Μήνυμα αισιοδοξίας για επιστροφή σε τροχιά ανάπτυξης αλλά και αγώνα δρόμου προς τα μέλη της κυβέρνησης προκειμένου να ολοκληρωθεί εγκαίρως η β’ αξιολόγηση και να ξεκινήσει επιτέλους η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Καλωσορίζοντας τους νέους υπουργούς σημείωσε ότι ο ρόλος τους είναι κρίσιμος και χαρακτήρισε τον ανασχηματισμό «τομή μέσα στη συνέχεια». «Ο χθεσινός ανασχηματισμός είναι για μένα μια τομή μέσα στη συνέχεια. Και αν οι νέοι σηματοδοτούν την τομή οι παλιοί σηματοδοτούν τη συνέχεια. Και έχουν σήμερα ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για τη συνοχή του κυβερνητικού έργου αλλά και την στήριξη των νέων σε μια περίοδο πολύ κρίσιμη», είπε στην αρχή της εισήγησής του.

Κοντά στον τερματισμό μιας δύσκολης περιόδου

Κάνοντας ένα μίνι απολογισμό του μέχρι τώρα κυβερνητικού έργου σημείωσε ότι «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για να βγούμε στο ξέφωτο μετά από μια πορεία δύσκολη και επίπονη, είμαστε κοντά στο τερματισμό μιας μακράς περιόδου πολύ δύσκολων αποφάσεων για την κυβέρνηση και την κοινωνία»

Σε αυτή την πορεία, συνέχισε, «δώσαμε μάχες για να κρατήσουμε και τη χώρα και την κοινωνία όρθια, πετύχαμε πολλά, όχι όλα όσα θα θέλαμε αλλά πολλά παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και τη σκληρή επιτροπεία, με το πρόγραμμα για την ανθρωπιστικής κρίσης που αφορά χιλιάδες νοικοκυριά, την ένταξη στο σύστημα υγείας 2,5 εκατ. ανασφάλιστων, με τη βελτίωση λειτουργίας δημόσιων σχολείων που για πρώτη φορά φέτος άνοιξαν χωρίς καθυστέρηση και κενά, με τη στήριξη του ΕΣΥ με προσλήψεις και στήριξη των περιφερειακών νοσοκομείων».

«Δώσαμε όμως σε πολύ δύσκολες συνθήκες και μια μάχη για τη διάσωση του ασφαλιστικού μας συστήματος» πρόσθεσε και τόνισε στη συνέχεια ότι «καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την οικονομία, που πλέον βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης». 

«Τώρα όμως έχει έρθει ο καιρός όμως να γυρίσουμε σελίδα, από την προσπάθεια να περισώσουμε ό,τι ήταν δυνατόν περνάμε σε μια νέα περίοδο που η ανάκαμψη της οικονομίας θα μας δώσει τη δυνατότητα όχι πια να αναδιανέμουμε με δικαιοσύνη τα βάρη, αλλά να διανέμουμε με δικαιοσύνη τα οφέλη, ώστε να επουλώσουμε τις πληγές και να δημιουργήσουμε τις βάσεις για μια ανάπτυξη διαρκή και δίκαιη», είπε στη συνέχεια.

Ακολούθως αναφέρθηκε στο θέμα της ανεργίας επισημαίνοντας ότι «παρά το γεγονός ότι παραμένει απαράδεκτα υψηλή κατά τη θητεία μας έχει αποκλιμακωθεί κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες» και τόνισε ότι μεγάλος εθνικός στόχος πρέπει να είναι η ανάκτηση της εργασίας, να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και προοδευτικά να τη μειώσουμε στο 10%»

Γρήγορο κλείσιμο αξιολόγησης χωρίς κωλυσιεργίες

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας δίνοντας το στίγμα της διαπραγμάτευσης έστειλε μήνυμα σε παλιούς και νέους ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί έγκυρα η αξιολόγηση χωρίς κωλυσιεργίες αλλά και χωρίς εκπτώσεις.

