Δύο σαφή μηνύματα που δίνουν και το στίγμα της στρατηγικής που θα ακολουθήσει στο επόμενο κρίσιμο διάστημα, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή ομιλία του στην Κρήτη. Το πρώτο ήταν προς τους απογοητευμένους, πρώην ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, τους οποίους κάλεσε να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τη ΝΔ και να δημιουργήσουν μια πραγματική σχέση εμπιστοσύνης, για να γίνει εφικτή, με τη συνδρομή όλων, η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση.

Το κάλεσμα προς τη συγκεκριμένη κατηγορία ψηφοφόρων, όπως είχε αποκαλύψει χθες το newpost.gr*, περιλαμβάνεται σε ένα ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό, που εισηγήθηκε ο σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας του προέδρου της ΝΔ, Τάκης Θεοδωρικάκος με στόχο τη μεγάλη δεξαμενή των αναποφάσιστων, που στις τελευταίες μετρήσεις αγγίζουν το 30%, ποσοστό που όχι μόνο μπορεί να εγγυηθεί την εκλογική νίκη της κεντροδεξιάς παράταξης – στην οδό Πειραιώς θεωρούν εφικτή την αυτοδυναμία – αλλά και να βγάλει από την κάλπη μια ισχυρή κυβέρνηση που θα μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες και να βάλει τέλος στον κατήφορο της οικονομίας και της χώρας.

Μάλιστα στο σύνολο των αναποφάσιστων, το 60%, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη κατηγορία της αδιευκρίνιστης ψήφου, στις τελευταίες εκλογές είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. «Πολλοί από αυτούς, κουρασμένοι από την κρίση και τα υπαρκτά προβλήματα φαντάζονταν ότι τα πράγματα δεν μπορούσαν να γίνουν χειρότερα», είπε στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Είδατε ότι μπορούν να γίνουν χειρότερα, αλλά σας ζητώ να μην μένετε στην απογοήτευση και στην αγανάκτησή σας. Δεν έχει καμία σημασία τι ψηφίζατε τα προηγούμενα χρόνια. Δεν θέλω να μας διχάζει το χθες, θέλω να μας ενώσει το αύριο». 
Στόχος του προέδρου της ΝΔ, εκτός από το προφανές, που αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα, είναι, όπως σημείωνε στενός συνεργάτης του, να «μετατρέψει το κόμμα σε παράταξη». «Αν το πετύχουμε αυτό, που είναι και η ουσία, καθώς θα έχουμε δημιουργήσει ένα ευρύ μέτωπο εθνικής ανασυγκρότησης, δημοκρατικής κανονικότητας και προόδου, τότε όχι μόνο θα έχουμε κερδίσει τις εκλογές, αλλά θα μπορούμε να κερδίσουμε τη μάχη για την έξοδο από την κρίση», τόνιζε ο ίδιος.

Ωστόσο, παρά την άνοδο στις δημοσκοπήσεις και την αποδοχή του κόμματος στην κοινωνία, τα μάτια των γαλάζιων στελεχών είναι στραμμένα στο στρατόπεδο της κυβέρνησης, καθώς τίποτε από τα παραπάνω δεν θα ισχύσει αν δεν υπάρξει γρήγορα στη χώρα πολιτική ανατροπή μέσω των εκλογών που θα συνεχίσει να ζητά η ΝΔ μετ΄επιτάσεως. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr,o κ. Μητσοτάκης είναι ιδιαίτερα ανήσυχος μπροστά στον κίνδυνο η χώρα  να χρειαστεί ένα τέταρτο μνημόνιο, καθώς όπως έλεγε σε συνομιλητές του, «αν συνεχίσουν με αυτά τα μυαλά και αυτούς τους ρυθμούς, τα χειρότερα θα είναι μπροστά μας».

Αυτό που τονίζουν πλέον από τη ΝΔ, είναι πως αν η χώρα δεν μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (ΕQ) της ΕΚΤ, δεν θα μπορέσει να βγει σύντομα στις αγορές, με αποτέλεσμα για να εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή της, να καταφύγει πάλι στον επίσημο τομέα και σε ένα νέο, αυστηρότερο μνημόνιο. Προϋπόθεση για να μην γίνει πράξη αυτό το σενάριο, είναι να κλείσει σύντομα η δεύτερη αξιολόγηση, ώστε η ΕΚΤ να προχωρήσει την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, πράγμα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν μπορεί να εγγυηθεί, όπως λένε.

Το δεύτερο μήνυμα που έστειλε χθες από την Κρήτη ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόταν στα δικά του στελέχη και στους φίλους της ΝΔ, να μη δείχνουν αλαζονεία, επηρεασμένοι από τις δημοσκοπήσεις. Μάλιστα για να γίνει ξεκάθαρος, χρησιμοποίησε μια γνωστή κρητική μαντινάδα: «Καλοχαιρέτα τσι πεζούς όντε καβαλικέψεις, για να σε χαιρετούνε κι’ αυτοί όντε θα ξεπεζέψεις», σημειώνοντας ότι ο ίδιος την έχει κάνει τρόπο ζωής και το ίδιο ζητά και από τα στελέχη του.