Αβέβαιο χαρακτηρίζει το μέλλον της χώρας μας σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις σε πολιτικό και οικονομικό τομέα με επικεφαλής των ΗΠΑ τον Ντόναλντ Τραμπ, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Χάρης Παπασωτηρίου τονίζοντας ότι ο νέος Αμερικανός πρόεδρος δεν γνωρίζει τα της Ελλάδας και ότι η μόνη σχέση που είχε ποτέ ήταν μέσω των ελλήνων εφοπλιστών.

Είναι γεγονός ότι ο πρόεδρος Ομπάμα, με παρεμβάσεις του, είχε κάνει αισθητή την παρουσία του, ιδίως στα οικονομικά θέματα, με αιχμή του δόρατος τις παραινέσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Δεν είναι, δε, τυχαίο το ό,τι μία από τις τελευταίες επισκέψεις του ως πρόεδρος θα είναι στην Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα. 

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, από την άλλη πλευρά, φαίνεται πως θα επικεντρωθεί περισσότερα στα του ''οίκου του'' περιορίζοντας στο ελάχιστο, τις όποιες παρεμβάσεις. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Χάρη Παπασωτηρίου, διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Συντονιστή του Κέντρου Ευρω-Αμερικανικών Μελετών η ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ, με την οποία και ''κέρδισε'' τον Αμερικανικό λαό στηρίζεται σε δύο πυλώνες :

  • Στο ελεύθερο εμπόριο και στις ελπίδες που έδωσε για κλάδους της οικονομίας που πλήττονται
  • Στην ενδυνάμωση της Ατλαντικής Συμμαχίας, την ώρα που η Ευρώπη στο θέμα της Άμυνας και της συσπείρωσης έχει μείνει πίσω.

Με αυτά τα δεδομένα, η πολιτική του αναμένεται να στηριχθεί σε ένα ''αμερικανοκεντρικό'' μοντέλο, επικεντρωμένο στην ανάπτυξη και τις καλές σχέσεις με τις χώρες, στις οποίες έχουν άμεσα συμφέροντα. 

O καθηγητής Χάρης Παπασωτηρίου

Όσον αφορά την γνώση του νέου Αμερικανού προέδρου για την Ελλάδα, ο κ. Παπασωτηρίου τονίζει:

Δεν νομίζω ότι ο Τραμπ έχει ιδιαίτερες γνώσεις για τη χώρα μας, εκτός από αυτά που του έχουν επικοινωνήσει οι Έλληνες εφοπλιστές με τους οποίους είχε κατά καιρούς σχέσεις, Είναι celebrity, δεν γνωρίζει περισσότερες λεπτομέρειες για μια χώρα που είναι τόσο μακριά και δεν συνδέεται άμεσα με τις ΗΠΑ.

Ο ίδιος, τονίζει, επίσης ότι ''αν συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι η ρητορική του, ακόμα, και για τις εξωτερικές σχέσεις βρίσκεται σε απλοϊκό και λαϊκίστικο επίπεδο, οι πρώτες ενδείξεις τον θέλουν να ακολουθεί μια νεοαπομονωτική πολιτική: Να ασχολείται δηλαδή με τα διεθνή θέματα, μόνο όταν υπάρχουν ζητήματα με τα οποία διακυβεύονται συμφέροντα της Αμερικής''. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Παπασωτηρίου θεωρεί ''αβέβαιη'' την στάση του Τραμπ, τόσο όσον αφορά παρεμβάσεις στην ελληνική οικονομία, τόσο και στην εξωτερική πολιτική, προσθέτοντας ότι θα έχει μεγάλη σημασία να δούμε ποιους συνεργάτες θα επιλέξει για αυτά τα δύο καίρια πόστα.