Ούτε ένα βήμα πίσω δεν φέρεται διατεθείμενη να κάνει η Νέα Δημοκρατία σε ό,τι αφορά στις θέσεις της για τη συγκρότηση του νέου Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Μπορεί στην κυβέρνηση να επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία όπως έγραψε νωρίτερα το newpost.gr πως η ΝΔ δείχνει πρόθυμη για συμφωνία και όχι μόνο κάποια στελέχη της, ωστόσο πηγές του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τονίζουν στο newpost.gr πως για να συγκροτηθεί το ΕΣΡ θα πρέπει:

1. να καταργηθεί ο νόμος Παππά και τα άρθρα από 1-15 
2. να ψηφιστεί νέο νομοθετικό πλαίσιο (η ΝΔ έχει ήδη δημοσιοποιήσει έτοιμη πρόταση) και μετά από αυτά θα είναι έτοιμη να συζητήσει για τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν την ανεξάρτητη αρχή.

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι η ΝΔ ήδη έχει συμφωνήσει στη συγκρότηση των 4 από τις 5 ανεξάρτητες αρχές (Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Συνήγορο του Πολίτη) που προβλέπονται σε αντίθεση με την πρακτική που είχε επιδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην Αντιπολίτευση.