηρή κατάσταση και στα αδιέξοδα που προκάλεσε η κυβέρνηση».

Την ίδια ώρα ακόμη μια πρόταση για πρόεδρο του ΕΣΡ έκανε το Ποτάμι με τον Σταύρο Θεοδωράκη να σημειώνει από την Καλαμάτα ότι πρέπει «να τελειώσουμε με τα θέματα της τηλεόρασης να επικεντρωθούμε στα πραγματικά προβλήματα της χώρας, τη λιτότητα, την ανεργία και τα λουκέτα των επιχειρήσεων».

Το Ποτάμι λοιπόν πρότεινε σήμερα τον ακαδημαϊκό Μιχάλη Σταθόπουλο, πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, για πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, τονίζοντας ότι «είναι μια προσωπικότητα πέρα από κόμματα».

«Καλούμε την κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα να συναινέσουν. Η κοινωνία είναι ήδη πολύ κουρασμένη και η πολιτική ζωή πρέπει να πάψει να περιστρέφεται γύρω από τα κανάλια», υπογράμμισε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Τη στάση της ΝΔ να προτείνει πρόσωπο για την προεδρία του ΕΣΡ χαιρέτισε απόψε ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς στην εκπομπή Live news του «Ε», υπογραμμίζοντας πως υπάρχει χρόνος η ΝΔ να μετακινηθεί από το «παρών» στο «ΝΑΙ».

«Είμαστε σε τροχιά σύγκλισης με τη ΝΔ και η πρόταση της ΝΔ για Κουτρομάνο στέλνει μήνυμα συναίνεσης και στα υπόλοιπα κόμματα», ανέφερε ο Ν. Παππάς και πρόσθεσε ότι αν ακυρωθεί ο διαγωνισμός πρέπει να επιστραφούν χρήματα στους υπερθεματιστές.

«Η απόφαση του ΣτΕ μας δεσμεύει και θα την εφαρμόσουμε, είπε και επισήμανε πως «κάναμε λάθη αλλά αισθανόμαστε δικαιωμένοι».Από το Μαξίμου η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη μίλησε σήμερα για ένα σημαντικό βήμα προς τη συναίνεση, γεγονός που, είπε, «ρίχνει μεγάλο βάρος στην αξιωματική αντιπολίτευση».

«Είμαστε διατεθειμένοι να πάμε την κουβέντα σε άλλο σημείο εκκίνησης... Εκτιμώ ότι η ΝΔ θα το ξανασκεφτεί και θα έρθει με μια ώριμη στάση που θα ανταποκρίνεται στο θεσμικό ρόλο που έχει», είπε ακόμη η κυβερνητική εκπρόσωπος σε συνέντευξή της στο Star και υπογράμμισε πως δεν θα προχωρήσει και η νομοθετική παρέμβαση που θα ρύθμιζε το προσωρινό, μεταβατικό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Αργότερα, θετικά σχολίαζε την πρόταση της ΝΔ, όχι βέβαια προς το περιεχόμενο, κυβερνητική πηγή.

«Είναι θετικό ότι η ΝΔ μπαίνει στη συζήτηση για συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Έστω και με μία ημέρα καθυστέρηση, αφού το θέμα θα μπορούσε να έχει λήξει από εχθές», σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κυβερνητική πηγή ενώ ως προς αυτή καθεαυτή την πρόταση παρέπεμψε στη Διάσκεψη των Προέδρων.

«Με την πρόταση της ΝΔ για τον κ. Κουτρουμάνο, βλέπουμε μια σαφή διάθεση αλλαγής στάσης, έστω κι αν αυτή γίνεται με καθυστέρηση μιας μέρας. Είναι μια πρόταση η οποία δεν ακούστηκε στη χθεσινή διάσκεψη των προέδρων, με αποτέλεσμα η ΝΔ να στέκεται απομονωμένη», τόνισε και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου.

Σε παρέμβασή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real Fm», η κ. Σβίγκου επισήμανε «αν κάτι έχουμε δείξει σε όλη την ιστορία με το ΕΣΡ είναι ότι είμαστε ανοιχτοί και σε συναινετικές λύσεις και σε συναινετικές προτάσεις».

Είπε ακόμη ότι η πρόταση αυτή καταγράφεται και θα είναι αντικείμενο της διάσκεψης των προέδρων, για να υπογραμμίσει πως «αυτό που έχει σημασία είναι να δηλωθεί η πραγματική πολιτική βούληση της ΝΔ για τη συγκρότηση του ΕΣΡ και για τα επόμενα βήματα που αφορούν στη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου». «Αυτό είναι που έλειπε τόσο καιρό. Μένει να δούμε εάν θα αλλάξει στάση η ΝΔ», τόνισε.

Νέα παρέμβαση για το θέμα έκανε σήμερα και η Ένωση Κεντρώων αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει την πρόταση της ΝΔ για το πρόσωπο του προέδρου του ΕΣΡ ενώ ως βάση για την επίτευξη συναίνεσης έθεσε την απόσυρση ολόκληρου του νόμου Παππά. 

Στην ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων επισημαίνεται ότι “αν μάλιστα η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο νόμος περιελάμβανε και άλλα άσχετα με το ΕΣΡ άρθρα, αυτά μπορούν να νομοθετηθούν σε άλλο νομοσχέδιο. 

Όσον αφορά την πρόταση της ΝΔ για το πρόσωπο του προέδρου του ΕΣΡ, εφόσον όλα τα κόμματα συμφωνήσουν εμείς δεν έχουμε αντίρρηση, προκειμένου να λήξει αισίως η σχετική μακροχρόνια εκκρεμότητα. Σε αυτό μας οδηγεί η φωνή της λογικής, διότι διαφορετικά οδηγούμαστε  στο χάος και η χώρα σε μια άσκοπη εκλογική αναμέτρησ稔. 

Υπέρ της άμεσης συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης τάχθηκε χθες το βράδυ, μιλώντας σε συνεργάτες του, μετά το τέλος της Διάσκεψης των Προέδρων στη Βουλή και ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Όπως σημείωσε θεωρεί ότι με την τροπολογία που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση καταργείται επί της ουσίας η αντισυνταγματική διάταξη του νόμου Παππά.

Επίσης, ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε πως πιστεύει ότι η λύση πρέπει να δοθεί ανεξαρτήτως προσώπων, παρότι εκτιμά τον Ροδόλφο Μορώνη, τον οποίο είχε προτείνει και ο ίδιος, επί προεδρίας του.

 


σχετικα αρθρα