Την αναγκαιότητα να περάσει ο εφαρμοστικός νόμος, o oποίος ψηφίστηκε σήμερα επί της αρχής στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της βουλής, υπογράμμισε κατά την τοποθέτησή του ο Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική τόνισε ότι «δεν πρόκειται να αλλάξουμε τους δημοσιονομικούς στόχους αλλά μπορούμε στο εσωτερικό αυτών των στόχων να οργανώσουμε το δικό μας σύστημα και να κάνουμε σωστά και δίκαια τις κατανομές που πρέπει». Σχετικά με το μείζον ζήτημα της μετοχοποίησης της ΔΕΗ, ο κ. Βενιζέλος απέφυγε να προσδιορίσει με σαφήνεια το χρονοδιάγραμμα για την αποκρατικοποίηση της την οποία συνέδεσε με το 3ο ενεργειακό πακέτο.

«Είναι δυνατόν να ληφθεί μια απόφαση για τη ΔΕΗ - που σαφώς πρέπει να αξιοποιηθεί- χωρίς να έχουμε εφαρμόσει το πλαισίου του 3ου ενεργειακού πακέτου;» αναρωτήθηκε και προανήγγειλε ότι επίκειται το ενεργειακό πακέτο.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να προχωρήσει σε «εκλογίκευση» των συντελεστών του ΦΠΑ στο χώρο της εστίασης.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο - το οποίο στόχος είναι να παρουσιαστεί το αργότερο μέχρι το Σεπτέμβριο- θα υπάρξει «εκλογίκευση» στους συντελεστές του ΦΠΑ για την εστίαση. Σημείωσε μάλιστα ότι εφόσον αποκατασταθεί η ισορροπία στα μεγέθη του προϋπολογισμού τα μέτρα του εφαρμοστικού δεν αποκλείεται να ανασταλούν από το φθινόπωρο και να ισχύσει το νέο φορολογικό.

Ανοικτό άφησε, επίσης, το ζήτημα των ψήφων με τις οποίες θα περάσει η νέα δανειακή σύμβαση από τη Βουλή λέγοντας ότι «θα δούμε μια δανεική σύμβαση αν θα είναι διακρατική συμφωνία ή όχι. Η νέα δανειακή θα έρθει με τον αρμόζοντα τρόπο ώστε όλα τα κόμματα να αναλάβουν την ευθύνη τους».

Από τη πλευρά των βουλευτών, ενστάσεις για αποκρατικοποιήσεις εστιάζοντας σε ΕΛΤΑ και ΟΠΑΠ, εξέφρασε ο Σήφης Βαλυράκης ενώ και ο Δημήτρης Λιντζέρης υποστήριξε ότι «το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων είναι μια πράξη τελεσίδικη, αν δώσεις τη ΔΕΗ, δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να πας να την αγοράσεις αν βρεις ένα τσουβάλι λίρες. Η περιουσία δεν ανήκει σε εμάς, αλλά στους πεθαμένους, στους ζωντανούς και τους αγέννητους.»

Κατά των αποκρατικοποιήσεων σε περίοδο ύφεσης τάχθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Κουρουμπλής τονίζοντας ότι «οι συνέπειες για όλους μας πολιτικά ή ηθικά για όλους θα είναι μεγάλες γιατί κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εκποιήσει δημόσια περιουσία αν η τιμή της δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», όπως είπε.

Τις καθυστερήσεις και το συνδυασμό του Μεσοπρόθεσμου με την 5η δόση επέκρινε και η Κατερίνα Μπατζελή.

Αξίζει να σημειωθεί πως ούτε σήμερα έλειψαν οι εσωκομματικές γκρίνιες με το ενδιαφέρον να στρ΄φεται κυρίως στο θερμό διάλογο μεταξύ του Κώστα Γείτονα και της Βάσως Παπανδρέου.