Μόνον μία μεγάλη έκπληξη θα οδηγήσει, όπως όλα δείχνουν, στην αποφυγή ενός ακόμη αδιεξόδου κατά την προγραμματισμένη για τη Δευτέρα νέα Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Παρά τις υποχωρήσεις, έστω μέσω της... αναστολής των σχετικών διατάξεων, η πολεμική μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι τέτοια που, ουσιαστικά, δεν επιτρέπει σύγκληση. Άλλωστε, από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας τίθεται ευθέως πλέον ζήτημα μη εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ακόμη κι αν αυτή δεσμεύεται για μελλοντική αλλαγή του νόμου βάσει της απόφασης του ΣτΕ, με επίσημες δηλώσεις του Υπουργού Επικρατείας ή ακόμη και του ίδιου του Προέδρου της Βουλής. Η διάρρηξη της εμπιστοσύνης είναι τέτοια που, πλέον, ουδείς μπορεί να αποκλείσει μακρά εκκρεμότητα, καθώς στην Πειραιώς εκτιμούν ότι ουσιαστικά αυτό που επιχειρεί ο κ. Παππάς είναι να υλοποιήσει τους αρχικούς του σχεδιασμούς (4 άδειες, διαγωνιστική διαδικασία κ.ο.κ.) μέσω ενός τύποις ανεξάρτητου αλλά πολιτικά πειθήνιου ΕΣΡ.

Δεν πρόκειται να δεχθούμε ένα ΕΣΡ που θα είναι επιρροής ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να επικυρώσει απλώς τα σχέδια του κ. Παππά, διαμηνύουν από τη Ν.Δ, που είχαν χθες να διαχειριστούν και τις εσωκομματικές πληγές που επιχειρήθηκε να ανοίξουν από δημοσιεύματα του τύπου για δήθεν σύμπραξη του κ. Ευ. Μεϊμαράκη (σ.σ. Έχει ταχθεί υπέρ της ανάγκης αντιμετώπισης του θεσμικού ζητήματος με το ΕΣΡ) με την κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας υπήρξαν επικοινωνίες των εμπλεκόμενων μερών προκειμένου να κλείσει το όποιο μέτωπο, ενώ με μία δήλωσή του ο, οργισμένος από τα δημοσιεύματα, Βαγγέλης Μεϊμαράκης έσπευσε να κλείσει κάθε σχετική συζήτηση.

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να μην υπαναχωρήσει εάν δεν υπάρξει ακύρωση του νόμου και ήδη στρέφει τα βέλη και την πολιτική του προσπάθεια στην οικονομία και την καθημερινότητα. Μετά τον κύκλο επαφών του και τη χθεσινή, έντονα κριτική, ομιλία από το βήμα της Ευρωαραβικής Συνόδου στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. ετοιμάζεται για τη διήμερη περιοδεία του στην Κρήτη, με στόχο να στείλει μήνυμα πολιτικής κυριαρχίας σε ένα νησί που, παραδοσιακά, αποτελεί κάστρο της κεντροαεριστεράς.

Και ανασχηματισμός

Στην ατζέντα Μητσοτάκη περιλαμβάνεται και ο ανασχηματισμός σε κόμμα και κοινοβουλευτική ομάδα, με το βάρος να πέφτει σε τομεάρχες και, πιθανά, σε θέσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και Γραμματέα της Κ.Ο.

Άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει κρύψει τον προβληματισμό του όχι μόνον για τον αντιπολιτευτικό ρυθμό των βουλευτών του αλλά και για την παρουσία τους στις προ ημερησίας συζητήσεις με τον Πρωθυπουργό. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν και αλλαγές στη μηχανή του κόμματος, εφόσον ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει να «αποδεσμεύσει» συνεργάτες του που ήδη δρομολογούν την υποψηφιότητά τους στις προσεχείς εκλογές. Κατά πληροφορίες, οι περισσότερες αλλαγές έχουν «κλειδώσει» και είναι ζήτημα χρόνου – προφανώς ανάλογα και με τις πρωτοβουλίες του κ. Τσίπρα για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης – η ανακοίνωσή τους.