Την σταθερή άποψη της Ρωσίας ότι ''δεν θα δεχθεί επεμβάσεις στην διαδικασία διαπραγμάτευσης του Κυπριακού'' διατύπωσε σήμερα στην συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ''η λύση δεν μπορεί να έρθει με την συνέχιση παραμονής τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στο νησί''. 

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα: 

Οπως γνωρίζετε πέραν του μεγάλου προβλήματος να έρθει ειρήνη στη Συρία, μας απασχολεί η εξεύρεση βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό και αυτή η λύση δεν θα είναι με την συνέχιση παραμονής τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στο νησί. 

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε, επίσης, ότι ''βρισκόμαστε στη μέση μιας περιόδου που αντιμετωπίζουμε παράλληλες κρίσεις, όσο την προσφυγική, όσο και την τρομοκρατία, αλλά και κρίση ασφάλειας και πρέπει να βρούμε λύσεις εποικοδημητικές μέσα από το διάλογο''.

Από την πλευρά του ο κ. Λαβρόφ υπογράμμισε ότι ''στην περίπτωση των ζητημάτων της Συρίας και του Κυπριακού, το κυριοτερο είναι να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα κατά την υιοθέτηση των σχετικών ψηφισμάτων του συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ''

Συμπλήρωσε, δε, ότι ''είμαστε δυνατά προσηλωμένοι στις αρχές που είναι απαραίτητες για την επίλυση των ζητημάτων, είμαστε ενάντια στις ιδέες καινούριας ερμηνείας αυτών των αρχών, με τεχνητές προθεσμίες επίλυσεων και είμαστε κατά των παρεμβάσεων στη διαδικασίες διαπραγματεύσεων''. 

Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι θα πρέπει οι δύο χώρες να εξακολουθήσουν την συνεργασία στις επενδύσεις και τον τουρισμό, ενώ είναι απαραίτητες οι καλές σχέσεις Ρωσίας - Ελλάδας για την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του, εξήρε την αύξηση των Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα, ενώ πρόσθεσε ότι ''υπάρχουν προοπτικές στο θέμα της ενέργειας'', κάτι που ήδη, είναι στο τραπέζι των συζητήσεων.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι στο μέλλον θα πρέπει να συζητηθούν με τους Ευρωπαίους εταίρους οι τρόποι επίλυσης διενέξεων στη Μέση Ανατολή.