Έκτακτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου, στον απόηχο της ψηφοφορίας στη Βουλή επί των τροπολογιών για την ενίσχυση του ρόλου του ΕΣΡ ως προς τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Αντικείμενο της συνεδρίασης είναι τα ραδιοτηλεοπτικά, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της, μετά τις τροπολογίες αλλά και ενόψει της συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων την προσεχή Δευτέρα με αντικείμενο την απόπειρα συγκρότησης του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

Πέρασαν οι τροπολογίες

Υπενθυμίζεται ότι με  ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις του Ποταμιού, εγκρίθηκαν από τη Βουλή οι τροπολογίες για τις τηλεοπτικές άδειες και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ. «Όχι» και στις τρεις τροπολογίες ψήφισαν Ν.Δ. και Χρυσή Αυγή.

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ακόμη και όσα υπερψήφισαν τις τροπολογίες, εξαπέλυσε ομαδικά πυρά κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Η ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τις «πονηρές», όπως τις χαρακτήρισε τροπολογίες, και να βρεθεί στη συνέχεια λύση από κοινού. Ο Νίκος Δένδιας, εξήγησε ότι η διαφωνία της ΝΔ είναι επί της αρχής, γιατί το άρθρο 15 του Συντάγματος αναθέτει συνολικά στο ΕΣΡ τον έλεγχο της ραδιοτηλεόρασης και ο υπουργός δεν μπορεί να έχει κανένα ρόλο - ενώ το ΕΣΡ οφείλει να αυτενεργεί ως ανεξάρτητη αρχή. Ο κ. Δένδιας είπε στην κατάληξη της συζήτησης, ότι η ΝΔ ζητάει την κατάργηση του άρθρου 2Α διαφορετικά να υπάρξει αναμονή της απόφασης του ΣτΕ.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη επέμεινε ότι η «αναστολή» του επίμαχου άρθρου 2Α, πρέπει να αντικατασταθεί στη διατύπωση της τροπολογίας από την «κατάργηση» του άρθρου, για συμβολικούς λόγους από την «κατάργηση». Ζήτησε ταυτόχρονα, η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ να αφορά όλες τις αποφάσεις του υπουργού που σχετίζονται με την αδειοδότηση. Χαρακτήρισε μεγάλη νίκη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ότι ο Νίκος Παππάς αποδέχθηκε να επεκταθεί η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ και στην τιμή εκκίνησης, και είπε ότι την στηρίζει, γιατί ήταν κάτι που το ζητούσε εδώ και καιρό. Ο Α. Λοβέρδος ζήτησε να μην γίνει Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις για τα πρόσωπα του ΕΣΡ, καθώς τα όσα έγιναν την περασμένη Δευτέρα δεν ισχύουν πλέον.

Το Ποτάμι, επανέλαβε την πρότασή του να αναλάβει πρόεδρος του ΕΣΡ ο καθηγητής Μιχάλης Σταθόπουλος, αλλά είπε ότι μπορεί να αποδεχθεί την πρόταση της ΝΔ για τον κ. Κουτρομάνο ως μια πολύ καλή επιλογή. Επανέλαβε την πρόταση Θεοδωράκη για τις άδειες.

Η Ένωση Κεντρώων ζήτησε κατάργηση του Ν. 4339, είπε ότι θα δηλώσει «παρών» στις δύο τροπολογίες και είπε ότι είναι έτοιμη να ψηφίσει όποιο πρόσωπο επιλέξει η ΝΔ προκειμένου να συγκροτηθεί ΕΣΡ.

Το ΚΚΕ από θέση αρχής δήλωσε «παρών», και κατήγγειλε ότι η μάχη γύρω από το ζήτημα, είναι για να κρυφτεί η προνομιακή μεταχείριση του κεφαλαίου και τα μέτρα σε βάρος του λαού και των συμφερόντων των εργαζομένων.