current views are: 5

8 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση10:37

Τζανακόπουλος: Ο πρωθυπουργός δεν δέχτηκε εξωθεσμικές πιέσεις για τον Φίλη – Ανύπαρκτο το θέμα Αρτεμίου

«Άκρως επικίνδυνο για τη χώρα» χαρακτήρισε το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, υποστηρίζοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ενδιαφέρεται για την έξοδο της χώρας από την κρίση, αλλά επιδιώκει να δημιουργήσει συνθήκες αποσταθεροποίησης, ζητώντας διαρκώς εκλογές.

Δημοσίευση 10:37’

«Άκρως επικίνδυνο για τη χώρα» χαρακτήρισε το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, υποστηρίζοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ενδιαφέρεται για την έξοδο της χώρας από την κρίση, αλλά επιδιώκει να δημιουργήσει συνθήκες αποσταθεροποίησης, ζητώντας διαρκώς εκλογές.

«Άκρως επικίνδυνο για τη χώρα» χαρακτήρισε το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, υποστηρίζοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ενδιαφέρεται για την έξοδο της χώρας από την κρίση, αλλά επιδιώκει να δημιουργήσει συνθήκες αποσταθεροποίησης, ζητώντας διαρκώς εκλογές. Παράλληλα, επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ όσον αφορά την απομάκρυνση του Νίκου Φίλη από την κυβέρνηση είπε ότι «ο πρωθυπουργός δεν δέχτηκε εξωθεσμικές πιέσεις».

Περιγράφοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το αμέσως επόμενο διάστημα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε πως πρώτη προτεραιότητα η τάχιστη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Δεύτερη προτεραιότητα η έναρξη της συζήτησης για τον προσδιορισμό των συγκεκριμένων μέτρων για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Τρίτη προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας στην ελληνική οικονομία. Επίσης, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ως τέταρτη προτεραιότητα τη διαρκή ενασχόληση και τον προσανατολισμό της κυβέρνησης στα ζητήματα καθημερινότητας των πολιτών.

«Η συζήτηση για το χρέος θα είναι διαρκής. Βασικός μας στόχος είναι να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος, να πάρουμε όσα περισσότερα μπορούμε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ώστε να σταθεροποιηθεί η οικονομία», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος, επισημαίνοντας πως «η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup μας δίνει λόγο να είμαστε πιο αισιόδοξοι», καθώς είναι «κοινός τόπος ότι η διευθέτηση του χρέους είναι προτεραιότητα για την Ευρωζώνη». 

Όσον αφορά το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για πρόωρες εκλογές, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε πως «η προσπάθεια της κυβέρνησης δεν θα σταματήσει, όσο κι αν το επιδιώκει η ΝΔ» και πρόσθεσε:

Το σχέδιο της ΝΔ είναι άκρως επικίνδυνο και για την κυβέρνηση και για τη χώρα. Θέλει να σέρνεται διαρκώς η χώρα σε εκλογές και θέλει να εφαρμόσει ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας και περικοπών με οριζόντιες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, απολύσεις στο Δημόσιο και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Το τέταρτο μνημόνιο είναι στρατηγική και ατζέντα της ΝΔ.

Για τις τηλεοπτικές άδειες και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως «στον δημόσιο βίο και μεταξύ των κομμάτων φαίνεται να υπάρχει μια ατμόσφαιρα συναίνεσης. Στόχος είναι να συγκροτηθεί το ΕΣΡ, να εφαρμοστεί ο νόμος για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και να αποκατασταθεί η νομιμότητα απέναντι στη γενικευμένη ανομία». «Δεν θα αποδεχθούμε την επιστροφή στο παλιό καθεστώς ασυδοσίας και ανομίας», υπογράμμισε. 

Αναφερόμενος στην απομάκρυνση του Νίκου Φίλη από το κυβερνητικό σχήμα, είπε:

Ο ανασχηματισμός δεν μετέβαλε την κυβερνητική πολιτική, η οποία αποφασίζεται συλλογικά. Ο πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αποφασίζει τα καταλληλότερα πρόσωπα για την καλύτερη υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής. Το πότε, ποιοι και ποια στρατηγική θα ακολουθηθεί για να διαχειριστεί η κυβέρνηση της ρήξεις και τα μέτωπα είναι προϊόν συλλογικής απόφασης. 

«Ο πρωθυπουργός δεν είναι δάσκαλος και οι υπουργοί δεν είναι μαθητές», πρόσθεσε, απαντώντας εμμέσως στη δήλωση του κ. Φίλη και υπογράμμισε:

Ο πρωθυπουργός δεν δέχεται πιέσεις από εξωθεσμικούς παράγοντες, αποφασίζει με μόνο κριτήριο την αποτελεσματικότερη διακυβέρνηση.

«Τις αποφάσεις του πρωθυπουργού δεν βαραίνουν εξωθεσμικοί παράγοντες», είπε ακόμα.

Για το ταξίδι του Νίκου Παππά και του Αρτέμη Αρτεμίου στη Βενεζουέλα, δήλωσε πως το θέμα είναι «ανύπαρκτο» και «αν η ΝΔ θέλει να ασχοληθεί με σκάνδαλα, ας ασχοληθεί με τη Siemens.

Σχολιάζοντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, δήλωσε πως «τις κυβερνήσεις τις ρίχνει ο ελληνικός λαός, όχι οι δημοσκοπήσεις». 

Όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, σημειωσε πως «το Ταμείο πρέπει να αποφασίσει το ταχύτερο δυνατό αν θα συμμετάσχει». 

«Η επίσκεψη Ομπάμα είναι ξεχωριστή και εμβληματική και ένα ακόμη μήνυμα στήριξης στην προσπάθεια της χώρας να βγει από τη κρίση και να παίξει ευρύτερο ρόλο σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα.


σχετικα αρθρα