Για τους μυημένους στα πολιτικά το όνομα του Αντώνη Κοτσακά ως επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν έκπληξη, καθώς ο εν λόγω πολιτικός ήταν από το 2012 στο κόμμα, ως μέλος της σοσιαλιστικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ήταν ιδιαίτερα ισχυρός και στην διάρκεια της πορείας του στο ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του ΄90 ως ''δεξί χέρι’’ του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Η ανάληψη της συγκεκριμένης θέσης έρχεται προς επιβεβαίωση της καλής πορείας του Κοτσακά στον ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκίνησε το 2012 και συνεχίζεται ως τώρα, με τον Δωδεκανήσιο πολιτικό να αναλαμβάνει πλέον ένα νευραλγικό πόστο στο κόμμα, αυτόν του υπεύθυνου Πολιτικού Σχεδιασμού, θέση ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα είναι αυτός που αλλάξει το αρνητικό κλίμα και να αντιμετωπίσει την δημοσκοπική κατάρρευση, την στιγμή που όλες οι πρόσφατες μετρήσεις δείχνουν πτωτική πορεία και η διάθεση του κόσμου γίνεται όλο και πιο αρνητική, μετά από την επιβολή των σκληρών μέτρων και του τρίτου μνημονίου. 

Είναι χαρακτηριστική, δε, η αποδοχή του από τα στελέχη, αλλά και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στο πρόσφατο συνέδριο εξελέγη ανάμεσα στις 20 πρώτες θέσεις με 548 ψήφους.

Ο συγκεκριμένος πολιτικός, ωστόσο, γνωρίζει καλά από τέτοιες θέσεις, καθώς μπήκε από νωρίς στα ''βαθιά'' του ΠΑΣΟΚ, αφού εξελέγη γραμματέας Οργανωτικού, πανίσχυρη θέση για τον μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ εκείνη την εποχή, το 1990, μετά την θυελλώδη κεντρική επιτροπή του ΠΑΣΟΚ στο ‘’Πεντελικόν’’, όταν Γραμματέας της Κεντρικής επιτροπής εξελέγη ο Άκης Τσοχατζόπουλος και είχε γίνει πια ορατό το θέμα διαδοχής του Ανδρέα Παπανδρέου.

Τότε ήταν που ηγέτης του ΠΑΣΟΚ σε δραματικό τόνο είχε δηλώσει από το ξενοδοχείο: «Βρέθηκα ενώπιον ενός ωμού εκβιασμού και αν χρειαστεί θα δώσω τα στοιχεία. Η πρότασή μου για τη θέση του Γραμματέα είναι ο Άκης Τσοχατζόπουλος».

Από τότε και μέχρι το 1993, οι πορείες των δύο πολιτικών ήταν παράλληλες. 

Συνεργάστηκαν στενά την δεκαετία του 1990, με το όνομα του Κοτσακά, ωστόσο, να παραμένει εκτός των σκανδάλων Τσοχατζόπουλου, που τον οδήγησαν στη φυλακή.

Η πορεία, του ωστόσο, δεν σταμάτησε στα οργανωτικά του κόμματος, καθώς από το 1989 ως το 2000 διετέλεσε βουλευτής Χίου με το ΠΑΣΟΚ, και το ίδιο διάστημα χρημάτισε υφυπουργός Εργασίας (1993—1994) και υπουργός Αιγαίου (1994—1996).


Για αυτή την σχέση, εξάλλου ‘’στοχοποιήθηκε’’ έντονα και το 2012, όταν αποφάσισε να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τότε έγραφε στην επιστολή του:

''Προσπαθούν, σκόπιμα, να 'αξιοποιήσουν' την παλιά πολιτική μου σχέση με τον κ. Τσοχατζόπουλο. Μία σχέση που πράγματι υπήρξε, ιδιαίτερα τη δεκαετία του 1990, όπως υπήρξε και για εκατοντάδες άλλα στελέχη πολλά από τα οποία παραμένουν στην ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Καθώς, όμως, ορισμένοι επιλέγουν να επιτεθούν προνομιακά στο πρόσωπό μου, με προφανή στόχο να πλήξουν εξ αντανακλάσεως το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, υποχρεούμαι να απαντήσω επί προσωπικού.  Ο θόρυβος που έχει περιβάλλει το όνομά μου αποτελεί μέρος μίας ενορχηστρωμένης προπαγάνδας εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ που εξαπολύει η μέχρι πρότινος πολιτικά ηγεμονεύουσα τάξη που βλέπει τα προνόμια της να χάνονται''.

Λίγους μήνες νωρίτερα είχε παραιτηθεί από το ΠΑΣΟΚ, αποστέλλοντας μια πύρινη επιστολή, τόνιζε ότι ‘’αδυνατούσε να στηρίξει την πολιτική των μνημονίων, με τοκογλυφικούς όρους και με αποκλειστική χρήση δανείων’’.

Τώρα, εν έτει 2016, ο κ. Κοτσακάς αναλαμβάνει επικεφαλής του πολιτικού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας, προφανώς, και την αντίστοιχη πολιτική των μνημονίων, όταν το 2012 έλεγε στην επιστολή του:

Η υποτιθέμενη βοήθεια προς την χώρα μας, με τοκογλυφικούς όρους και με αποκλειστική χρήση των δανείων, στην αποπληρωμή προηγούμενων χρεών, θα μας βυθίζει όλο και πιο βαθιά στην κρίση χρέους, όπως αποδεικνύεται και με το μνημόνιο 2. Ως Έλληνας πολίτης αδυνατώ να υποστηρίξω μια τέτοια πολιτική.

Στην ίδια, δε, επιστολή αναφέρει ότι δεν ''είναι μέλος ή στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και όσα μου αποδίδονται δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα'', κάτι το οποίο, βέβαια, ανατρέπει τώρα με την ανάληψη αυτού του νευραλγικού πόστου: 

Δεν προσχώρησα και δεν είμαι μέλος ή στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά συνέπεια δεν μπορώ να επηρεάσω την πολιτική του και όσα μου αποδίδονται όπως 'οργανωτικός νους' κ.α., δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Είμαι μόνιμα εγκατεστημένος στη Χίο και ως εκ τούτου η συμμετοχή μου είναι μικρή.