«Αυτή η κυβέρνηση έχει χάσει το παιχνίδι πριν σηκωθεί από το πάγκο». Με αυτή τη φράση σχολίαζε στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη το νέο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει σήμερα για πρώτη φορά. Στη ΝΔ θεωρούν ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα υπό τον Αλέξη Τσίπρα δεν θα μακροημερεύσει, κυρίως λόγω του αδιεξόδου στην οικονομία και λιγότερο λόγω του ζητήματος των τηλεοπτικών αδειών, παρά το γεγονός, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε ανασχηματισμό, όπως σημείωναν από την οδό Πειραιώς, προκειμένου να εξασφαλίσει και άλλο πολιτικό χρόνο παραμονής στην εξουσία.

Σύμφωνα με το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, τα πιο δύσκολα είναι μπροστά για το Μέγαρο Μαξίμου, που θα πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση. Τα γαλάζια στελέχη ανησυχούν ιδιαίτερα για την τοποθέτηση του Δημήτρη Παπαδημητρίου, τον οποίο στοχοποίησε αμέσως η οδός Πειραιώς, με τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, να τον χαρακτηρίζει ως «Βαρουφάκη νούμερο 2», για τις θέσεις του υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και το παράλληλο νόμισμα, και όχι «για την επιστημονική του κατάρτιση», όπως διευκρίνισε ο Μακάριος Λαζαρίδης.

Στο στόχαστρο των γαλάζιων στελεχών παραμένει και ο Νίκος Παππάς, ενόψει και της νέας Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Στην οδό Πειραιώς τονίζουν πως ο κ. Παππάς απλά μετακινήθηκε «σε ένα από τα υπουργεία που ίδρυσε ο κ. Τσίπρας για τους κολλητούς του» και θα συνεχίσουν να τον αποκαλούν «αποτυχημένο υπουργό-καναλάρχη». «Ο πρωθυπουργός θέλει όλα αυτά να ξεχαστούν. Εμείς είμαστε εδώ για να τα θυμίζουμε», σημείωνε χαρακτηριστικά στο newpost.gr, στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη.

Όπως διευκρίνιζε ο ίδιος, ο κ. Παππάς θα έχει και πάλι τις ίδιες αρμοδιότητες, ενώ σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση του ΕΣΡ, η στάση της ΝΔ δεν αλλάζει. «Δεν είναι ζήτημα προσώπων για να συγκροτηθεί το Ε.Σ.Ρ. Είπαμε να πάρουν ολόκληρο πίσω τον νόμο Παππά και όχι να τον αναστείλουν, και η ΝΔ θα ήταν εκεί για να συζητήσει για τη συγκρότηση του Ε.Σ.Ρ., μέλη αναγνωρισμένου κύρους και αξίας. Η ΝΔ  έχει συμφωνήσει στη συγκρότηση των 4 από τις 5 Ανεξάρτητες Αρχές, κάτι που δεν έκανε ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ ως Αξιωματική Αντιπολίτευση», σημείωνε ο συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ.

Από τη ΝΔ επεσήμαιναν επίσης το γεγονός, πως πλέον η χώρα δεν έχει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά μια κυβέρνηση ΑΝΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ. Και εξηγούσαν: «τα 6 από τα 9 μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ είναι μέλη του κυβερνητικού σχήματος. Συν τον κ. Μαυραγάνη, ο οποίος είναι πολιτευτής των ΑΝΕΛ. Ο βασικός κυβερνητικός εταίρος, αυτός που κρατάει στα χέρια του την κυβερνητική συνοχή, είναι ο κ. Καμμένος. Κατά συνέπεια ό,τι ζητάει ο κ. Καμμένος το παίρνει από τον κ. Τσίπρα».

Επομένως καταλήγουν από την οδό Πειραιώς ο κ. Τσίπρας έκανε απλά μία ανακύκλωση φθαρμένων προσώπων που έχουν συμβάλλει σε μια αποτυχημένη κυβέρνηση που δεν μπορεί να προσφέρει κάτι περισσότερο στον τόπο. «Δεν μπορεί αυτή η κυβέρνηση, δεν μπορούν αυτά τα πρόσωπα να οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση» τονίζουν και θα συνεχίσουν να ζητούν εκλογές «ούτως ώστε να μπορέσει η χώρα να αναπνεύσει, να υπάρξει οξυγόνο και μια εντελώς άλλη πολιτική» όπως λένε χαρακτηριστικά.