Υπέρ του άμεσου χωρισμού των σχέσεων εκκλησίας – κράτους, επισημαίνοντας συγχρόνως την ανάγκη ανέγερσης τζαμιού, τάσσεται η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της με αφορμή την χθεσινή συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στον ΣΚΑΪ.

Η Δημοκρατική Αριστερά εμφανίζεται αρκετά επικριτική στα όσα είπε ο Αρχιεπίσκοπος, σχολιάζοντας ότι εξέφρασε ένα «διχαστικό λόγο» αλλά και απέναντι στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν προχωράει στην αλλαγή του μαθήματος των Θρησκευτικών «που δεν έχουν καμία σχέση με τα μνημόνια και είναι διαχρονικές θέσεις της αριστεράς».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ έχει ως εξής:

«Η χθεσινή συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου αναδεικνύει για άλλη μία φορά σημαντικά θέματα για τις σχέσεις εκκλησίας και κράτους.

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αφελληνισμού, δεν είναι δυνατόν να ακούγονται τέτοιες κουβέντες και ένας διχαστικός λόγος από τον επίσημο θεσμικό εκπρόσωπο της Εκκλησίας. 

Η ανέγερση τζαμιού, δεν είναι δυνατόν να αναβληθεί. Το κράτος έχει την υποχρέωση να διευκολύνει την δυνατότητα άσκησης των θρησκευτικών ελευθεριών.  

Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι απαιτείται εδώ και τώρα χωρισμός των σχέσεων εκκλησίας - κράτους. Είναι μια προοδευτική μεταρρύθμιση με ορίζοντα τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας.

Και επειδή αναρωτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος τι σημαίνει χωρισμός,  οι προτάσεις μας που συνοδεύουν τον επανακαθορισμό των σχέσεων μεταξύ άλλων είναι : το μάθημα των θρησκευτικών να καθορίζεται από το κράτος και να μετατραπεί από ομολογιακό μάθημα σε μάθημα γνώσης των θρησκειών,  οι ιερωμένοι να σταματήσουν να είναι οιωνεί δημόσιοι υπάλληλοι μισθοδοτούμενοι από το κράτος, η κατάργηση του θρησκευτικού όρκου κ.ά..

Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς δεν προχωρούν ούτε στο πεδίο αυτών των βασικών αλλαγών που δεν έχουν καμία σχέση με τα μνημόνια και είναι διαχρονικές θέσεις της αριστεράς. Η επιβεβαίωση δε της τοποθέτησης του συγκυβερνήτη κ. Καμμένου ότι θα ρίξει την κυβέρνηση εάν δεν συμφωνήσει και του το ζητήσει ο Αρχιεπίσκοπος δείχνει ότι ορισμένοι αντιλαμβάνονται την χώρα μας ως ένα θεοκρατικό καθεστώς και όχι ως μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Σε αυτή την κατάσταση δυστυχώς ο πρωθυπουργός συνεχίζει να νίπτει τας χείρας του ως Πόντιος Πιλάτος μεταξύ των “συντρόφων του” Φίλη και Καμμένου».