«Πρέπει να ολοκληρώσουμε τάχιστα και εντός χρονοδιαγράμματος τη β αξιολόγηση, χωρίς υποχωρήσεις αρχών και κωλυσιεργίες και αμέσως μετά να ξεκινήσει η συζήτηση για τα απαραίτητα μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους» είπε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι στα εργασιακά σύμμαχος είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά και η έκθεση εμπειρογνωμόνων για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Έχουμε λοιπόν μπροστά μας ένα καθαρό σχέδιο, έναν καθαρό οδικό χάρτη, που πρέπει να υπηρετήσουμε.
Κλείνουμε έγκαιρα χωρίς εκπτώσεις αλλά και χωρίς άσκοπες κωλυσιεργίες τη δεύτερη αξιολόγηση.
Ξεκινά στην ώρα της, στο Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, η συζήτηση για τα απαραίτητα μέτρα για το χρέος.
Εντός του πρώτου τριμήνου του 2017, εντάσσονται και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Ανοίγει έτσι ο δρόμος για να ξανααποκτήσουμε έγκαιρα πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος.
Και έτσι να δημιουργηθεί ένας καθαρός διάδρομος δεκαετίας, να ανακτήσουμε την απαραίτητη εμπιστοσύνη των επενδυτών και να κινητοποιηθεί το αναξιοποίητο δυναμικό της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ειδικά στο θέμα της εμπιστοσύνης αλλά και των επενδύσεων σημείωσε ότι «η εμπιστοσύνη είναι βεβαίως αναγκαία συνθήκη αλλά όχι ταυτόχρονα και ικανή συνθήκη» και πρόσθεσε ότι «εκτός από την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και τις καλές προθέσεις χρειάζεται σκληρή και μεθοδική δουλειά από τους υπουργούς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

Αυτός είπε, είναι ένας κύριος στόχος του νέου κυβερνητικού σχήματος, η προσέλκυση επενδύσεων δηλαδή «χωρίς υπέρογκες γραφειοκρατικές δυσκολίες και κωλυσιεργίες».

Η Ελλάδα έσπασε την απομόνωση

Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «όσα δεν έγιναν σε μια δεκαετία έγιναν σε ένα χρόνο».

Όπως είπε η Ελλάδα που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο μετατράπηκε από μαύρο πρόβατο και παρία σε πρωταγωνιστή και επίκεντρο των εξελίξεων με την πολυδιάστατη εξωτερική μας πολιτική που μας καθιστά πόλο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, με τη μάχη για την υπεράσπιση της δημοκρατίας σε μια δύσκολη περίοδο των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Επίσης αφού αναφέρθηκε στις επισκέψεις ξένων ηγετών στη χώρα μας για την ευρωμεσογειακή σύνοδο καθώς και του Πάπα Φραγκίσκου και τώρα η επίσκεψη του αμερικανού προέδρου δείχνει ότι «γεγονότα που δεν είχαν συμβεί σε μια δεκαετία έγιναν σε ένα χρόνο».

Η Ελλάδα έσπασε την απομόνωση και διεκδικεί ένα ρόλο που αξίζει αλλά και δικαιούται 

Τα υπουργεία δεν είναι προσωπικά διαμερίσματα

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα στα νέα μέλη του κυβερνητικού σχήματος περί συνεννόησης, συνευθύνης και αδιαίρετης πολιτικής.

Όπως επισήμανε «η κυβερνητική πολιτική είναι και οφείλει να παραμείνει ενιαία και αδιαίρετη σε κάθε σκέλος και σε κάθε πτυχή της. Τα υπουργεία δεν είναι ιδιόκτητα διαμερίσματα. Είναι δωμάτια του κοινού σπιτιού».

Παράλληλα τόνισε ότι «σε κανενός μας την καρέκλα δεν γράφεται το όνομα του» και υπογράμμισε: «ας έχουμε στο μυαλό μας ότι μπορεί να μην γράφουν το όνομα αλλά να συνδυαστεί με μεγάλες και θετικές τομές για την ιστορία του τόπου».

«Θεσμική εκτροπή η άρνηση της ΝΔ για το ΕΣΡ»

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να εκτοξεύσει τα βέλη του κατά της Νέας Δημοκρατίας για το θέμα του ΕΣΡ λέγοντας ότι «δεν έχει πλέον καμία απολύτως δικαιολογία για να μην τηρεί τη συνταγματική της υποχρέωση. Οφείλει να προσέλθει με καλή πίστη και να συνδράμει στον διορισμό του Εθνικού Συμβουλίου».

«Η συνεχόμενη άρνησή της αποτελεί πρόκληση και θεσμική εκτροπή», επισήμανε και τόνισε ότι «είναι η ηγεσία της ΝΔ που παραβιάζει το Σύνταγμα και δίνει μια μάχη οπισθοφυλακών για να προστατέψει τα συμφέροντα της διαπλοκής και των καναλαρχών».

Παράλληλα χαιρέτισε την στάση που κράτησαν στην τελευταία διάσκεψη των προέδρων της Βουλής η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, κάνοντας λόγο για ένα «θετικό βήμα».