Για την σημασία της ευρωραβικής και ελληνοαραβικής συνεργασίας μίλησε σήμερα από το βήμα της ευρωαραβικής συνόδου ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει η ‘’γέφυρα’’ ανάμεσα στην Ευρώπη και την Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα ''η διάσκεψη αυτή πραγματοποιείται σε μια περίοδο μεγάλων διεθνών προκλήσεων όπως η τρομοκρατία, το προσφυγικό και η μετανάστευση. Eίναι, δε, σημαντικό ότι η σημερινή διάσκεψη πραγματοποιείται στην Ελλάδα, μια χώρα με ισχυρούς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο, λιμάνι και γέφυρα ανάμεσα σε Μέση Ανατολή, μια χώρα, όμως, που αναδύεται δυναμικά μετά από 6 χρόνια ύφεσης, αναβαθμίζοντας τον ρόλο ως πυλώνα σαφάλειας στην περιοχή μας. Μια χώρα που λαμβάνει πρωτοβουλίες όπως η σύνοδος Κορυφής των Αθηνών, όπου τονίσαμε ότι η Ευρώπη δεν έχει μέλλον αν η Μέσογειος δεν έχει ειρήνη''.

Όπως τόνισε, επίσης, ο κ. Τσίπρας, η Ελλάδα διοργανώνει σημαντικές πρωτοβουλίες για τη Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή, μια χώρα που παρά τις δυσκολίες της δίνει καθημερινά τον αγώνα της στο Αιγαίο, στα νησιά, για την στήριξη των εκατοντάδων προσφύγων, τονίζοντας ότι αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί, διότι είναι γνωστό ότι η ασφάλεια και η περιφερειακή συνεργασία είναι προϋποθέσεις για τις καλές σχέσεις''.

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι η χώρα επιστρέφει στην ανάπτυξη, ''όπου βήμα βήμα καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την οικονομία μας, ώστε η ανάκαμψη να έχει μόνιμα χαρακτηριστικά, με σημαντικότερο στόχο, την ανάπτυξη της εργασίας''.

Ο πρωθυπουργός μίλησε, επίσης, για τις μεταρρυθμίσεις, ενώ υπογράμμισε ότι τον Δεκέμβριο θα αποφασιστούν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, τονίζοντας ότι ''γιαυτό το λόγο, είμαστε αποφασισμένοι για δραστικές μεταρρυθμίσεις. Μειώνουμε δραστικά τον χρονο αδειοδοτήσεων, κάνουμε σταθερό οικονομικό πλαίσιο, ενώ για πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε την σπατάλη του Δημοσίου, τα δημόσια οικονομικά μας είναι σε μια τάξη, ενώ εισάγουμε ένα πλαίσιο διαχείρισης που θα δώσει ανάσα και θα διευκολύνει την πιστωτική επέκταση. Οι καταθέσεις επιστρέφουν στο τραπεζικό σύστημα και αυτό σηματοδοτεί σημείο ανάπτυξης, ενώ και οι οικονομικοί δείκτες είναι ανεβασμένοι. Οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας, όχι όμως και ικανή. Επιδιώξαμε ότι η συμφωνία να συνδυάζεται με μέτρα για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Σήμερα βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο: Οπου οι απόφασεις πρέπει να ληφθούν. Τον Δεκέμβριο θα αποφασιστούν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους''.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα:

Το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα είναι να μπει μπροστά η μηχανή της οικονομίας, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος, χρειάζονται τομές και όχι εμμονή στη συζήτηση επί των δημοσιονομικών. Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας, αλλά και στρατηγική προκειμένου η Ελλάδα να γίνει ελκυστική στους επενδυτές.

Ο πρωθυπουργός κατέληξε στην ομιλία του ότι η ''Ελλάδα ήταν γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής και θα παραμείνει''.