Επιμένει στις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, καθώς όπως δήλωσε «είναι ο αριθμός που ψήφισε η ελληνική Βουλή. Παράλληλα, ο κ. Παππάς τόνισε πως «δεν θα δεχθούμε θεσμικό εκβιασμό από τη ΝΔ». Απαντώντας στον υπουργό Επικρατείας, η Νέα Δημοκρατία σημειώνει ότι είναι «αμετανόητος» και «εμμένει στον αντιδημοκρατικό του σχεδιασμό».

Πιο αναλυτικά, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο Νίκος Παππάς είπε χαρακτηριστικά:

«Και θα επιμείνουμε στον όρο αναστολή και θα φέρουμε μια ρύθμιση που θα λέει ότι θα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ. Ο αριθμός τέσσερα είναι αυτός που ψήφισε η Ελληνική Βουλή».

Ο Νίκος Παππάς είπε χαρακτηριστικά: «Εάν ακυρωθούν οι διοικητικές πράξεις που υπήρξαν με την απόφαση του ΣτΕ γυρίζουμε στον 4339/15 ως είχε. Τον νόμο αυτόν τον ψήφισαν εν μέρει και άλλα κόμματα. 9 άρθρα ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, 8 άρθρα ψήφισε η Ένωση Κεντρώων. Υπάρχει μια βάση συναινέσεων. Δεν πέφτει ο νόμος Παππά. Μένει ολόκληρος ο νόμος όπως είχε ψηφιστεί και η μόνη αλλαγή στην αρχική εκδοχή του νόμου είναι το “αιτιολογημένη γνώμη” του ΕΣΡ και γίνεται “σύμφωνη”». 

Ερωτηθείς, εάν επιμείνει η Νέα Δημοκρατία στην πλήρη κατάργηση του νόμου ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι οι αρμοδιότητες έχουν περάσει πάλι στο ΕΣΡ, η ΝΔ δεν μπορεί να διεκδικήσει να συγκυβερνήσει δια του θεσμικού εκβιασμού.

“Δεν θα δεχθούμε θεσμικό εκβιασμό από τη ΝΔ”, τόνισε ο κ. Παππάς, ότι εάν δεν βρεθεί λύση και τη Δευτέρα θα είναι μια προσπάθεια εκτροπής από μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο από τη στιγμή που αυτή τη στιγμή παρανομούμε θα πρέπει να βρεθεί μια λύση.

Δεν υπάρχει λόγος καχυποψίας από την πλευρά της ΝΔ, είναι δεδομένο ότι ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί από το ΕΣΡ. Εάν υπάρξει εμπλοκή θα πρέπει να δώσουμε μια προσωρινή λύση, ανέφερε ο υπουργός. Πρόσθεσε ότι «οι Ανεξάρτητες Αρχές εφαρμόζουν τον νόμο» και δεν νομοθετούν, επισημαίνοντας ότι «δεν κατέπεσε ο νόμος, αλλά έχει προσβληθεί μόνο η μεταφορά αρμοδιοτήτων».

Αναφερόμενος στο βράδυ της απόφασης του ΣτΕ είπε ότι: «στεναχωρηθήκαμε πάρα πολύ για την απόφαση του ΣτΕ γιατί είχε παραχθεί ένα οικονομικό αποτέλεσμα και τα χρήματα πρέπει να επιστραφούν» προσθέτοντας ότι «δεν κρύφτηκα μετά την απόφαση γιατί βγήκα στην ΕΡΤ και το ίδιο βράδυ και το επόμενο πρωί».

«Αστεία τα όσα γράφονται για πρόωρες εκλογές»

Ο Νίκος Παππάς χαρακτήρισε αστεία, τα όσα γράφονται περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, στη σκιά των μέτρων και του ΣτΕ, και έκλεισε τα σενάρια εκλογών, ενώ για τον ανασχηματισμό είπε ότι είναι στην ευχέρεια του πρωθυπουργού.

Ερωτηθείς για την αξιοποίηση του Αντώνη Κοτσακά, είπε ότι πρόκειται για έναν ακέραιο άνθρωπο, τον οποίο εκτιμά βαθύτατα και χαρακτήρισε ανήθικη τη «σπέκουλα» που δέχεται. Ο Νίκος Παππάς αναφέρθηκε στη διεύρυνση του κόμματος και είπε ότι η φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να συζητηθεί και στο Πολιτικό Συμβούλιο και στην Πολιτική Γραμματεία.

Αναφερόμενος στις περικοπές των συντάξεων, έκανε λόγο για αρνητική εξέλιξη, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό προβλεπόταν από τη συμφωνία για την εξοικονόμηση 1,8 δισ. από το ασφαλιστικό. Υποστήριξε, πάντως, ότι εάν οι εκλογές είχαν φέρει ένα διαφορετικό αποτέλεσμα (και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ) στη διακυβέρνηση, τότε θα είχαν εξαϋλωθεί οι επικουρικές.

