Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο είχε σήμερα το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, στην διάρκεια της οποίας υπογράμμισε ότι κάποιοι δεν θέλουν την διευθέτηση του Κυπριακού σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό δίκαιο, ενώ σε σχέση με τον πόλεμο στη Συρία, πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αρχίσουν άμεσα οι πολιτικές διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Λαβρόφ:

Δεν μπορούμε να πετύχουμε τη συμφωνία επειδή κάποιοι δεν θέλουν αυτοί την διευθέτηση η λύση του Κυπριακού.

Εσεις έχετε αναφερθεί στις προσπάθειες μερικών να αντικαταστήσουν τις αρχές του Συμβουλίου Ασφαλείας με νέες προσεγγίσεις. Δεν δεχόμαστε τις προσπάθειες άσκησης πίεσης έξωθεν ή προσπάθειες να οριστούν κάποιες προθεσμίες.

Αναμφίβολα πρέπει να συμφωνήσουν οι ίδιοι οι Κύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι και ο ΟΗΕ καθόρισε τα πλαίσια που πρέπει να πετύχουν στα ζητήματα κατοικίας και εγγυήσεων. Και εμείς θα συμβάλλουμε να είναι οι αποφάσεις στα πλαίσια ασφαλείας του ΟΗΕ. Εδώ καταλαβαίνουμε και τον ρόλο που πρέπει να παίξει η Ελλάδα και η Τουρκία. 

Από την πλευρά του σε σχέση με το Κυπριακό, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η λύση που η Ελλάδα προτείνει είναι επιβεβλημένη από το ευρωπαϊκό δίκαιο και από το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και είναι αδύνατο να δεχθούμε εγγυήσεις χωρίς το προηγούμενο κλείσιμο όλων των ζητημάτων''.

Σε σχέση με την κατάσταση στην Αίγυπτο, ο κ. Λαβρόφ είπε ότι ''η κατάσταση σταθεροποιήθηκε και εμείς υποστηρίζουμε αυτή την πορεία'', ενώ αναφορικά με τον πόλεμο στη Συρία τόνισε ότι η Ρωσία υιοθέτησε το ψήφισμα του συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο προβλέπει ότι οι πολιτικές διαπραγματεύσεις πρέπει να αρχίσουν άμεσα, προβλέπει την ενίσχυση της ανθρωπιστικής κατάστασης και προβλέπει την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Επισήμανε, δε, ότι όποιες ομάδες θέλουν να συμμετέχουν στην πολιτική διευθέτηση της κατάστασης στη Συρία πρέπει να διακόψουν όλες τις επαφές με τους τρομοκράτες.