«Θα βρεθούμε μπροστά σε μια εξαιρετικά αβέβαιη και δύσκολη στιγμή, αν υλοποιήσει όσα έλεγε προεκλογικά», τόνισε ο καθηγητής της ευρωπαϊκής πολιτικής και ενοποίησης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, σχολιάζοντας την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή και τον Γιώργο Παπαχρήστο, ο κ. Ιωακειμίδης χαρακτήρισε «απρόβλεπτο χαρακτήρα» τον Ντόναλντ Τραμπ και πρόσθεσε πως «δεν ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθεί σε περίπτωση που υπάρξει μια κρίση, εκεί θα κριθούν οι ικανότητες και οι αδυναμίες του».

«Με την εκλογή θα έχουμε ρήξη των ΗΠΑ με την ΕΕΤραμπ », επεσήμανε και ανέφερε ότι «η νίκη Τραμπ για τις ΗΠΑ και ολόκληρο τον κόσμο σημαίνει νίκη του λαϊκισμού και θα ισχυροποιήσει αντίστοιχες δυναμικές στον ευρωπαϊκό χώρο».

«Με την εκλογή Τραμπ όλες οι κανονικότητες που γνωρίζαμε καταρρέουν», υπογράμμισε ακόμα.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις στην Ελλάδα από την εκλογή του Τραμπ, ο καθηγητής είπε:

Η Ελλάδα περίμενε πολλά περισσότερα από τις ΗΠΑ από ότι μπορούσαν να προσφέρουν. Πρακτικά, ούτε ο Ομπάμα μπορούσε να κάνει κάτι σημαντικό, αλλά και μόνο ο καλός του λόγος είχε συμβολική σημασία και ευεργετική επίδραση. 

«Η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα θα έχει άλλη σημασία τώρα. Αν ήταν στον Λευκό Οίκο η Χίλαρι Κλίντον, θα ήταν αλλιώς. Τώρα, πέρα από το συμβολισμό της, η επίσκεψη δεν έχει καμία προοπτική, η αξία που είχε εξουδετερώνεται», επεσήμανε ο κ. Ιωακειμίδης.

Δείτε όλες τις εξελίξεις για τις αμερικανικές εκλογές στο live blogging του newpost.gr