current views are: 9

8 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση11:50

Το στοίχημα των αναποφάσιστων στην περιοδεία Μητσοτάκη στην Κρήτη

Το μεγάλο στοίχημα της Κρήτης θα επιχειρήσει να κερδίσει σήμερα και αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς η επίσκεψή του στο νησί, εκτός από το συμβολικό χαρακτήρα λόγω των στενών οικογενειακών δεσμών του, έχει και πολιτική στόχευση, δεδομένου ότι πρόκειται για το παραδοσιακό κάστρο της κεντροαριστεράς.

Δημοσίευση 11:50’

Το μεγάλο στοίχημα της Κρήτης θα επιχειρήσει να κερδίσει σήμερα και αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς η επίσκεψή του στο νησί, εκτός από το συμβολικό χαρακτήρα λόγω των στενών οικογενειακών δεσμών του, έχει και πολιτική στόχευση, δεδομένου ότι πρόκειται για το παραδοσιακό κάστρο της κεντροαριστεράς.

Το μεγάλο στοίχημα της Κρήτης θα επιχειρήσει να κερδίσει σήμερα και αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς η επίσκεψή του στο νησί, εκτός από το συμβολικό χαρακτήρα λόγω των στενών οικογενειακών δεσμών του, έχει και πολιτική στόχευση, δεδομένου ότι πρόκειται για το παραδοσιακό κάστρο της κεντροαριστεράς. Βεβαίως ο πρόεδρος της ΝΔ κατέβηκε στον τόπο καταγωγής του, με την ώθηση που του δίνουν τα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων, ωστόσο η στρατηγική του κόμματός του θα επικεντρωθεί στους αναποφάσιστους.

Πιο συγκεκριμένα, στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει περίπου στο 30%, γεγονός που καθιστά τους συγκεκριμένους ψηφοφόρους ως τους ρυθμιστές του εκλογικού αποτελέσματος. Όπως σημείωνε στο newpost.gr, στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, οι αναποφάσιστοι μπορούν να δώσουν όχι μόνο μια μεγάλη νίκη στη ΝΔ, με την αυτοδυναμία να θεωρείται εφικτή, αλλά και να εγγυηθούν τη συγκρότηση μιας ισχυρής κυβέρνησης που θα εκφράζει το σύνολο των Ελλήνων, που θα μπορέσει μέσω της ενότητας να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν στην οδό Πειραιώς και τα οποία επεξεργάζεται και αναλύει στις κλειστές συσκέψεις ο σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας του προέδρου της ΝΔ, Τάκης Θεοδωρικάκος, ένα μεγάλο κομμάτι των αναποφάσιστων που ξεπερνά το 60%, στις προηγούμενες εκλογές είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. Στη ΝΔ εκτιμούν ότι οι συγκεκριμένοι, μπορεί να επέλεξαν το κόμμα του κ. Τσίπρα στην τελευταία αναμέτρηση, ωστόσο προέρχονται από διαφορετικές δεξαμενές και προσεγγίζονται με διαφορετικό τρόπο. 

Δεξαμενή πρώτη: οι ψηφοφόροι άλλων κομμάτων (π.χ. του ΠΑΣΟΚ ή κομμάτων που δεν υπάρχουν σήμερα).  Οι πολίτες αυτοί, όπως λένε στη ΝΔ, έχουν σε μεγάλο βαθμό ένα κοινό χαρακτηριστικό: θεωρούσαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να εκπροσωπήσει την προοπτική της ελπίδας είτε μέσα στο μνημόνιο, είτε οδηγώντας τη χώρα στην έξοδο από αυτό. Αυτοί επέλεξαν να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ, ως ένα κόμμα εξουσίας με πραγματικές λύσεις και όχι ως ένα κόμμα διαμαρτυρίας, με την προοπτική ότι θα κάνει κάτι καλύτερο, κάτι στο οποίο διαψεύστηκαν και τώρα βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Δεξαμενή δεύτερη: οι ψηφοφόροι με παραδοσιακά «αντιδεξιά» αντανακλαστικά, που προσπαθεί τα ενεργοποιήσει με τη ρητορική του ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις επιθέσεις στον κ. Μητσοτάκη, τις ταμπέλες περί νεοφιλελευθερισμού κλπ. Για να προσελκύσουν τους συγκεκριμένους πολίτες από τη ΝΔ στέλνουν το εξής μήνυμα: «Δεν μας ενδιαφέρει στη ΝΔ που ήταν χθες ο καθένας. Δεν μας ενδιαφέρουν οι παλιές ιδεολογικές ταυτότητες. Για να ξεπεραστεί η κρίση, πρέπει να γίνουν υπερβάσεις και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας». Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει από την Ελευσίνα πως «σήμερα δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Δεξιάς, Κέντρου και Αριστεράς, αλλά διαχωριστικές γραμμές μεταξύ αλήθειας και αποτελεσματικότητας και λαϊκισμού και ψέματος». 

Δεξαμενή τρίτη: οι πολίτες που εκφράζονται πολιτικά από μια σκληρή αντιμνημονιακή ρητορική και επιλέγουν το λευκό και το άκυρο ή κάτι άλλο. 

Δεξαμενή τέταρτη: εκείνοι που στις τελευταίες κάλπες απείχαν προκειμένου να διαμαρτυρηθούν απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Για να προσεγγίσει αυτές τις δύο κατηγορίες ψηφοφόρων, η ΝΔ, όπως σημείωναν από την οδό Πειραιώς θα συνεχίσει να αναπτύσσει δημόσια υπεύθυνο και σοβαρό πολιτικό λόγο, θα επιδιώξει την ανανέωση στα ψηφοδέλτια και θα τονίσει το άνοιγμα του κόμματος σε κοινωνικά θέματα, με πρωτοβουλίες που έχουν θετικό πρόσημο και αφορούν μεγάλες κοινωνικές ομάδες, των οποίων οι ανάγκες δεν λαμβάνονται υπόψη από τη σημερινή κυβέρνηση. Τέτοιες δράσεις ήταν για παράδειγμα, η κίνηση της ΝΔ «Κανένας στο περιθώριο» και οι προτάσεις που παρουσίασαν τα γαλάζια στελέχη για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, για τις υιοθεσίες και τα παραμελημένα παιδιά, αλλά και για το καθεστώς των μεταμοσχεύσεων. 

Δεξαμενή πέμπτη: οι νέοι, που επίσης είναι αναποφάσιστοι ή δεν πάνε να ψηφίσουν. Για την επαναπροσέγγισή τους, εκτός από την βεντάλια πρωτοβουλιών που αναφέρθηκε ήδη, στη ΝΔ περιλαμβάνουν και την ανασυγκρότηση της νεολαίας, μέσα από την επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ, η οποία όπως σημείωναν είχε αποτέλεσμα με βάση και τον αριθμό των 30.000 νέων από όλη την Ελλάδα που πήραν μέρος στη διαδικασία.


σχετικα αρθρα