Στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου θα καθίσουν σήμερα το μεσημέρι τα παλιά και νέα μέλη του νέου κυβερνητικού σχήματος, καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει συγκαλέσει το πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό.

Ήδη  έχουν προσέλθει τα περισσότερα μέλη της νέας κυβέρνησης και από λεπτό σε λεπτό αναμένεται να ξεκινήσει η συνεδρίαση, όπου και θα δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές για ένα «νέο ξεκίνημα», όπως δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός μετά την ορκωμοσία.

«Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένη για τα εργασιακά», δήλωσε προσερχόμενη η νέα υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, υπενθυμίζοντας την έλευση των θεσμών στις 14 Νοεμβρίου και μπήκε στο κτήριο της Βουλής λέγοντας προς τους δημοσιογράφους «θα έχουμε όλο τον χρόνο για να τα πούμε».

«Θα εργαστώ για ένα κράτος παραγωγικό» δήλωσε η Όλγα Γεροβασίλη προσερχόμενη στη συνεδρίαση ενώ  ο Νίκος Παππάς μπηλκε σχετικά βιαστικός λέγοντας πως «όλα θα πάνε καλά». Ερωτηθείς για το θέμα των μέσων μαζικής ενημέρωσης δήλωσε «αισιόδοξος».

Χθες έγινε και μια ξεχωριστή συνάντηση του πρωθυπουργού με τη λεγόμενο «νέο αίμα» της κυβέρνησης καθώς είχε συνάντηση στο Μαξίμου με τα νεότερα ηλικιακά μέλη της κυβέρνησης.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται αύριο, Δευτέρα, και οι τελετές παράδοσης και παραλαβής στα υπουργεία, όπου συνήθως κυριαρχούν οι συναισθηματισμοί και οι... πικρίες.

Από το νέο κυβερνητικό σχήμα λείπουν αρκετοί υπουργοί που πρωταγωνίστησαν την προηγούμενη περίοδο όπως ο Νίκος Φίλης (πρώην υπουργός Παιδείας), ο Νίκος Παρασκευόπουλος (πρώην υπουργός Δικαιοσύνης), ο Τρύφων Αλεξιάδης (πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών) και ο Θοδωρής Δρίτσας.

Επίσης έχει και έντονο «άρωμα» γυναίκας καθώς οκτώ γυναίκες καλούνται να κουβαλήσουν στις πλάτες του μερικά από τα σημαντικότερα χαρτοφυλάκια της χώρας.Η Εφη Αχτσιόγλου, η Λυδία Κονιόρδου, η Κατερίνα Παπανάτσιου, η Ράνια Αντωνοπούλου, η Όλγα Γεροβασίλη, η Έλενα Κουντουρά, η Θεανώ Φωτίου και η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά είναι οι γυναικείες παρουσίες στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Τα νέα πρόσωπα

Όσον αφορά τα νέα πρόσωπα, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου τοποθετήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης με υφυπουργό τον Στέργιο Πιτσιόρλα. Ο Κώστας Γαβρόγλου τοποθετήθηκε υπουργός Παιδείας με υφυπουργούς τον Δημήτριο Μπαξεβανάκη και τον Κωνσταντίνο Ζουράρι .

Στο υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υπουργός τοποθετήθηκε η Έφη Αχτσιόγλου ενώ στο υπουργείο Οικονομικών υφυπουργός τοποθετήθηκε η Κατερίνα Παπανάτσιου .

Αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με υπουργό την Λυδία Κονιόρδου και υφυπουργό Αθλητισμού τον Γεώργιο Βασιλειάδη.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναπληρωτής υπουργός τοποθετήθηκε ο Σωκράτης Φάμελλος , στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υφυπουργός ο Νικόλαος Μαυραγάνης , στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υφυπουργός ο Νεκτάριος Σαντορινιός και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υφυπουργός ο Βασίλειος Κόκκαλης.

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ ο Δημήτριος Λιάκος και υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Δημήτριος Τζανακόπουλος.