Μόνο από ένα ...λάθος δεν θα συγκροτηθεί Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στη Διάσκεψη των Προέδρων  (όποτε και αν αυτή συγκληθεί), καθώς μετά τη συμμαχία των δύο κομμάτων της πλειοψηφίας με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, τώρα στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι και η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να πει το πολυπόθητο «ναι».

Μάλιστα, στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν ένα βήμα πιο πέρα και βλέπουν σύμπασα την Ν.Δ. (και την ηγεσία της) πρόθυμη για συμφωνία, και όχι μόνο κάποια στελέχη της που μετέχουν στη Διάσκεψη των Προέδρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει το δικό του υποψήφιο για το ΕΣΡ (τον πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Αθανάσιο Κουτρομάνο) εκλήφθηκε θετικά από Μέγαρο Μαξίμου και Κουμουνδούρου, από τους Νίκο Παππά και Ράνια Σβίγκου αντιστοίχως. «Η πρόταση της ΝΔ στέλνει σήμα για συναινέσεις», επεσήμανε ο πρώτος (στο κανάλι «Έψιλον»), «με την πρόταση της ΝΔ για τον κ. Κουτρομάνο, βλέπουμε μια σαφή διάθεση αλλαγής στάσης, έστω κι αν αυτή γίνεται με καθυστέρηση μιας μέρας», ήταν το σχόλιο της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ (στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM).

Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση κατέβασε ...ταχύτητες, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, και επικράτησαν λογικές συναίνεσης με τα άλλα κόμματα. Ούτως ή άλλως, η προσπάθεια να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο θα συνεχιστεί, μέσω της ανεξάρτητης Αρχής τη φορά αυτή.

Βεβαίως, το πνεύμα σύγκλισης δεν θα κρατήσει παρά μόνο μία ημέρα (την Πέμπτη) λένε οι πιο... πονηροί, καθώς και κυβέρνηση και αντιπολίτευση αναμένεται να επιδοθούν σε μια ...μάχη εντυπώσεων, για το ποιος έκανε περισσότερο πίσω και ποιος λιγότερο. Η, διαφαινόμενη, συμφωνία είναι απόρροια των προσπαθειών της κυβέρνησης και του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, προσπάθειες που αποτυπώνονται και στην προτεινόμενη σύνθεση του ΕΣΡ, υποστηρίζει το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Επιπροσθέτως, από την κυβέρνηση σημειώνουν πως από το αίτημα Μητσοτάκη για παραίτηση της κυβέρνησης συνολικά η αξιωματική αντιπολίτευση γρήγορα πέρασε στο αίτημα για παραίτηση του υπουργού Επικρατείας. Ενώ εν συνεχεία ...περιορίστηκε να ζητά κατάργηση του «νόμου Παππά» για αρχή, του άρθρου 2Α στη συνέχεια, για να καταλήξει να προτείνει πρόσωπο ως επικεφαλής του ΕΣΡ. «Καλοδεχούμενη η μεταστροφή», σχολίαζαν από το Μέγαρο Μαξίμου πάντως.

Στο ερώτημα δε, αν το τέλος της διένεξης για το ΕΣΡ φέρνει πιο κοντά τον ανασχηματισμό, ο Ν. Παππάς προτίμησε να ...θολώσει τα νερά, συσχετίζοντας τον ανασχηματισμό με τη διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη. Το τέλος της εβδομάδας θα δείξει αν ήταν υποχρεωμένος να πει κάτι τέτοιο...