Το e-mail της δικηγόρου και πολιτικής αναλύτριας, Ανν Μαρί Σλότερ, προς την τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, με θέμα την ελληνική κρίση έδωσε στη δημοσιότητα το FBI, έξι χρόνια μετά την απόστολή του, στο πλαίσιο της εξέτασης της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της υποψηφίου προέδρου των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, η κυρία Σλότερ έστειλε στην κυρία Κλίντον το άρθρο του πρώην επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ, Σάιμον Τζόνσον, στους Nre York Times, το οποίο αναφερόταν στην ψήφιση του πρώτου μνημονίου από τη Βουλή των Ελλήνων, τον Μάιο του 2010, και στις σφοδρές αντιδράσεις που είχαν ξεσηκωθεί.  

«Ακόμα και αν όλα πάνε καλά οι Έλληνες πολίτες φαίνεται απίθανο να χαιρετίσουν αυτή την εκδοχή ως τη νέα τους πραγματικότητα», έγραφε χαρακτηριστικά στο άρθρο του στις 6 Μαΐου του 2010 ο Σάιμον Τζόνσον. Την ίδια ήμέρα, εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων, η ελληνική Βουλή ψήφιζε το πρώτο μνημόνιο.

Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ χαρακτήριζε το ελληνικό πακέτο διάσωσης «δραματικό» και «άνευ προηγουμένου» και υπογράμμιζε ότι απείχε μακράν από το να σταθεροποιήσει τη ζώνη του ευρώ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πολιτική των «σιωπηρών πλεονασμάτων» του προϋπολογισμού που επιβαλλόταν στην Ελλάδα ήταν «βάναυση», ενώ ανέφερε ότι εάν οι στόχοι για την ανάπτυξη δεν επιβεβαιώνονταν, οι Έλληνες έπρεπε να είναι προετοιμασμένοι για ολοένα και πιο σκληρή λιτότητα για να πληρώσουν τους Γερμανούς.

Δύο ημέρες αργότερα, στις 8 Μαΐου 2010, η Ανν Μαρί Σλότερ δικηγόρος, πολιτικός αναλυτής, πολιτικός επιστήμονας και δημόσιος σχολιαστής στις ΗΠΑ έστειλε στην τότε υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, το εν λόγω άρθρο. 

Μάλιστα, σχολιάζοντας και αυτή με τη σειρά της τις εξελίξεις, ανέφερε απευθυνόμενη στην κυρία Κλίντον πως η ΕΕ, το ΔΝΤ και το Κογκρέσο των ΗΠΑ είχαν την ελπίδα ότι με την ελληνική διάσωση θα κερδιζόταν χρόνος για τη διάσωση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Δείτε ΕΔΩ το επίμαχο e-mail