Με πρόθεση για συναίνεση αλλά και με αιχμές για τη στάση της αντιπολίτευσης, εμφανίστηκε στο βήμα της Βουλής, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Μιλώντας για τις δύο τροπολογίες που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για το επίμαχο θέμα των τηλεοπτικών αδειών ο κ. Παππάς, κάλεσε τους πάντες να επιδείξουν αυτογνωσία προκειμένου να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και να δοθούν οι άδειες. Ο υπουργός μάλιστα προανήγγειλε την κατάθεση και τρίτης τροπολογίας, η οποία θα παραχωρεί εμμέσως και την τιμή εκκίνησης των τηλεοπτικών αδειών στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. 

Όπως είπε, κατατίθεται νέα τροπολογία που θα ζητά τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης των αδειών.

Ακόμα σημείωσε πως ήδη υπάρχει ένα τετελεσμένο για το ελληνικό δημόσιο που αφορά στα 255 εκατ. ευρώ που εισέπραξε από το διαγωνισμό της αδειοδότησης, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει αυτό να εισπραχθεί. «Διαφορετικά θα είμαστε υπόλογοι στις επόμενες γενιές», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Επικρατείας, εξέφρασε την άποψη πως έχει διαμορφωθεί κλίμα συναίνεση με μερίδα κομμάτων της αντιπολίτευσης που θα μπορούσε να οδηγήσει στη συγκρότηση τελικά του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

«Μετά από πολλά επεισόδια διαγράφεται αυτή τη στιγμή πορεία σύγκλισης μεταξύ των κομμάτων. Υπήρξε η προχθεσινή διάσκεψη που διαφαίνεται διάθεση από πολλά κόμματα να ανταποκριθούν στην συνταγματική τους υποχρέωση και να συμβάλουν στη συγκρότηση ΕΣΡ», είπε και πρόσθεσε: ««θέλουμε να συμβάλλουμε για να έχει η χώρα ΕΣΡ. Αν συγκροτηθεί ΕΣΡ, θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τις άδειες». Επίσης τόνισε πως: 

«Αυτή η πλειοψηφία είναι αποφασισμένη. Και άδειες θα δοθούν και τίμημα θα υπάρξει»

Παρακολουθείστε απευθείας τη συζήτηση στη Βουλή:

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

«Είμαι βέβαιος πως το μόνο λάθος που πιστεύετε ότι έχετε κάνει είναι ότι δεν υφαρπάξατε και τις αρμοδιότητες του ΣτΕ», είπε στον υπουργό ο εισηγητής της Ν.Δ. Σίμος Κεδίκογλου διακρίνοντας «αλαζονεία και αυταρχισμό» στην παρέμβαση του υπουργού. «Μόνη λύση η κατάργηση του νόμου», πρόσθεσε ο Σ. Κεδίκογλου.

Για «βαθιά θεσμική ήττα» έκανε λόγο ο Ευ. Βενιζέλος προσθέτοντας πως «όταν δημοσιευθεί η απόφαση θα δείτε τι ατοπήματα έχετε κάνει. Αυτό που αποφάσισε το ΣτΕ δεν συνιστά έκπληξη». Χαρακτήρισε ακόμη «τέχνασμα» την αναστολή του νόμου και σημείωσε πως «η μόνη λύση είναι η εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ. Το μόνο που σώσει τα προσχήματα για την κυβέρνηση είναι να έρθει και να συνομολογήσει το λάθος της».

«Οι τόνοι να είναι συγκρατημένοι», είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

«Δεν θα παρακολουθήσω τον Βενιζέλο που εξέφρασε έκπληξη που βρέθηκαν 11 σύμβουλοι της Επικρατείας που θεώρησαν συνταγματικό το νόμο. Η συζήτηση αυτή θα ήταν στα όρια της συνταγματικότητας. Να μην μπούμε σε τέτοιες κορώνες», απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης επισημαίνοντας ότι «μέσα σε ελάχιστες μέρες, όχι από την απόφαση του ΣτΕ, αλλά από την διαρροή της απόφασης, η κυβέρνηση φέρνει τις αναγκαίες τροποποιήσεις για να υπάρξει συμμόρφωση. Αυτή η ευαισθησία δεν έχει καταδειχθεί τα προηγούμενα χρόνια σε αντίστοιχες αποφάσεις του ΣτΕ για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Επί χρόνια είχαν τέτοιες αποφάσεις στα χέρια τους και δεν επέδειξαν ευαισθησία να φέρουν την θεραπεία, και σήμερα σηκώνονται οι τόνοι με αναφορές για υπουργούς που διχάζουν την κοινωνία. Μην παρακολουθήσουμε αυτή την συζήτηση».

«Οι τόνοι να είναι συγκρατημένοι γιατί υπάρχει ένα μακρύ βεβαρημένο παρελθόν μη εφαρμογής αποφάσεων», είπε ο Ν. Βούτσης και ζήτησε «όλοι μαζί να βρούμε τους κοινούς τόπους για την θεραπεία αυτών των πραγμάτων και να προχωρήσουμε συναινετικά από εδώ και πέρα».

«Ο πρόεδρος της Βουλής ήταν βαθιά διχαστικός», ισχυρίσθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος. «Ήταν όχι απλώς διχαστικός, αλλά βαθιά προσβλητικός. Είπε ότι την συμπεριφορά μας την καθοδηγούσαν συμφέροντα. Όμως με το νόμο Παππά, όπως είχα πει και τότε, τα συμφέροντα ανέβηκαν στα δένδρα και φάνηκαν τα οπίσθιά τους», συμπλήρωσε ο Ευ. Βενιζέλος.

Η αντιπολίτευση ζήτησε να υπάρξει γενικευμένη συζήτηση, αλλά τελικά θα διεξαχθεί συζήτηση με την συμμετοχή περίπου 30 βουλευτών.

Κατατέθηκαν οι τροπολογίες Παππά

Nωρίτερα κατατέθηκε στη Βουλή, η νέα τροπολογία που θα ισχυροποιεί το ρόλο του ΕΣΡ, καθιστώντας το, ρυθμιστή οποιασδήποτε εξέλιξης στις τηλεοπτικές άδειες. Συγκεκριμένα, στη παράγραφο 4 του άρθρου 2 του αρχικού νόμου η ανάγκη «αιτιολογημένης» γνώμης του ΕΣΡ, μετατρέπεται σε «σύμφωνη» για οποιαδήποτε απόφαση.

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη και άδειες να δοθούν και τίμημα να υπάρξει», τόνισε κατά την ομιλία του ο Νίκος Παππάς. Ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε πως «μετά από πολλά επεισόδια διαγράφεται μια πορεία σύγκλισης των πολιτικών κομμάτων για το ΕΣΡ» με τις τροπολογίες  Μετά από πολλά επεισόδια διαγράφεται στην ατμόσφαιρα μία πορεία σύγκλησης των πολικών κομμάτων για τις τηλεοπτικές άδειες»

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, ενισχύεται ο θεσμικός ρόλος του ΕΣΡ και προβλέπεται ότι ο καθορισμός των δημοπρατούμενων αδειών θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ, η οποία θα είναι δεσμευτική για το αποφασίζον όργανο.  Τώρα αναμένεται να κατατεθεί και η τρίτη τροπολογία, η οποία θα εκχωρεί στο ΕΣΡ την τιμή εκκίνησης των τηλεοπτικών αδειών.

Ολόκληρη η τροπολογία για το ΕΣΡ: