Τρεις δικογραφίες διαβιβάζονται από τις εισαγγελικές αρχές στη Βουλή, όπως επιτάσσει ο νόμος, για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών που αφορούν σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.

Οι δικογραφίες αφορούν τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη και τον τέως υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Συγκεκριμένα δύο κάτοικοι της Κοζάνης έχουν καταθέσει μηνυτήρια αναφορά τόσο κατά του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού όσο και κατά του κ. Πολάκη για τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στην λειτουργία των κρατικών νοσοκομείων της πόλης τους, με αποτέλεσμα να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η υγεία των ασθενών.

Για το λόγο αυτό ζητούν να κινηθεί η διαδικασία περί ευθύνης υπουργών (παράβαση καθήκοντος) κατά της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Η δεύτερη δικογραφία αφορά μηνυτήρια αναφορά που έχει καταθέσει ο  τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς σε βάρος του κ. Πολάκη για συκοφαντική δυσφήμηση, λόγω των δηλώσεων του. Ο κ. Πολάκης στις επίμαχες δηλώσεις του είχε πει, μεταξύ των άλλων, ότι σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας επί κυβέρνησης ΝΔ ορίστηκε υψηλή αμοιβή για ορθοπεδική εξέταση με μηχάνημα που στην Ελλάδα διαθέτει μόνο ο κ. Σαλμάς. Ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας υποστηρίζει ότι τα όσα ανέφερε ο κ. Πολάκης είναι ανυπόστατα, συκοφαντικά, ψευδή, κ.λπ. Η σχετική δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή προκειμένου να κριθεί εάν θα αρθεί ή όχι η ασυλίας του κ. Πολάκη.

Η τρίτη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή προκειμένου να κριθεί εάν θα κινηθεί ή όχι η διαδικασία περί ευθύνης υπουργών, αφορά τον κ. Βαρουφάκη.

Αφορμή είναι η μηνυτήρια αναφορά που έχει καταθέσει πολίτης σε βάρος του κ. Βαρουφάκη για το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας, καθώς με πράξεις και παραλείψεις του υπονόμευσε την έγκαιρη και συμφέρουσα σύμφωνα με τους δανειστές κατά παράβαση της εντολής που είχε από τον πρωθυπουργό, τη Βουλή και το λαό.