Την έντονη διαφοροποίησή του, από τη χθεσινή στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να ψηφίσει τις τροπολογίες για το ΕΣΡ και τις τηλεοπτικές άδειες, εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ενώ πρόσθεσε ότι δεν θα ήθελε να κερδίσει τις εκλογές μια παράταξη που βλάπτει τη χώρα''.

«Αν ήμουν στη Βουλή δεν θα τις ψήφιζα» είπε, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε συνεδρίαση ή σύσκεψη της Κοινοβουλευτική Ομάδας για να ληφθεί η τελική απόφαση σχετικά με τη στάση του κόμματος.

«'Επιθυμώ αυτές οι αποφάσεις να λαμβάνονται συλλογικά. Είμαι θεματοφύλακας των εσωτερικών διαδικασιών» επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, ενώ χαρακτήρισε αφελές το επιχείρημα ότι το ΠΑΣΟΚ δέθηκε στο άρμα της ΝΔ, καθώς, όπως υποστήριξε, η ΝΔ των Ζαππείων ήρθε στις θέσεις μας.

Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε, ακόμη, ότι δεν θα ήθελε να κερδίσει τις εκλογές μια παράταξη που βλάπτει τη χώρα. Ωστόσο, τάχθηκε επίσης υπέρ της άμεσης διεξαγωγής εκλογών προκειμένου, όπως ανέφερε, «να αναταχθεί η οικονομία», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει λύση από την παρούσα Βουλή και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα «αν αγαπάει τη χώρα του και είναι πατριώτης» να προκαλέσει εκλογές. 

Σύμφωνα, επίσης, με τον κ. Βενιζέλο ''το γεγονός ότι η μεταβατική διάταξη αναστέλλεται και δεν καταργείται, δεν μας ικανοποιεί καθόλου'', ενώ συμπλήρωσε ότι ''σε σχέση με την αντισυνταγματικότητα και το νόμο Παππά το αποτέλεσμα το παράγει η δικαιοσύνη''. 

Την ίδια στιγμή, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι ''πολιτικά πρέπει να εκπέμπουμε ένα καθαρό μήνυμα'' και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ''προκαλεί το χάος''.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά:

Φτάσαμε στη χυδαιότητα να λέει η κυβέρνηση «πήραμε 85 εκ, θα σκεφτόμαστε το Σύνταγμα;»!

Παράλληλα, εκτίμησε ότι το ΠΑΣΟΚ και το προοδευτικό κέντρο είναι ο διαμορφωτής μιας εθνικής στρατηγικής. 

''Θα αποχωρήσω από το ΠΑΣΟΚ αν προχωρήσουν οι επαφές με Παπανδρέου''

Ο κ. Βενιζέλος, εξάλλου επέκρινε συνολικότερα τη στάση της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι αν κάποιοι πιστεύουν ότι πρέπει να ψηφίζουμε τις επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για να δείχνουμε ότι διαφοροποιούμαστε από τη ΝΔ, αυτό είναι δεύτερη πλάνη χειρότερη από την πρώτη.

Τόνισε, επίσης, ότι στις εκλογές προτιμά να κερδίσει «ο δικός μας χώρος η δημοκρατική προοδευτική παράταξη» αλλά αν είναι να κερδίσει μια παράταξη που δημιουργεί καθεστώς και επιτίθεται στη δικαιοσύνη, προτιμά να κερδίσει μια άλλη παράταξη που έχει ευρωπαϊκή κατεύθυνση. Τόνισε όμως ότι αυτοδύναμη ΝΔ δεν αποτελεί λύση για τον τόπο και χρειάζεται ο καθοριστικός εθνικός ρόλος του μεσαίου δημοκρατικού χώρου.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εξάλλου, άφησε να εννοηθεί ότι θα αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ, αν προχωρήσουν οι επαφές με τον Γιώργο Παπανδρέου. Είπε χαρακτηριστικά ότι ο ίδιος δεν βρίσκεται στην πολιτική υπολογίζοντας τα πράγματα ψυχρά, ή πολιτικά συγκυριακά. Υπάρχουν ζητήματα αξιοπρέπειας, ήθους, ιστορίας και αξιακής συνείδησης, «τα οποία για μένα είναι πρωταρχικής σημασίας».

Ανέφερε επίσης ότι το ζήτημα με τον κ. Παπανδρέου και τις απόψεις των συνεργατών του δεν είναι αμιγώς πολιτικό αλλά ηθικό και ιστορικό. Υπάρχουν κάποιοι από τον χώρο του κ. Παπανδρέου, υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος, που δείχνουν κάποιους ότι δήθεν έριξαν την κυβέρνηση Παπανδρέου.

Δεν βλέπουν, πρόσθεσε, ποιοι από αυτούς που τον ακολούθησαν το 2007, τον εγκατέλειψαν και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, αρνούμενοι να ψηφίσουν το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο, ψήφισαν το τρίτο και τώρα ετοιμάζονται να ψηφίσουν το τέταρτο, αν τους το επιτρέψει ο ελληνικός λαός.