Με πρόθεση να προχωρήσει σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο νόμο για τα κανάλια  προσέρχεται η κυβέρνηση στην αυριανή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

 Όπως επιβεβαιώθηκε και στην μαραθώνια ενημέρωση μελών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από τον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, στη κυβέρνηση προτίθενται να καταθέσουν νέα τροπολογία που θα ισχυροποιεί το ρόλο του ΕΣΡ, καθιστώντας το, ρυθμιστή οποιασδήποτε εξέλιξης. Συγκεκριμένα, στη παράγραφο 4 του άρθρου 2 του αρχικού νόμου η ανάγκη «αιτιολογημένης» γνώμης του ΕΣΡ, μετατρέπεται σε «σύμφωνη» για οποιαδήποτε απόφαση καθορισμού του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών.

«Με απόφαση του Υπουργού στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, μετά από αιτιολογημένη γνώμη του Ε.Σ.Ρ. και δημόσια διαβούλευση, καθορίζεται ο αριθμός των δημοπρατούμενων αδειών παρόχου περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης ανά κατηγορία εμβέλειας», αναφέρει χαρακτηριστικά η επίμαχη διάταξη.

 Παράλληλα ωστόσο, στο κυβερνητικό στρατόπεδο φαίνεται να μη συζητούν το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αλλαγές στην έτερη τροπολογία που έχει καταθέσει και αφορά στην «αναστολή» των διατάξεων του άρθρου 2 Α, οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ. Και αυτό γιατί θεωρεί- αντίθετα με την αντιπολίτευση- πως μια τέτοια ενέργεια θα επέτρεπε άμεσα στους υπερθεματιστές του διαγωνισμού να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και να διεκδικήσουν αποζημίωση από το Δημόσιο. « Η άμεση κατάργηση είναι μια μονομερής ενέργεια της Διοίκησης που θα εγείρει αξιώσεις από τους επιχειρηματίες», είπε στο Newpost, ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασης.

 Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κρυστάλλινη η θέση σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Στην πλειοψηφία τους τα κόμματα, δεν συμφωνούν με το νόμο αλλά και δεν πιέζονται εκ των πραγμάτων να ψηφίσουν τις αλλαγές, καθώς αρκεί η κυβερνητική πλειοψηφία. Η θέση που θα εκφράσουν όμως, ενδεχομένως θα είναι γέφυρα για τις κινήσεις τους στην επερχόμενη Διάσκεψη των Προέδρων και την εκλογή νέων μελών του ΕΣΡ. Η ΝΔ έχει διαμηνύσει πως απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει σε περεταίρω συζητήσεις (και για το ΕΣΡ) είναι η κατάργηση σχεδόν 15 άρθρων του νομοσχεδίου και η κοινή διαμόρφωση νέου από μηδενική βάση.