Υπογράμμισε ότι δεν τίθεται εκ νέου θέμα για το ασφαλιστικό, καθώς αυτό έκλεισε με την πρώτη αξιολόγηση, λέγοντας ότι θα υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο έως ότου κλείσει η ψαλίδα των μεγάλων ανισοτήτων στις συντάξεις. Στην ερώτηση εάν το κλείσιμο αυτής της ψαλίδας θα γίνει προς τα πάνω, απάντησε: αύξηση των συντάξεων, με την άνοδο της οικονομίας.

«Τέταρτο μνημόνιο είναι αρνητική εξέλιξη»

Ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι ένα τέταρτο μνημόνιο θα ήταν απολύτως αρνητική εξέλιξη, ενώ αναφερόμενος στο χρέος υπογράμμισε ότι θα ρυθμιστεί μέσα στο 2016. Όπως είπε χαρακτηριστικά, αν και η Γερμανία δεν θέλει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, η συμφωνία που έχει υπογράψει η χώρα μας με τους εταίρους προβλέπει τη ρύθμιση του χρέους εντός του έτους.

Για την πιθανότητα το ΔΝΤ να ζητήσει νέα μέτρα προκειμένου να παραμείνει στο πρόγραμμα, ο κ. Παππάς σημείωσε ότι το Ταμείο βρίσκεται στο πρόγραμμα όχι επειδή το ζήτησε η Ελλάδα, αλλά άλλες χώρες. «Εάν το ΔΝΤ θέλει νέα μέτρα, ας αναλάβει να πάει στα κοινοβούλια των εταίρων και να ζητήσει νέο πρόγραμμα» υπογράμμισε.

Έκανε έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις να μην παίζουν το παιχνίδι των καθυστερήσεων, ενώ υπενθύμισε ότι υπάρχουν ορισμένοι από τους εταίρους που επιχειρούν κάθε φορά να μην κλείσει η αξιολόγηση. Ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε ότι η χώρα βρίσκεται εντός των στόχων του προγράμματος, αλλά δεν μπορεί να παραμείνουν τόσο ψηλά οι στόχοι των πλεονασμάτων και αυτή είναι η συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς.

Για τις δηλώσεις του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, σημείωσε ότι «ο αρχιεπίσκοπος μάς έχει συνηθίσει σε έναν λόγο αγάπης και κατανόησης, θέλουμε να συνεχίσει έτσι» και ζήτησε να μην κλιμακώνεται η ένταση εκκλησίας -κράτους.

Για το ταξίδι στην Βενεζουέλα 

«Το ταξίδι έγινε 1,5 χρόνο πριν γίνουμε κυβέρνηση», είπε ο Νίκος Παππάς εξηγώντας ότι έγινε σε μια περίοδο που η Βενεζουέλα αναζητούσε σχέσεις με άλλες χώρες και η τότε ελληνική κυβέρνηση Σαμαρά δεν ήθελε να έχει την παραμικρή επαφή. 

«Πρόκειται για τη χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου, δεν υπάρχει λόγος να μην αναπτύσσει κανείς σχέσεις μαζί της» εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας προσθέτοντας ότι η Ιταλία, η Ισπανία και η Κίνα έχουν σχέσεις με την Βενεζουέλα. 

Ο Νίκος Παππάς διευκρίνισε πως επρόκειτο για ένα πολιτικό ταξίδι που έγινε με σκοπό τη γνωριμία με την πολιτική ηγεσία της χώρας και τη διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας.

Στη συνέχεια απαντώντας για το αν επρόκειτο για ένα πολιτικό ταξίδι και μόνο και για το τι εννοούσε όταν αναφέρθηκε στην προμήθεια σούπερ μάρκετ ο ίδιος διευκρίνισε ότι εννοούσε την προμήθεια των σούπερ μάρκετ της χώρας της Λατινικής Αμερικής με ελληνικά προϊόντα. «Τα κρατικά σούπερ μάρκετ προμηθεύονται με διακρατικές συμφωνίες και επειδή η Ελλάδα έχει προϊόντα...» είπε χαρακτηριστικά. «Οικονομικές σχέσεις δεν έχουμε με τη Βενεζουέλα, θα ήταν ευχής έργο να είχαμε με τη χώρα που έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου», προσέθεσε. 

ΝΔ: Παραμένει αμετανόητος ο Παππάς

«Ο υπουργός Επικρατείας παραμένει αμετανόητος παρά τις προσπάθειες συναινετικών λύσεων από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και όλη την Αντιπολίτευση», σχολίασε η ΝΔ και πρόσθεσε:

Αρνείται κατηγορηματικά να ακυρώσει το νόμο που κρίθηκε αντισυνταγματικός. Εμμένει στον αντιδημοκρατικό σχεδιασμό που είχε για τον έλεγχο των τηλεοπτικών καναλιών.

«Η κοινή γνώμη έχει βγάλει τα συμπεράσματά της για τα ψέματα, την προκλητική αλαζονεία και τον αυταρχισμό που εκπέμπει πλέον αυτή η Κυβέρνηση», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.