Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι νέος γύρος σύγκρουσης μεταξύ της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και του Ν. Φίλη δεν πραγματοποιήθηκε χθες στο πολιτικό συμβούλιο. «Μα, είναι δυνατόν, τέσσερις ώρες συζητούσαν στην Κουμουνδούρου και δεν είπαν το παραμικρό για το θέμα;», θα αντιτείνει εύλογα κάποιος. Ειπώθηκαν πράγματα, αναφέρουν πληροφορίες, όχι όμως στην κατεύθυνση της όξυνσης.

Πρώτα από όλα, ας σταθούμε στην εισήγηση του Α. Τσίπρα:  κατά πληροφορίες ανέφερε ότι ο επόμενος μήνας είναι ο πλέον καθοριστικός για την κυβέρνηση με τα γνωστά μέτωπα ανοιχτά (αξιολόγηση, συζήτηση για χρέος). Πέραν όμως της βαρύτητας που έχει αυτή καθαυτή η διαπίστωση, αυτό είναι και το «ευαίσθητο σημείο» του Ν. Φίλη, λένε όσοι τον ξέρουν από παλιά, πολύ παλιά. Ήταν και είναι ένας «στρατιώτης» της Αριστεράς, που σε κάθε περίπτωση όταν ακούστηκαν «καμπανάκια» κινδύνου, έβαλε στην άκρη το προσωπικό. Έτσι και τώρα μάλλον. (Αυτό δεν σημαίνει ότι, όταν ένιωσε ότι δεν συμφωνεί με τις αποφάσεις της κομματικής πλειοψηφίας, δεν αποχώρησε από τον κομματικό φορέα, με κόστος για τον ίδιο μάλιστα. Αλλά προφανώς αυτή δεν είναι η στιγμή).
Και δεν είναι αυτό μόνον.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο εξάλλου για ολιγόλεπτη κατ’ ιδίαν συνάντηση Τσίπρα –Φίλη χθες στην Κουμουνδούρου, στο περιθώριο του πολιτικού συμβουλίου. Συνάντηση που συνέβαλε στο να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης.

Είχε προηγηθεί πάντως η προειδοποίηση από τον Δ. Τζανακόπουλο στο μπρίφινγκ, που επεχείρησε να «νουθετήσει»  -παρά το γεγονός ότι κανένας υπουργός δεν είναι μαθητής, όπως χαρακτηριστικά είπε- τον Ν. Φίλη. Και μάλιστα στο δικό του «γήπεδο»: το συλλογικό. «Το πότε, ποιος και με ποια στρατηγική θα ανοίξει και θα διαχειριστεί μέτωπα και ρήξεις  είναι επίσης προϊόν συλλογικής απόφασης», είχε σημειώσει το μεσημέρι ο Δ. Τζανακόπουλος, θέλοντας έτσι να πει ότι κανένα συλλογικό όργανο, στο Μαξίμου ή την Κουμουνδούρου, δεν είχε ανάψει «πράσινο φως» για σύγκρουση με την Εκκλησία. Και άρα, αν κάποιος είναι εκτός «γραμμής» στο θέμα, αυτός είναι ο Ν. Φίλης.

Με καρότο και μαστίγιο, που θα έλεγε κάποιος δηλαδή.