Τη λύση των εκλογών αντιτείνει η ΝΔ, στα σενάρια ανασχηματισμού της κυβέρνησης, με τα γαλάζια στελέχη να θεωρούν ορατό τον κίνδυνο η χώρα να μπει σε ένα τέταρτο πιο σκληρό μνημόνιο. Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισημαίνει στις δημόσιες τοποθετήσεις του την ανάγκη να υπάρξει πολιτική αλλαγή άμεσα, με τον ίδιο να συνεχίζει τις επαφές του με τα «παραγωγικά κύτταρα της κοινωνίας», ώστε η Συμφωνία Αλήθειας να περάσει σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, ως η μόνη λύση για να βγει η χώρα από την κρίση.
 
Όπως σημείωνε στο newpost.gr, στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, «ο ανασχηματισμός δεν είναι λύση», καθώς στην οδό Πειραιώς θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας βρίσκεται υπό επιτροπεία και δεν μπορεί να αλλάξει τους βασικούς πυλώνες της κυβέρνησής του. Το στίγμα της συγκεκριμένης στρατηγικής που θα ακολουθήσει στο επόμενο διάστημα η αξιωματική αντιπολίτευση, το έδωσε ο σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ, Τάκης θεοδωρικάκος, ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha χαρακτήρισε τις εκλογές «λυτρωτική πράξη για τη χώρα, αλλά και τον κ. Τσίπρα».
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται πλέον μπροστά σε αδιέξοδο και δεν έχει πλέον ελευθερία κινήσεων ούτε στο εσωτερικό του κόμματός του, όπως αποδείχθηκε έπειτα και από την παρέμβαση των «53», σε σχέση με την πρόταση για τον κ. Πολύδωρα. Με βάση την κατάσταση αυτή μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμούν ότι ο ανασχηματισμός, αν και όποτε γίνει, δεν πρόκειται να είναι τίποτα άλλο από ανακύκλωση των ίδιων προσώπων.
 
Στη ΝΔ πάντως και υπό τον φόβο ενός 4ου και επαχθέστατου μνημονίου, ανησυχούν για επανάληψη του δραματικού καλοκαιριού του 2015 με τον κίνδυνο μιας ρήξης με την ΕΕ, κάτι που τονίστηκε χθες από τον σύμβουλο στρατηγικής και επικοινωνίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπό τα δεδομένα αυτά, η φράση-κλειδί που θα χρησιμοποιούν τα γαλάζια στελέχη είναι «μεγάλη πολιτική ανατροπή», την οποία όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος «οφείλουμε όλοι οι πολίτες να απαιτήσουμε, για να αντισταθούμε στα σχέδια Τσίπρα».
 
Σε καμία περίπτωση πάντως στη ΝΔ δεν πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα αντέξει μέχρι το 2019, καθώς η ζημιά στην οικονομία είναι τεράστια λόγω των κυβερνητικών χειρισμών, όπως τόνισε χθες στο Εψιλον, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του κόμματος, Μακάριος Λαζαρίδης. Ήδη η δυσαρμονία μεταξύ λαϊκής βούλησης και κυβέρνησης αποτυπώνεται έντονα στις τελευταίες μετρήσεις της κοινής γνώμης, όπου η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχει φθάσει τις 24 ποσοστιαίες μονάδες.
 
Ωστόσο, όπως διευκρίνιζε ο κ. Θεοδωρικάκος «οι δημοσκοπήσεις είναι δημοσκοπήσεις. Ο λαός μιλάει στις εκλογές. Ας πάμε στις εκλογές να αποφασίσει ο ελληνικός λαός για το παρόν και το μέλλον του». Σχετικά με το ΕΣΡ και τη σύστασή του ο στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη επανέλαβε ότι βασική προϋπόθεση για να συμφωνήσει η ΝΔ είναι η κατάργηση του νόμου Παππά. «Αν δεν καταργηθεί ο νόμος Παππά, μαζί με τα άρθρα του και δεν επιστρέψουν όλες οι δικαιοδοσίες στο ΕΣΡ, η ΝΔ δεν πρόκειται να συναινέσει στην συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης», ξεκαθάρισε και ο Μακάριος Λαζαρίδης μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, με αφορμή κυβερνητικές διαρροές περί συμφωνίας.