Στο πλευρό του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη σχετικά με την αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο τάχθηκε ο Νίκος Ξυδάκης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ο κ. Ξυδάκης επεσήμανε πως «δεν έκρυψα εγώ με ποιον είμαι. Είμαι με τη συνταγματική τάξη και με τα δημοκρατικά ιδεώδη. Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού στις εκλογές έχει δώσει την ψήφο της και την προτίμηση της στη Δημοκρατία».

«Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν εκβιάστηκε ο Πρωθυπουργός. Αυτό που διαγνώσαμε το περασμένο διάστημα όλοι οι Έλληνες είναι ότι από τη μεριά της Πολιτείας και της κυβέρνησης όπως την εξέφραζε ο κ. Φίλης ήταν μία τακτοποίηση μιας πολιτειακής υποχρέωσης και καθήκοντος να ορίσει μία διδασκαλία» ανέφερε ο κ. Ξυδάκης και σημείωσε ότι «αυτό που παρατηρήσαμε όλοι είναι ότι από τη μεριά της Εκκλησίας  εγέρθηκε ένας λόγος πολύ σκληρός και με χαρακτηριστικά τα οποία δεν ταιριάζουν με το πνεύμα της ειρήνης και αγάπης που είναι ιδρυτικά ο λόγος της Εκκλησίας και του Χριστιανισμού. Νομίζω ότι μπήκαμε σε έναν δρόμο, σε μία συζήτηση η οποία δεν ωφελεί κανέναν ούτε την Εκκλησία ούτε την κοινωνία».

Ερωτηθείς για το εάν νιώθει πικρία για την έξοδο του από την κυβέρνηση ο πρώην αναπληρωτής υπουργός απάντησε: «Καμία πικρία. Το περίμενα διότι οι υπουργοί είναι μονίμως πρώην. Μπαίνεις σε μία κυβέρνηση κάνεις τη δουλειά σου και μετά δίνεις τη θέση σου σε κάποιον άλλον».