current views are: 6

5 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση15:10

Το «χρώμα» και το μήνυμα του ανασχηματισμού

Ποιο ήταν το κεντρικό μήνυμα αυτού του ανασχηματισμού; Έχει «χρώμα»; 

Δημοσίευση 15:10’

Ποιο ήταν το κεντρικό μήνυμα αυτού του ανασχηματισμού; Έχει «χρώμα»; 

Ποιο ήταν το κεντρικό μήνυμα αυτού του ανασχηματισμού; Έχει «χρώμα»; Οι γνώμες διίστανται, δεν θα πρέπει να διαφύγει της προσοχής, ωστόσο, ότι ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε τον πειρασμό να βάλει στην κυβέρνησή του πολιτικούς (ή και άλλες προσωπικότητες) εγνωσμένου κύρους (ορισμένοι από αυτούς τουλάχιστον), αλλά με αναφορά σε μια… παλιότερη Ελλάδα.

Τελικώς, επέλεξε 40άρηδες (ή ακόμη και μικρότερους), που μπορεί να έχουν σαφή κομματική προέλευση (ΣΥΡΙΖΑ), αλλά λόγω της ηλικίας τους καθώς και, κυρίως, της νοοτροπίας που… κουβαλούν, θα προτάξουν πολιτικές που θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον των συνομήλικών τους. Δημήτρης Τζανακόπουλος, Έφη Αχτσιόγλου, Δημήτρης Λιάκος, Γιώργος Βασιλειάδης εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι μπορούν να προσθέσουν πόντους στο κυβερνητικό έργο.

Και ο 70χρονος Δημήτρης Παπαδημητρίου πώς… κολλάει στην ανανέωση του κυβερνητικού σχήματος; Όσοι, λίγοι είναι αλήθεια, έχουν την τύχη να έχουν μιλήσει μαζί του, κάνουν λόγο για ένα μυαλό ανοιχτό, έναν οικονομολόγο με κεϋνσιανές αναφορές. Μόνο… σκουριασμένο δεν τον λες συνεπώς. Πρόκειται για έναν επιστήμονα με διεθνείς αναφορές, ειδικευμένο στο θέμα με το οποίο θα αναμετρηθεί και από τη θέση του υπουργού Οικονομίας. Και όσον αφορά το ιδεολογικό του στίγμα, «από τους λίγους οικονομολόγους που δεν είναι παραδομένος στον στυγνό νεοφιλελευθερισμό», σημείωνε συνάδελφός του που τον ξέρει καλά. 

Και δεν είναι ο μόνος που προκάλεσε έκπληξη: η 31χρονη Έφη Αχτσιόγλου, με διδακτορικό στο Εργατικό Δίκαιο, έχει ήδη προσελκύσει πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας. Όσοι υπουργοί την έχουν δει να διαπραγματεύεται με τους εταίρους, την χαρακτηρίζουν ως το «αστέρι» της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας. Συγκροτημένη και με γνώση του αντικειμένου, ξέρει πολύ καλά τις κυβερνητικές (αλλά και τις κοινωνικές) κόκκινες γραμμές. Έχει πλήρη γνώση της διαπραγματευτικής πορείας και οι επιτελείς του Μαξίμου εκτιμούν ότι θα είναι από εκείνα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που θα δώσουν αριστερό στίγμα.

Πολλά έχουν γραφτεί για την απομάκρυνση του Νίκου Φίλη από το υπουργείο Παιδείας, και πριν και μετά. Είναι γνωστή εξάλλου η ταραχώδης σχέση του με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Ωστόσο, ο νέος υπουργός, Κώστας Γαβρόγλου, προέρχεται και αυτός, όπως και ο προκάτοχός του, από το ΚΚΕ εσωτερικού. 

Αναμένοντας, λοιπόν, την πολιτική που θα εφαρμόσει, δεν μπορούμε να μην υπενθυμίσουμε ότι σε πρόσφατες συνεντεύξεις του έχει σημειώσει ότι συμφωνεί με τον προκάτοχό του στη διένεξη για το μάθημα των Θρησκευτικών: «Πείτε μου μια χώρα της Ευρώπης, όπου υπάρχει το μάθημα των Θρησκευτικών και διδάσκεται όπως στη χώρα μας. Μία», έλεγε στην εφημερίδα «Καθημερινή» τον Μάιο του 2016. Όμως, ο Κ. Γαβρόγλου, εν αντιθέσει με τον Ν. Φίλη, είναι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων και αυτό το «μακριά και αγαπημένοι» που είπε για τις σχέσεις με την Εκκλησία, προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο, τον εκφράζει απολύτως. 

Υπάρχει όμως, και μια τελευταία, υφέρπουσα κατηγορία: ότι οι θεσμοί είχαν λόγο στον ανασχηματισμό (το είχε πει τις προάλλες ο Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην Real News). Και όσοι το λένε, έχουν στο μυαλό τους κυρίως τον Στέργιο Πιτσιόρλα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η στόχευση του Μαξίμου είναι ότι με την ένταξή του στην κυβέρνηση ο κ. Πιτσιόρλας δεν θα λειτουργήσει ως αυτόνομη μονάδα.

Άνθρωπος που ξέρει από αγορά, πιστεύεται ότι μπορεί να προσελκύσει επενδυτές, σύμφωνα με τον αντίλογο που ακούσαμε. Επενδύσεις όμως, ίσον δουλειές και οι θέσεις εργασίας δεν είναι… χρώμα. 


σχετικα αρθρα