Μουδιασμένη ξύπνησε η κυβέρνηση αλλά και το ελληνικό πολιτικό σύστημα εν γένει από τη εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Είχαν, αμφότεροι, μετατρέψει το επιθυμητό σε πολιτικό σχέδιο χωρίς να έχουν Plan B.

Έκαναν το ίδιο λάθος που κάνουν και στην Ελλάδα: περιορίστηκαν στις δημοσκοπήσεις που έδιναν διαφορά, άλλοι μεγάλη κι άλλοι μικρότερη, υπέρ της Χίλαρι Κλίντον. Αγνόησαν φαινόμενα υπόγειας ψήφου που δεν μπορούσαν να πιάσουν τα ραντάρ των δημοσκοπήσεων.

Το αποτέλεσμα γνωστό: Το ελληνικό πολιτικό σύστημα κοιμήθηκε με... Κλίντον και ξύπνησε με... Τραμπ.

Στα ειδικότερα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, εκ των πραγμάτων η επίσκεψη Ομπάμα έχει ήδη χάσει μέρος της αίγλης της. Αλλά και επι της ουσίας πως θα μπορέσει ο απερχόμενος Προεδρος να πάρει... προχωρημένη θέση για το χρέος όταν θα ξέρει ότι σε λίγους μήνες θα τον διαδεχτεί ο... Τραμπ;;

Η κυριότερη ανησυχία της Αθήνας εστιάζεται στο αν ο νέος Πρόεδρος θα υλοποιήσει την... απειλή του για πολιτική απομονωτισμού με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το ελληνικό θέμα. 

Σύμφωνα πάντως με μια πρώτη ανεπίσημη εκτίμηση, η εκλογή Τραμπ αντιθέτως μπορεί να αποβεί υπερ της ειρήνευσης στη Συρία αρκεί να επιβεβαιωθεί στην πράξη η υπόσχεσή του για προσέγγιση της Μόσχας.

Δείτε όλες τις εξελίξεις για τις αμερικανικές εκλογές στο live blogging του newpost.gr