current views are: 6

7 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση13:12

Στην Αθήνα πριν το τέλος Νοεμβρίου ο Μοσκοβισί – «Συνολική συμφωνία πριν τελειώσει το 2016»

Ειδική αναφορά στην Ελλάδα έκανε ο επίτροπος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Δημοσίευση 13:12’

Ειδική αναφορά στην Ελλάδα έκανε ο επίτροπος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ειδική αναφορά στην Ελλάδα έκανε ο επίτροπος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Θα παρουσιάσω την πρόοδο που έχει σημειωθεί με την Ελλάδα, είναι επιθυμητό να φθάσουμε να φθάσουμε σε μια συνολική συμφωνία έως το τέλος του έτους» ανέφερε και πρόσθεσε πως θα έρθει μέχρι τα τέλη του μήνα στην Αθήνα για να συναντήσει το οικονομικό επιτελείο.

Η ατζέντα του Eurogroup

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση θα τεθούν επί τάπητος ο έλεγχος σε χώρες που έχουν ολοκληρώσει τα προγράμματα διάσωσης, όπως η Κύπρος και η Ισπανία, αλλά και ζητήματα της τραπεζικής ενοποίησης.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της πρώτης αποστολής ελέγχου της τρόικας στην Κύπρο (που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου), μετά την ολοκλήρωση του κυπριακού προγράμματος διάσωσης. Όπως ανέφερε κοινοτικός αξιωματούχος, τα αποτελέσματα του πρώτου ελέγχου της τρόικας κάνουν λόγο για «ισχυρή ανάπτυξη» και για βελτιωμένη κατάσταση στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ωστόσο, παραμένουν προκλήσεις, όπως η βιωσιμότητα σε βάθος χρόνου και τα κόκκινα δάνεια.

Επίσης θα υπάρξει ενημέρωση για τα αποτελέσματα της έκτης αποστολής ελέγχου της τρόικας στην Ισπανία, μετά την ολοκλήρωση του πακέτου διάσωσης.

Όσον αφορά τα θέματα της τραπεζικής ενοποίησης, η πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Ντανιέλ Νουί, θα ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για τις δραστηριότητες του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, από τον Απρίλιο του 2016 και μετά.

Κατηγορηματικός για το ενδεχόμενο συζήτησης μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup. 

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών:

Δεν θα υπάρξει συζήτηση για μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Σόιμπλε σε σχέση με την απόφαση της γερμανικής ομοσπονδιακής βουλής για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα τόνισε ότι «τίποτε δεν έχει αλλάξει».
 
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η αύξηση του πληθωρισμού δημιουργεί την ανάγκη για τη συζήτηση της νομισματικής πολιτικής στο Eurogroup.

Προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις επισήμανε θα συζητηθεί συζητήσουμε η κατάσταση στην Ελλάδα και η εν εξελίξει δεύτερη αξιολόγηση, ενώ πρόσθεσε ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας είναι σε γενικές γραμμές σε σωστή τροχιά και ότι είναι πιθανόν να επιτευχθούν οι φετινοί δημοσιονομικοί στόχοι, ενώ είναι εφικτός ο στόχος για το πλεόνασμα του 2017.

”Σήμερα θα συζητήσουμε για την πρόοδο της Ελλάδας” δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Όπως δήλωσε:

Η προσπάθεια είναι μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου να έχει γίνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόοδος ώστε το ΔΝΤ να έχει τις πληροφορίες για να συζητήσει φέτος το θέμα της Ελλάδας.

Ωστόσο, απέφυγε να απαντήσει αν είναι εφικτό να υπάρξει συνολική συμφωνία για την Ελλάδα ως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. 

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόοδος σε μια σειρά μεταρρυθμίσεις, αλλά και στα δημοσιονομικά τις επόμενες χρονιές», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup και προσέθεσε ότι το επόμενο βήμα θα είναι να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ πριν το τέλος του έτους.

«Αυτό είχαν υποσχεθεί το Μάιο. Είχαν πει ότι θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ εφόσον είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», προσέθεσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Εξάλλου, ερωτηθείς για την προοπτική λήψης μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος πριν από το τέλος του έτους, ο Γ. Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι είναι αδύνατο να προσδιοριστεί σήμερα η έκτασή τους. Όπως είπε, αυτό είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από το τι θα έχει συμβεί ως το δεύτερο εξάμηνο του 2018, που λήγει το πρόγραμμα, με μεγέθη όπως η οικονομική ανάπτυξη, τα επιτόκια, ο πληθωρισμός, αλλά και τι δεσμεύσεις θα έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση. 

Από την πλευρά του, προσερχόμενος στο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν τόνισε ότι ”η Ελλάδα τα πάει αρκετά καλά, η οικονομία ανακάμπτει, ελπίζω ότι θα ακολουθήσουν οι δείκτες της ανάπτυξης”. 

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ιρλανδία θα στηρίξει την Ελλάδα στις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η Ιρλανδία θα στηρίξει μόνο τις ρυθμίσεις για την αναμόρφωση του ελληνικού χρέους και τη μείωση των επιτοκίων, «τα οποία σήμερα είναι ήδη πολύ χαμηλά.


σχετικα αρθρα