current views are: 5

3 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση05:12

Εκλογές τώρα ώστε να αποφευχθεί ένα 4ο Μνημόνιο θέλει ο Μητσοτάκης

Να αποφύγει για τον ίδιο ως Πρωθυπουργό και, κυρίως για τη χώρα, την υπογραφή ενός 4ου μνημονίου επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Δημοσίευση 05:12’

Να αποφύγει για τον ίδιο ως Πρωθυπουργό και, κυρίως για τη χώρα, την υπογραφή ενός 4ου μνημονίου επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Να αποφύγει για τον ίδιο ως Πρωθυπουργό και, κυρίως για τη χώρα, την υπογραφή ενός 4ου μνημονίου επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας επιτακτικά την προκήρυξη εκλογών και την αλλαγή της πολιτικής κατάστασης στην Αθήνα.

Στο επιτελείο του Προέδρου της Ν.Δ., όπως διεφάνη και από όσα είπε χθες ο στενός του σύμβουλος Τάκης Θεοδωρικάκος, υπάρχει η έντονη ανησυχία ότι ο συνδυασμός των δημοσιονομικών δεδομένων, των αιτημάτων που εγείρουν οι εταίροι της χώρας και της κυβερνητικής αβελτηρίας και ανικανότητας μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης (και άρα της συζήτησης για τη ρύθμιση του χρέους και τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης) παρατείνοντας το κλίμα αστάθειας και αμφιβολιών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Σε αυτό το κλίμα, οι υψηλοί φόροι – εκτιμούν στην Πειραιώς – θα στρέψουν ολοένα και μεγαλύτερες ομάδες εργαζομένων σε λογικές φοροαποφυγής, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο κατάρρευσης των εσόδων και, συνακόλουθα, των στόχων για το πλεόνασμα, οδηγώντας τελικά τη χώρα στην ανάγκη ενός νέου, τέταρτου μνημονίου. Το οποίο, προφανώς, ο κ. Αλ. Τσίπρας δεν θα θέλει να υπογράψει, αν και προκάλεσε, παραχωρώντας την εξουσία και ελπίζοντας, ίσως, σε μία μελλοντική επιστροφή.

«Η χώρα οδεύει με μαθηματική ακρίβεια σε τέταρτο μνημόνιο» επεσήμανε χθες και ο κ. Τ. Θεοδωρικάκος, χαρακτηρίζοντας τις εκλογές «λυτρωτικές για τη χώρα».

Στην Πειραιώς δεν έχουν αμφιβολία ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο μεγάλος νικητής των επόμενων εκλογών και, συνεπώς, ο επόμενος Πρωθυπουργός. Ωστόσο, σημειώνουν πως όσο καθυστερεί η αποχώρηση του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του από την εξουσία, τόσο το οικονομικό και κοινωνικό κλίμα θα επιβαρύνεται, αναγκάζοντας τελικά την επόμενη κυβέρνηση να κινηθεί σε συνθήκες εξαιρετικά περιορισμένων πρωτοβουλιών.

«Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα» σημειώνουν οι ίδιες πηγές, κοντά στον κ. Μητσοτάκη, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση που θα είναι αφοσιωμένη στις μεταρρυθμίσεις και τη μείωση των φόρων και θα πείθει, με το λόγο και τις πράξεις της, ότι επιθυμεί την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η χώρα, σημειώνει το επιτελείο Μητσοτάκη, θα μπορούσε με στιβαρή και αξιόπιστη ηγεσία να «απογειωθεί» επιτυγχάνοντας σημαντικούς στόχους στο κομμάτι των επενδύσεων και της απασχόλησης. «Όμως, κάθε ημέρα που η παρέα του κ. Τσίπρα παραμένει στα πράγματα οι συνθήκες απλώς θα χειροτερεύουν», καταλήγουν.


σχετικα αρθρα