Σε ρυθμούς φουλ επίθεσης εισέρχεται η Νέα Δημοκρατία καθώς στην Πειραιώς εκτιμούν ότι με τον ανασχηματισμό ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας έπαιξε το τελευταίο του χαρτί πριν την ήττα.

Μία γρήγορη, και μόνον, ανάγνωση των γαλάζιων ανακοινώσεων για τον ανασχηματισμό καταδεικνύει την απόφαση της Ν.Δ. να αποδομήσει, ένα προς ένα, τα πρόσωπα του νέου κυβερνητικού σχήματος, φτάνοντας πλέον στο περιβάλλον Τσίπρα (στο στόχαστρο Παππάς, Φλαμπουράρης) και, τελικά, στον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Άλλωστε, στην Πειραιώς εκτιμούν ότι ότι η πορεία φθοράς της κυβέρνησης και προσωπικά του ίδιου του Πρωθυπουργού είναι επιταχυνόμενη και, κυρίως, μη αναστρέψιμη, ενώ, όπως σημειώνουν, παρά τις αλλαγές προσώπων η απουσία κοινού σχεδίου, βούλησης υλοποίησης των συμφωνηθέντων και αποτελεσματικότητας παραμένει.

Η Ν.Δ., που ήδη από χθες ξεκίνησε το στενό μαρκάρισμα στους νέους υπουργούς, αναμένεται – πάντως – να υποστεί και το δικό της λίφτινγκ καθώς ο κ. Μητσοτάκης έχει λάβει, εδώ και μήνες, αποφάσεις για αλλαγές σε πόστα της κοινοβουλευτικής ομάδας και του κόμματος. Μέρος των αλλαγών θα αφορούν στελέχη που, αν και είχαν την ευκαιρία, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα ενώ άλλες θα έλθουν ως αποτέλεσμα της βούλησης συνεργατών του κ. Μητσοτάκη να είναι υποψήφιοι στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, κάτι που – εκ των πραγμάτων – καθιστά δύσκολη την ενασχόλησή τους και με τα τρέχοντα ζητήματα του γαλάζιου επιτελείου. Δεν αποκλείεται, σε αυτό το πλαίσιο, να υπάρξουν αλλαγές και στο επικοινωνιακό επιτελείο της Ν.Δ., καθώς – ενδεικτικά – ο επικεφαλής σήμερα του Γραφείου Τύπου του κόμματος και ένας εκ των παλαιότερων συνοδοιπόρων του κ.Μητσοτάκη, Μακάριος Λαζαρίδης, δρομολογεί ήδη την υποψηφιότητά του στην Καβάλα ενώ το ίδιο ισχύει και για τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του κόμματος Κωνσταντίνο Κυρανάκη.

Ως προς τις αλλαγές στην κοινοβουλευτική ομάδα, κατά πληροφορίες θα αφορούν σε τομεάρχες κατά κύριο λόγο αλλά ενδεχομένως και στις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της Ν.Δ. Κατά το παρελθόν, άλλωστε, υπήρξαν αρκετές φορές που στα γραφεία της ηγετικής ομάδας ήταν έκδηλος ο εκνευρισμός είτε για τη χαμηλή αντιπολιτευτική απόδοση συγκεκριμένων βουλευτών είτε για την απουσία «σοβαρότητας» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπως αποτυπώθηκε π.χ. με την απουσία αρκετών βουλευτών κατά τη διάρκεια ομιλιών του κ. Μητσοτάκη στην Ολομέλεια.

Συντονιστικό πριν το ΕΣΡ

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Κρήτη, εμφανίζεται αποφασισμένος να μην επιτρέψει, εφεξής, παραφωνίες, με πρώτο σταθμό τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής την Πέμπτη. Μετά την άρνηση της κυβέρνησης να ακυρώσει το νόμο Παππά, η Ν.Δ. θα εμφανιστεί με σκληρή γραμμή. «Είμαστε πολύ πιο κοντά στο “όχι” παρά στο “παρών” της προηγούμενης συνεδρίασης» σχολίαζε, χαρακτηριστικά, συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, χωρίς πάντως να προεξοφλεί αν αυτή θα είναι και η επίσημη θέση της Ν.Δ. στη Διάσκεψη.

Αυτή θα επιβεβαιωθεί στη συνεδρίαση του Συντονιστικού του κόμματος, την οποία έχει συγκαλέσει για την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Πέραν των τηλεοπτικών και του ανασχηματισμού, στην ίδια συνεδρίαση αναμένεται να δρομολογηθούν και οι επόμενες πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο της αντεπίθεσης της Ν.Δ. μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης Τσίπρα.